MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Jon Bovi: Újrakezdés nagy elánnal

A zenekar története 2000-ig nyúlik vissza. Akkor Miskolcon, helyi zenészekből verbuválódott a csapat, majd pár év kihagyás után idén ismét talpra állt a produkció. Kertész Joe zenekarvezető beszélt nekünk a banda múltjáról, jelenéről és a tervekről.

Kezdjük egy kis múltidézéssel, hiszen a Jon Bovi Miskolcon alakult anno, miskolci zenészekkel! Mikor volt ez?

2000-ben alakultunk és 2007-2008-ig játszottunk kisebb-nagyobb változásokkal. Ebben az időszakban közel 400 koncertet adtunk külföldön és itthon! Akkor a csapat csak miskolci zenészekből állt, még én is ott éltem. A Bíborszélből Horváth Balázs volt a gitáros, Bodnár Balázs dobolt, Gajdán Szabi billentyűzött és Nagy Viktor is dobolt nálunk egy ideig, Szőcs Laca volt az énekesünk, én basszusgitároztam. Idővel elfáradt ez a formáció és közösen úgy döntöttünk, hogy befejezzük.  Utána elég hosszú szünet következett, én más formációkban is játszottam, de mindig kerestem a lehetőségét, hogy a Jon Bovit újra összehozzam. Zenészek akadtak is, de én olyan embereket kerestem, akiknek a Bon Jovi az életük, a mellett, hogy kiválóan játsszák a dalokat is.

Idén eljött az újjáalakulás időszaka. Ezt most mi motiválta?

Találkoztam Varga Donnát énekessel, ami egy szerencsésnek mondható szituáció volt. Ő gyerekkorától óriási rajongója a Bon Jovinak, mindene a zenekar, rajta keresztül ismerkedtem meg egy másik őrült fannal, ő Bali Ferenc gitáros. Mindene Richie Sambora! Mi voltunk a mag, amire már lehetett építeni. A többi zenészt is úgy kerestük, hogy ne feladatként kezeljék majd ezt a zenekart, hanem ügyként. Nehéz volt ilyen billentyűst találni, végül Szolnokról jött a segítség, Varga Zoltán személyében. Donát, meg én Pesten élünk, a gitárosunk kaposvári. A dobosunk Nagy Mihály Lajos lett, ő régi megbízható rockzenész, aki szintén pesti. Szóval a próbákra, koncertekre néhány tag komoly távolságokról jár föl. Ez költség, idő, energia, de szerencsére a cél érdekében ezt boldogan vállalják a srácok!

Mindannyian Jovi rajongók vagyunk a csapatban, az összes lemezt, felvételt ismerjük, minden koncertvideót megnéztünk, elemeztünk. Szóval szerencsésen összetalálkoztunk, körülbelül négy hónapja kezdtünk próbálni. Rögtön az elején kiderült, hogy ez egy működőképes dolog, mert a teljes gárda nagyon lelkesen vágott bele a Jon Boviba, felkészülten érkezett mindenki, próbánként 6-8 dalt tudtunk átvenni. Nem elég a jó, mindig a nagyon jó kell! A tökéletes! Most ott tartunk, hogy 40-42 dalos repertoárunk van. Ez még fog bővülni. Egy koncerten hozzávetőleg 17-18 szám fér be a műsorba, a Jovinak hosszú dalai vannak… Egyébként azért tartunk ennyi dalt műsoron, hogy legyen miből válogatni, a koncertek ne legyenek unalmasak, ha valaki mondjuk eljön a harmadik koncertünkre, ne csak ugyanazt hallja! De nem is egy szedett-vedett összeállítást játszunk, hogy egyszerűen ezeket tudjuk és sorba rakjuk, hanem keressük azokat a jól fűzhető, kapcsolódó dalokat, amikkel gördülékeny a program. Jellemzően egyébként a régebbi időszakot tekintjük favoritnak, az új korszakból csak néhány dalt válogatunk be, csak a nagy slágereket. Szeretünk olyan számokat is játszani, amit a Jovi is ritkán tűz a műsorára, viszont remek dalok.

Mennyi koncertetek volt eddig?

Már az ötödiken vagyunk túl. Olyan helyszíneket igyekszünk választani, ahol nagyon jó a technika, és jó helyen vannak. Keressük a nagyszínpados lehetőségeket, ahol nem megfelelő a technika, oda biztos nem fogunk elmenni. Négyen éneklünk vokált, komoly hangszerelés van, kellenek a mikrofonok, sávok-csatornák. Izgalmas, hogy olyan energiák vannak a színpadon – hiába nem olyan régen vagyunk együtt-, amiből a közönség is érzi, hogy mi szeretjük, amit csinálunk és nem egy feladatot teljesítünk.

Eredetiben toljátok a dalokat, vagy belenyúltok? Gondolom, a Jovinak is vannak koncert és egyéb verziói.

Leginkább a lemezverziókat játsszuk, koncertekből a dalok befejezését és hasonló érdekes, extra dolgokat veszünk át. Nyilván, ha egy adott dalból van egy számunkra is tetsző koncertverzió, akkor azt toljuk. Régen azért voltak jó koncertjei a Bon Jovinak!

Nemrég kezdtetek koncertezni, miket látsz már előre a közelgő dátumokból?

Október 21-én Hajdúszoboszlóra megyünk, Budapesten idén még lesz egy nagyobb visszatérő bulink. Keresem még a helyszínt, vélhetően decemberben lesz ez a koncert – nagyobb promócióval.

Van most itthon konkurenciátok?

Tudtommal, per-pillanat nincs. A Bond Jovi volt, ami utánunk alakult, de már feloszlott, Varga Zoli onnan érkezett. Mi voltunk egyébként az első Jovi tribute zenekar Magyarországon! Technikailag sem egyszerű ezt a műsort játszani, például a vokálokat, amik nálunk élőben szólnak – négy szólamban! A korábbi felállásunkban ez nem volt, ott hard disc-ről szólt, én vokáloztam rá egyedül, a többieket nem tudtam rávenni… Csinálunk olyat is, hogy kiállás és csak a vokálokat toljuk. Acapella részek vannak.

A Bon Jovi arról is híres volt anno, hogy az unplugged dolgokat elsőként kezdték játszani, az MTV-n is ők voltak az elsők. Nekünk is van egy ilyen műsorunk. Két programunk van gyakorlatilag. A nagyszínpados igényünkről már beszéltem, ez a verzió viszont elbírja a klubozást is. Kétórás egyébként ez a műsorunk, zongora, akusztikus gitárok… Itt már a hangszerelésekbe is belenyúlunk, egy picit a saját szájízünk szerint alakítjuk a témákat, de az ő unplugged lemezeikről is tudunk meríteni. Nekünk mindkét verzió nagyon izgalmas. Egyébként most keressük és várjuk a fesztiválos meghívásokat. Városnapok, fesztiválok, komolyabb falunapok lesznek a mi fő terepünk. Most indulnak a kommunikációs csatornáink is, hamarosan 6-8 koncertklippel jövünk ki. Komolyabb eléréseket szeretnénk már az elején, ha kell, erre költünk is. A minőségből nem akarunk engedni, minden koncertünk egyformán jó kell, hogy legyen!

PAYA


2017. október 20. 16:59

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA