MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

JAM Republic: A „Borsodi Republic”

Speciális a cover, tribute bandák helyzete itthon is, nem csak külföldön – bár ott némelyikkel lehet kaszálni... Új fejlemény, hogy az utóbbi években egyre több ilyen formáció hívja meg az eredeti anyazenekari tagok valamelyikét vendégnek vagy akár állandó fellépőnek. Most egy miskolci csapatot veszünk górcső alá, akik szintén ezzel a variációval támadnak. Friss apropója is van a beszélgetésnek, ugyanis szeptember 14-én a Gárdonyi parkban lép fel a JAMRepublicCover Band és Tóth Zoltán, a Republic egykori alapítója, gitárosa, szerzője. Cipő emlékkoncert néven fut a rendezvény, ami 19 órakor kezdődik, rosszidő esetén a művelődési ház termében lesz az esemény. Berecz Attilával, a JAM vezetőjével beszélgettünk a rendezvényről és a csapat történetéről, majd Zolit is szóra bírtuk.

Ha jól tippelem, akkor ti csak Bódi László Cipő halála után alakultatok meg.

B.A.: Igen, az azt követő évben. Poncsák Csabával - dobos- ketten hoztuk össze a formációt. Én kerestem társakat egy ilyen zenekarhoz, amikor a Rocksuliban Horváth Balázs, a Bíborszél gitárosa ajánlotta az ő háziorvosát, akinek szintén hasonló elképzelései voltak. Előtte mi Csabával egyébként nem is ismertük egymást. Eleinte négyen voltunk, én akkor énekeltem és gitároztam is, több tagcserénk is volt, de Faitli József - szólógitáros - 2015-ös csatlakozásával már kerek lett a történet és a zenekari tagság.

A Gárdonyiban léptek most fel, korábban ott működött egy klubotok is.

Igen, egyébként Józsi pontosan akkor csatlakozott, amikor ott indult a klub. Pár hónapig játszottunk a nagyteremben, azután megszakadt a történet. Nekünk ez a csapat a szívügyünk, szerelemből csináljuk, nem a pénzkereset miatt – mindenkinek van polgári foglalkozása. Célul tűztük ki, hogy Cipő és a dalok iránti tiszteletből mi Republic műsort játszunk, mert szeretjük. Más dalokat nem is tartunk a programban!

Korábban volt kapcsolatod/kapcsolatotok a Republic zenészeivel?

Nem. Egyszerűen csak koncertre járó rajongójuk voltam. Nekem a ’90-es évek lemezei, dalai a favoritok. A zenekari műsorunk is leginkább erre fókuszál. Már működött a JAM, amikor láttuk, hogy Nyíregyházán koncerteznek a srácok, egy kis klubban. Gondolom ez ilyen próba vagy belövő buli volt, mert olyan kicsi helyen rendezték. A dobosunkkal, Csabával elutaztunk oda ketten, mivel nem nagyon tudtuk, hogy Cipő halála után miként alakult a csapat sorsa. Ugye Sipos F. Tamás csatlakozott énekesnek egy rövid időre és ez - a nyíregyházi - volt az első koncert, amikor ő már nem volt ott és Boros Csaba énekelt - Tóth Zoli már akkor sem lépett fel velük, korábbi ígéretéhez hűen. Koncert után beszélgettünk is a srácokkal, mondtuk, hogy mi tribute zenekar vagyunk és Republic dalokat játszunk. Ez annyira nem tetszett nekik, főleg a menedzserük ágált ez ellen, de mi ebből nem akartunk vitát és természetesen tiszteletben tartjuk az ő munkáságukat is. Mivel nekünk a Republic a Bódi László Cipő és Tóth Zoltán által megtestesített 1990-2013-ig tartó korszakot jelenti, ezért legfőképpen a ’90-es évek albumait elevenítjük fel. A koncertet követően ezért is néztünk utána, hogy Zoli hová lett a csapatból, valamint próbáltunk kapcsolatba lépni vele. Szerettük volna, ha megnézi a műsorunkat és véleményezi, esetleg tanácsokat is ad. Hajlott a dologra és mondhatjuk, hogy ma már baráti kapcsolatot is ápolunk. Nekünk, egy szervezőtől Boldogkőváraljára jött egy felkérés és mivel Zoli odavalósi, a polgármester őt is meghívta fellépni. Akkor merült fel először, hogy közösen lépjünk fel. Zoli nehezen adta be a derekát, de a közös próbák meggyőzték, így létrejött az első közös fellépésünk. Most a Gárdonyiban lesz a harmadik. Reméljük, jól sikerül ez a buli és esetleg a Republic klubot is újra indíthatjuk ott. Zoli egyébként annyira élvezi a velünk való muzsikálást, hogy a továbbiakban is vállalja a közös szereplést, ha valahol koncertünk van. Egy rövid történet Zolival kapcsolatban: az első közös koncertünkön pár szám után egyszer csak megszólat a színpadon, hogy: „mint a régi szép időkben, ez pont olyan volt!” Szóval ő is megtalálta magát ebben a produkcióban.

Ti leginkább a megyében forgolódtok.

Igen, nem célunk, hogy feltétlenül bejárjuk az egész országot a műsorunkkal. Viszont ebben a térségben rengeteg meghívásunk van, természetesen, ha bármerre hívnak, szívesen elmegyünk. Egyébként egyre többet halljuk vissza azt, hogy mi vagyunk a „Borsodi Republic”… Mi nem akarunk a nagy Republic ellen dolgozni, nekünk ez nem megélhetési zenélés.

Tóth Zoltánt is megkerestük, hogy mondjon néhány mondatott a borsodi kötődéseiről,a közös zenélésről és a szeptemberi miskolci koncertről.

T.Z.: Szikszón születtem, de boldogkőváraljainak vallom magam. Tokajban és Miskolcon jártam gimnáziumba, első zenekaraim is itt, ezekben az időkben alakultak. Cipő halála után úgy döntöttem, hogy nélküle Republic nevű zenekarral én nem lépek föl. 2013-ban megjelent egy szólólemezem Húsvéti hó címmel, azon olyan dalok is szerepeltek, melyek csírái még a Republic időszakában születtek. Ezeket nem akartam veszni hagyni, és felénekeltem őket magam, illetve korábban volt egy Cipővel már felvett dalunk, ezt is ezen jelentettem meg, azt ő énekli. Ezt követően instrumentális, ének nélküli albumaim jelentek meg, A bolhapiac tündérei címen, ennek első és második része is volt, mostanában pedig leginkább szimfonikus zenéket írok. Korábban is bennem volt ez a zenei vonal, de ha úgy vesszük, 2013 óta több szabadidőm van, így tudtam ezekben kiteljesedni. Ez már nem pop-rock zene, és bizonyos részeiben magától a tonalitástól is elkanyarodik. Egy egészen másfajta komponálási technikát viszek benne, mely próbál kitekinteni a homofón zenétől más irányokba.

A JAM-nek az a jellegzetessége, hogy igyekeznek az eredeti, vagy ahhoz leginkább hasonló módon játszani a Republic főként koncert orientált, „hangosabb” dalait. Természetesen nem nehéz beilleszkednem a programjukba. Egyébként nekem is van egy zenekarom, ahol régi Republic műsort játszom, a zenei életemnek ez jelenti a másik felét - a hangszeres-szimfonikus világ mellett. A dal műfajhoz jelenleg ez jelenti a kötődésem, 300 hajdani szerzeményből játszhatok és ez bőven elég.

Most a Gárdonyiban jelen leszek a produkció egy nagyobb részében, itt énekelni és gitározni egyaránt fogok, több dalban gyakorlatilag a régi zenekaros szerepemet hozom. Annyit elmondhatok a srácokról, hogy nagyon őszintén és szeretetteljesen gondozzák a Republic és Cipő emlékét, pontosan ezért vagyok időnként nagy örömmel velük és közöttük. Szimpatikus az a tiszteletteljes hozzáállásuk, amellyel a múlt felé fordulnak.

PAYA


2018. szeptember 1. 07:28

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA