MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

KIEMELKEDŐ HANGOSÍTÁSI RENDSZER AZ ÖTVENEZER FŐS STADIONBAN

Nemrég megújult a több, mint ötvenháromezer ülőhellyel rendelkező Amsterdam ArenA hangosítási rendszere. A választás a d&b audiotechnik hangrendszerre esett. Ez az első olyan futball stadion a világon, ahol a lelátók hangosítását ArrayProcessing technológiával optimalizálták.

A labdarúgó stadionok kivételesen nehéz épületeknek számítanak a hanggal foglalkozó szakemberek számára, mivel a hatalmas terek rontják a beszédérthetőséget. A beszédérthetőség növelése nemcsak azért volt kiemelten fontos a felújítás során, mert az Amsterdam ArenA a 2020-as Labdarúgó Európa bajnokság egyik helyszíne lesz, hanem azért is mert a stadion hangrendszere egyben az evakuációs rendszer része. Ezen okok miatt a felújítási munkát rengeteg egyeztetés, tervezés, számítógépes szimuláció, azaz komoly mérnöki munka előzte meg. A d&b audiotechnik mérnökei sikeresen növelték a beszédérthetőséget, az ArrayProcessing technológiának köszönhetően és a “demokráciát a hallgatóságnak” elvük alapján sikerült azt az eredményt elérniük, melynek következtében bármely széken ül a látogató a stadionban, ugyanazt a hangzást kapja, ugyanazt a hangot hallja. S nem utolsó szempont az sem, hogy az új technológiával az üzemeltető jelentős energiaköltséget spórol meg. 

Az alábbi videóban többek között az Amsterdam ArenA és a d&b audiotechnik munkatársai nyilatkoznak a munka folyamatáról, komplexitásáról és a végeredményről.


2017. december 23. 05:49

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA