MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

JANICSÁK VECA LIVE ACT FORMÁCIÓJÁNAK ZENEI PRODUCERE, HAJAS GÁBOR NYILATKOZIK A QSC TOUCHMIX-8 DIGITÁLIS KEVERŐPULTRÓL

Gábor néhány hónapja QSC TouchMix-8 digitális keverőpultot használ Janicsák Veca live act produkciójához. Az interjúban megosztja tapasztalatait, illetve azt is elárulja, miért erre a keverőpultra esett a választása.

Mikor és hol találkoztál először a QSC TouchMix digitális keverőpulttal?

Mielőtt rátaláltam a QSC TouchMix keverőpultra tudatos keresést végeztem, kutattam a neten, szakmai oldalakat, fórumokat böngésztem. Tudtam, hogy mit akarok, és ehhez kerestem a megfelelő eszközt.

Miért erre a keverőpultra esett a választásod?

Szükségem volt egy olyan kompakt berendezésre, ahol a minőség tekintetében nem kell kompromisszumot kötni, ahol a technika támogatja a produkciót, nem pedig váratlan akadályokat gördít elém. Fontos szempont volt az effektek minősége, illetve a könnyű kezelhetőség.

Rendszeresen használod a TouchMix-8 keverőpultot, mik a tapasztalataid? 

2017-ben létrehoztunk Janicsák Vecával egy live act formációt, melynek sajátossága, hogy a keverés is a színpadról történik. A szóló ének mellett három vokál és egy elekromos hegedű van bekötve a nem mellesleg DJ pultként is funkcionáló rack ládába. Ezen láda része a keverő. Az általam leginkább kedvelt tulajdonsága, hogy könnyedén és gyorsan be tudok avatkozni a hangzásba, ha az előadás úgy kívánja meg, vagy esetleg váratlan esemény történik a színpadon.

Nehéz volt elsajátítani a TouchMix-8 keverőpult kezelését?

Nagy segítségemre volt az INTERTON Egyetem Labor, ahol egy nap alatt felkészítettek a keverő használatára. Korábban, más eszköz esetében, saját tapasztalatok alapján hónapokig tartott, míg eljutottam erre a szintre.

Ért valamilyen meglepetés a keverőpulttal kapcsolatban? 

A tudatos választás eredménye, hogy nincsenek meglepetések. Szeretem, hogy a produkció művészi részére tudok koncentrálni, nem kell beletemetkeznem a technikába, és úgymond „gépészkedni” az első hangtól az előadás végéig.

Szerinted miben jobb a QSC TouchMix keverőpult a konkurenseknél?

Ez az első digitális keverőpult, amit használok, korábban analóg pultokkal dolgoztam, számomra hatalmas a különbség. Nagyon aktív nemzetközi Facebook csoportja van a keverőnek, itt bárki elolvashatja a kollégák, zenésztársak korábbi tapasztalatait és tanulhat belőlük. Ennek köszönhetem én is, hogy megtaláltam a produkcióhoz illő legjobb eszközt. A magyar Facebook csoport (QSC TouchMix Felhasználók Klubja) is szépen alakul.

Hogyan illeszkedik a keverőpult a felhasználási kihívásokhoz? 

Nagyon sokat utazunk, minden hétvégén más helyszín, más színpad és más-más technika fogad. Bár az elmúlt években sokat fejlődött a hangosítások színvonala, egyre jobbak a tapasztalataink, de sajnos mégsem engedheti meg magának minden helyszín, hogy modern, minőségi hangtechnikát biztosítson. Ilyen esetekben lehet igazán érezni a QSC TouchMix keverő előnyeit. Szerényebb feltételek mellett is ragyogó hangzást tudunk elérni, nagyon rövid hangbeállási idővel.

Kiknek ajánlod a QSC TouchMix keverőpultot?

Veca live act produkciójában a QSC TouchMix 8-at használom. Ajánlom mindenkinek, aki kis létszámú zenekarral/élő produkcióval dolgozik, fontos neki a mobilitás és eszközét tabletről, vagy akár telefonról is szeretné vezérelni.

Hajas Gábor 
Zenei producer, DJ, Tekerőlantos
Janicsák Veca Live Act produkciójának megvalósítója


2018. szeptember 7. 15:47

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA