MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

iSolo

A gitárosok és egyéb akusztikus hangszeresek mindig új lehetőségeket keresnek, hogy “leküzdjék” eszközeik erősítésének kihívásait. A tajvani CloudVocal International egy olyan új megoldást használ, amely egy valódi mikrofon hangminőségét ötvözi a vezeték nélküli rendszer teljes mobilitásával. A legjobb az egészben az, hogy nem igényel semmilyen módosítást a hangszeren.

Az iSolo egy vezeték nélküli mikrofonrendszer, mely egy adóval, egy kardioid kondenzátor mikrofonnal rendelkezik. Két különböző vevőkészülék közül választhatunk, amelyek közül az egyik felvételre optimalizált, a másik koncerteken hangosításra is használható. Három iSolo csomag létezik - iSolo-Live, iSolo-Recording vagy iSolo-Live + Recording - tesztünkre a harmadik csomagot kaptuk kölcsön a Duó hangszerbolttól. Köszönjük.

A könnyű kis méretű adón található az antenna, a mikrofon, valamint egy háromállású hangerő-kapcsoló és a power  gomb, amely be- és kikapcsolásért valamint a párosításért felelős. Újratölthető akkumulátorral működik, aminek a töltése  2-3 órát vesz igénybe és ezért cserébe kb. 5 órán át működteti azt. Az adó a vevőkhöz 2,4 GHz-es Wi-Fi-n keresztül csatlakozik. 
Ellentétben más vezeték nélküli rendszerekhez, amelyek egy bodypack-hez csatlakoztatott pickupot tartalmaznak, az iSolo teljesen önálló, és nem igényel vezetékeket.

Az iSolo Recording csomag egy USB-vevőt tartalmaz, amely egy pendrive-nak tűnik. Csatlakoztathatjuk közvetlenül, PC-re vagy Mac-re, és használható Android vagy iOS eszközökkel (Apple Camera Kit szükséges). Az iSolo-Live csomagban lévő vevőkészülék egy kis effekt pedál méretű. Található rajta egy forgatható antenna, hangerőszabályzó, mélyvágó és vonalkimenet. A live vevőegység több wifi csatornát támogat, hogy lehetővé tegye több iSolo rendszer használatát a színpadon.

Az iSolo adóját kétféleképpen helyezhetjük a hangszerre:
Az egyik a “Magic Carpet” ami egy kis ragadós lapka. Ezzel ragaszthatjuk fel. A gyártó szerint nem hagy nyomot és nem szedi le a lakkot. Én is ezt tapasztaltam, de azért nem árt óvatosnak lenni. A másik az a gitár középső nyílásába helyezhető felfüggesztő. Ekkor a mikrofon a húrok alatt a testben van.

Az iSolo használata rendkívül egyszerű. Csatlakoztattam az iSolo Live-ot az erősítőhöz, az adót 5 mp- ig nyomva tartva bekapcsoltam, majd még egyszer megnyomva párosítottam az adóegységet, és azonnal hallottam a gitár hangját.
Ez a mikrofon természetesen nem helyettesít egy kiváló minőségű külső mikrofont, de sokkal realisztikusabb, mint a hagyományos pickupok. A hosszú mikrofontartó nyak lehetővé teszi, hogy változtassuk a mikrofon pozíciót, újabb és újabb hangszíneket keresve.
Az USB recording stick használata ugyanilyen egyszerű volt. A számítógép felismerte az eszközt audio interfészként, amint bekapcsoltam. Nem kellenek driverek, ezért az egyetlen művelet az, hogy párosítani kell az adót a vevővel. A GarageBand használatával az iPhone is képes volt felvételt készíteni, egyszerűen csatlakoztatva a vevőt a mellékelt USB kábellel a Lightening Camera adapterhez.

Összességében remek eszköz a iSolo olyan akusztikus hangszereseknek (nem csak gitárosoknak) akik egyszerűen, praktikusan szeretnének otthon hangfelvételt készíteni saját játékukról, vagy kisebb koncerteken megoldani hangszerük hangosítását.

Az alábbi linken meghallgatható 3 felvétel amit kizárólag az iSolo segítségével készítettem. Külön köszönet Farkas Bács Leventének aki év végi vizsgaműveinek egy részét játszotta el.

https://soundcloud.com/andr-s-turcs-n-1/sets/isolo-demo

Az eszközről bővebb információ és vásárlás: http://duohangszerbolt.hu/

Üdv: Túró


2018. október 16. 09:19

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA