MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

JBL VTX A12 – Iparágvezető line array hangfal

A 2017-es frankfurti szemle egyik legnagyobb Harman durranása a standon kiállított, illetve 2 db hatos fürt formájában is függesztett és egész nap járatott új VTX A12 line array hangfal volt melyen egész nap szóltak a zenei produkciók. A VTX A12 egy teljes egészében újratervezett megoldás közepes és nagyméretű touring hangosításokhoz és high-end fix installációkhoz. A vadonatúj és szabadalmaztatott hangszórókészlet és magasfrekvenciás formaterv mellett, a szintén új innovatív függesztőrendszer és a doboz fizikai aspektusainak egyéb finomításai mind-mind a modern turnéhangosítások igényeit célozták meg, és a JBL megújult hozzáállását képviselik a turnéhangosító közösségek irányába.

„Amikor nekiláttunk a VTX A12 tervezésének, mely a JBL legújabb generációs középméretű line array sugárzója, bevontunk pár vezető hangmérnököt és olyan kérdéseket tettünk fel mint „Mi az, ami a legjobban frusztál ha line array-ről van szó?” és „Mi tesz jobbá egy line array hangfalat?” – mondta Philip Scobee, A Harman Professional Tour Audio Solutions menedzsere. „Miután kifejlesztettük az új úttörő hangszórókat, tudtuk, hogy a legjobb hang szimplán nem elég. Fogtuk az összes beérkezett visszajelzést és egy olyan rendszer-alapú megközelítést alkalmaztunk, mely minden egyes részletre kiterjedt, egész onnantól, hogy milyen gyorsan lehet a dobozokat függeszteni, odáig, hogy hogyan lehet a lehető leghatékonyabban teherautóra rakni őket a produkciót követően. Ami végül az A12 lett, az egészen elképesztő. Azok a hangmérnökök, akiknek lehetőségük volt idő előtt tesztelni a rendszert, teljesen el voltak ájulva a tisztaságtól, az erőtől, és a konzisztens irányíthatóságtól. A rendkívül egyszerű telepítés, és a költségcsökkentő tényezők valamint a könnyebb össztömeg és a helytakarékos kialakítás mind-mind hozzájárult ahhoz hogy ezek a hangfalak máris szerepelnek a ridereikben.”

Ahogy arról korábban is szó volt, a VTX A12 egy teljesen a nulláról tervezett konstrukció melynek célja, hogy megfeleljen a rental cégek, FOH mérnökök és turnéhangosító csapatok legegyedibb kihívásainak is. A kategória legjobb függesztőrendszere elképesztő gyors telepítést és precíz konfigurációt lehetővé, melynek kulcsfontosságú eleme a szabadalom alatt álló automatikus reteszelő mechanizmus mely pillanatok alatt elérhetővé teszi a kívánt dőlésszöget és pozíciót. Minden egyes A12 kiegészítő tervezésekor a pehelysúly, a strapabíróság és a nemzetközi, valamint USA raktérszabványoknak történő megfelelés voltak a legfontosabb szempontok, melyekkel tovább egyszerűsödtek a szállítási és logisztikai kérdések.

A VTX A12 több évtizedes tradíciókon és mérnöki tapasztalatokon alapuló kifinomult akusztikus technológiát hordoz magában melyek a legendás JBL hangzást a mai pozíciójába emelték. A teljesen új magasfrekvenciás szekció három egyedi tervezésű hangszórót tartalmaz melyek egyetlen résszé egyesítik a fázisdugót és a tölcsért, még jobb toleranciát és nagyobb érzékenységet elérhetővé téve ezáltal a 6 kHz feletti tartományokban, mindemellett csökkentve a torzítást és az össztömeget. A VerTec sorozatban megismert RBI™ középmagas integrátor is teljes újratervezésen esett át, és 4 db 4” átmérőjű középfrekvenciás hangszórót integrál a magasfrekvenciás szekcióba, kifinomult tölcséres felületet biztosítva ezáltal. A pehelysúlyú 12” átmérőjű negyedik generációs Differential Drive™ mélyhangszóró kettős tekercselésű NEO mágneses struktúrával rendelkezik, és olyan egyedi JBL technológiákat képvisel, melyek eredménye a maximális kitérés, az extrém nagy teljesítmény és érzékenység. Ezen elemek kombinációja a legjobb tömeg/teljesítmény arányú rendszere elképesztő mélyfrekvenciás átvitellel és 90 fokos irányítottsággal egészen 300Hz-es mélységig.

A VTX A12 külsőleg is teljesen megújult. A telirácsos előlap az összes komponenst megvédi a külső behatásoktól, továbbá ennek köszönhetően tovább emelkedett az IP védettségi fokozat, mely az A12 esetében már IP55. De egyedi megrendelésre természetesen ennél nagyobb fokú időjárás elleni védelem is elérhető. A telirácsos konstrukció révén lecsökkent a felhasznált alkotóelemek száma, így könnyeben alkalmazható olyan specifikus fix alkalmazásokhoz, ahol mondjuk az egyedi színre történő festés elkerülhetetlen.

Az elmúlt négy hónapban a VTX A12-t már számos helyen élesben is bevetették, biztosítva ezáltal, hogy a gyári beállítások még jobb eredményt jelentsenek rögtön a dobozból kivéve. Ráadásul a VTX A12 teljesen új kiegészítőkkel és szoftveres eszközökkel érkezik még precízebb tervezést és vezérlést biztosítva.

Részletek:
http://www.jblpro.com/www/products/tour-sound/vtx-a12

www.bertaudio.hu
www.facebook.com/bertaudio


 

2018. március 10. 19:10

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA