MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Kedvelem a keddeket

Beszámoló a XXVI. Gitármánia és Zenei Továbbképző Tábor második napjáról, 2019. július 23. Kedd

Mindig a kedd a Tábor azon napja, mikor igazán beindul az élet, kezdetét veszi az a körforgás, mely majd egész hetünket jellemezni fogja, a szombat esti végkifejletig. Így volt ez idén is, elindultak a napi rendszerességű hangszeres és énekes tanfolyamok, valamint a tematikus előadások, melyek során az adott előadó villantott meg valamit, ami csak rá jellemző, hogy ezzel is segítséget nyújtson a feltörekvő muzsikusoknak egyéniségük kibontakoztatásában.

Reggeli után a billentyűsöket Szabó Károly, a kezdő basszusgitárosokat Hudák Attila, míg a haladó mélyhang-betyárokat Szappanos György vette kezelésbe. A kezdő dobosoknak Fekete Szilárd szilárdította meg alaptechnikáját, míg a magasabb szintű ritmusképletekbe Sümeghi Tamás nyújtott betekintést. A hangszerrel még épp csak ismerkedőknek Andrásik Remo tartott interaktív gitárórát, míg a már magabiztosabbaknak Lukács Peta adta át tudását. Bakonyi Bálint és Obermajer Dániel az elektronikus zene világa és a házi stúdiómunka, zeneszerkesztés ingoványában segített eligazodni, miközben – egészen reggeltől késő estig – Turcsán András hangmérnök várta ingyenes stúdiófelvétel készítési lehetőséggel az erre felkészült előadókat digitális stúdiójában. Baranya Tamás a központi rendezvénysátorban demonstrálta élőben a koncerthangosítás szakmai fogásait, míg Cserny Kálmán „Bogi” a hagyományosabb, analóg hangrögzítés elkötelezett híveinek készített felvételeket kitelepült stúdiójában, ingyen és bérmentve.

A reggeli tematikus hangszeres tanfolyamokat követően az idei tábor újdonsága, a „Félénk vagyok, de zenélni akarok” című zenekari felkészítő foglalkozás zajlott az 1-es előadóban, a „Hangszert a kézbe” országjáró hangszerkiállítás és hangszersimogató sokat próbált és végtelenül segítőkész csapatának vezetésével. Bakonyi Bálint és Obermajer Dániel producerek; Benkő Zsolt gitáros, Pásztor Atanáz népi hangszer-szakértő, Sümeghi Tamás dobos és Takács Roland Adrián, azaz „Kanóc” basszusgitáros igyekezett végtelen türelemmel és szeretettel terelgetni az éppen csak első lépéseiket megtevő muzsikus palántákat. Togyeriska Imre próbateremi gyakorlatokon várta az érdeklődőket, míg a Fa 10-ben és az összes kialakított próbateremben zenekari óra, hangosítási gyakorlat és próba zajlott, Hermann János hangmérnök, valamint a tábor összes tanárának közreműködésével.

Ebéd után folytatódtak a próbák és zenekari gyakorlati órák, majd Pacziga Linda énekkurzusa következett a Fa10-ben, miközben Mike Gotthard gitárkurzusra és műhelygyakorlatra hívta az érdeklődőket, Vígh Arnold a színpadi és a stúdiófelvételek során használt basszusgitár hangzások erdejében igyekezett segíteni az eligazodást, Tóth Tamás pedig, az elektromos dobfelszerelések használatához nyújtott gyakorlati segítséget. Barkóczi Bence a gitárosok látóhatárát igyekezett szélesíteni, miközben Jancsovics Máté az előző órában már érintett elektromos dobfelszerelések használatában rejlő további lehetőségekre igyekezett rávilágítani, Varga Ágnes egyetemi tanár, zeneterapeuta pedig, Lombos Marci segítségével a „Zene Tere / 5letszobrászat” címszóval, a legmodernebb pszichológiai módszerek használatával, a szó nélküli önkifejezés izgalmas határterületein kalandozott.

Gábor Ádám és Hajdu Zoli a produkciók háttérmunkájáról mesélt, míg Tóth Tamás és Virányi János „a jó zene hangos?” - kérdésre igyekezett választ adni, a kis klubokban való minőségi megszólalás létrehozásának buktatóira hívva fel a figyelmet. Koszi Janka fejlesztő énekkurzusán minden jelenlévőt arra biztatott, hogy lépje át saját határait, míg Mike Gotthard, Sümeghi Tamás és Kanóc a groove-ok világában való biztonságos közlekedéshez nyújtott segítő kezet, az AC/DC-től a komplexebb témákig, felderítve azt is, hogy vajon az egyszerűbb tényleg egyszerűbb?

Osváth Gábor „Zárkózz fel!” – című tanfolyamán, mely nem csak gitárosoknak szól, az elmélet és a gyakorlat összhangba hozását tűzte ki célul, míg „A zenén túl, a sikeren innen”, Szűcs István szervezetfejlesztési és karriertanácsadó az elméleti tudásával, Markó Ádám pedig, a Special Providence és számos egyéb produkció dobosa saját zenészkarrierjének témához kapcsolódó történeteivel tette életszagúvá azt a beszélgetést, mely a tudatos zenészkarrier-menedzsment fogásaiba nyújtott betekintést.  

Közben minden teremben zajlottak a zenekari próbák, vacsora után pedig, Markó Ádám és Kaltenecker Zsolt rendhagyó dob-billentyű duójának jazz-rock koncertjét élvezhettük a központi rendezvénysátorban, a virtuóz duóhoz alkalmasint Lukács Peta is becsatlakozott gitáron. Őket a Molotov Funk Extended (Szebényi Dániel – billentyűs hangszerek, Mike Gotthard – gitár, Huszár Endre – dobok, Takács Roland Adrián – basszusgitár) őrületes blues-funk-rock-metál műsora követte, majd a szokásos büfé-kurzussal zárult az idei Tábor második napja.

Tisztelettel:
Illés Norbert




 

2019. július 25. 16:18

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA