MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Komoly nemzetközi eredményekkel zárta a Eurosonic Fesztivált a magyar könnyűzene delegációja

Január 20-án zárult Európa legfontosabb showcase fesztiválja és konferenciája. Az 1986 óta megrendezett Eurosonic Fesztivál idei fellépői között rekordszámú, 4 magyar zenekar képviselte a hazai könnyűzenét, mellyel kiemelkedő szerephez jutottunk a régió országai között.

A hollandiai Gröningenben tartott négynapos rendezvényen fellépett a Mörk, a Belau, a Dope Calypso és a Terra Profonda is. Őket kísérte és a szakmai programokon részt vett a Hangfoglaló Program nemzetközi alprogramja keretében működő HOTS (Hungarian Oncoming Tunes) delegációja is, akik már második éve azon dolgoznak, hogy a nemzetközi zenei szcéna még jobban megismerje és elismerje a magyar könnyűzenét.

Nagy sikerrel került megrendezésre a fesztivál keretében közép–kelet-európai, V4-es összefogású CEEntral Party, amelynek bonyolításában és szervezésében a HOTS partnerszervezőként is közreműködött. A vásár nem hivatalos búcsúeseményén több ország szakmai elitje tudott találkozni és eszmét cserélni a régió zenei szférájának jelenéről és jövőjéről. Ezen a partyn a Mörk már második sikeres koncertjét adta két napon belül, a zeneipar véleményvezéreivel és elismert szakembereivel zsúfolt koncertteremben.

Összességében elmondható, hogy a négy hazai zenekar a nemzetközi porondon is kiemelkedő színvonalon képviselte Magyarországot, amit a nemzetközi sajtóból érkező első visszajelzések is alátámasztanak: a legnagyobb holland zenei magazin, az OOR úgy jellemezte a Terra Profondát, hogy „ezzel az orgánummal X-Faktort nyerhetnének”, ami az ő piacukon igen nagy bóknak számít. Ugyanez a lap tavaly a Fran Palermót illette a ’next big thing’ jelzővel, akik jövő héten a MENT-en bizonyíthatnak.

A magyar könnyűzene nemzetközi képviseletéhez kapcsolódó, örömteli fejlemény, hogy a HOTS csatlakozott az európai exportirodákat csoportosító nemzetközi hálózat, az EMEE (European Music Export Exchange) alapítóihoz. A szervezet alakuló ülésének is otthont adott a Eurosonic, így a magyar delegáció részvételével indult el a 2020-as Music Moves Europe pályázati kiírásainak megalapozása.

https://hangfoglalo.hu/


2018. február 1. 16:37

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA