MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Inercy: Új kislemez – Veletek született

A miskolci zenekar március végén jelentette meg friss EP-jét. 2012-től vannak jelen a hazai zenei életben és nem kisebb zenekarok társaságában sikerült már koncertezniük, mint az Anti Fitness Club, a Blind Myself, a Leander Rising, az Apey And The Pea, a Cadaveres vagy a Nomad. De nézzük, hogy Mezei Geris, a csapat dobosa miként foglalja össze az elért eredményeket! 

2012-től működik a csapat, milyen tervekkel vágtatok bele a zenekarosdiba? Az első demón csak ketten dolgoztak…

Bár az Inercy 2012-től működik, a története mégis 2009-re nyúlik vissza. Ebben az évben szűnt meg az akkori zenekarom, és hát a dobverőimet nyilván nem akartam szögre akasztani, ezért pár barátommal összehoztunk egy új csapatot, Disgrace néven. Ebben az időben ismertem meg Szilágyi Tomit (gitár), akivel jelenleg is együtt zenélünk. Írtuk a dalokat, demóztunk, bontogattuk a szárnyainkat. 2012 elején jelentettük be, hogy INERCY néven folytatjuk, mivel Finnországban már volt egy Disgrace nevű csapat.

Ebben az időben volt egy kis káosz a zenekar háza táján… Tagok jöttek-mentek, de Pocsai Zsolti (ének) és Molnár Zsolt (basszusgitár) érkezésével újra teljes lett az INERCY. Később, 2018 májusában csatlakozott hozzánk még egy gitáros, Gurszki Máté. 

2013-ban jelent meg az első kislemezünk, a Fiction, melyet a miskolci Mumusfészek stúdióban rögzítettünk. Az anyagnak köszönhetően bejutottunk a Talentometer tehetségkutató metal döntőjébe, így, gyakorlatilag az A38 hajón adhattuk a „lemezbemutató koncertünket”.

2014 elején a Standby Gravity zenekarral megjelentettünk egy split-kislemezt, melyen egy-egy új saját szerzemény és egy-egy feldolgozás található a másik bandától.

2015-ben kidobtuk az első videoklipünket, melyet a Nem látod című dalunkra forgattunk. Ez volt az első magyar nyelvű INERCY szám.

Miként határoznád meg a zenei törekvéseiteket?

Ha röviden kellene megfogalmazni, akkor az INERCY egy alternatív metal zenekar, viszont a zenei irányzatunk a megalakulástól kezdve szinte évről-évre, folyamatosan változott. 2013-ban a Fiction idején egyértelműen tiszta énekre épülő, metalcore stílusú zenéket írtunk. 2014-től kezdtünk elektronikus dolgokat beépíteni a dalainkba (pl.: Facts). 2015-ben az Alpha című kislemezünkkel visszakanyarodtunk a gyerekkori kedvenceink zenei stílusa, a nu metal felé. Az Emlék és a For You dalainkban Zsolti már rapeli a verzéket. A 2020-as Veletek született EP az Alpha folytatása. Talán ez a két kiadványunk hasonlít a legjobban egymásra, és ez az az irányvonal, amiben igazán jól érezzük magunkat.

Tehetségkutatókon hol vettetek részt? Milyen eredményekkel?

Nem jellemző ránk a tehetségkutatókon való részvétel, de pár versenyen azért megfordultunk. 2013-ban volt a Talentometer az A38-on, ott a metal döntőben szerepeltünk. Több, mint 100 jelentkező közül választott ki 10 zenekart a szakmai zsűri. Már a döntőbe jutás is nagy eredmény volt a számunkra. Nem voltak konkrét helyezések, csak a győztest hirdették ki, a Turn of Mind lett a nyertes.

2015-ben az Éter Fesztiválon vettünk részt, 2019-ben pedig a miskolci Helynekemben a Helyfoglaló elnevezésű rendezvényen, itt 3. helyezettek lettünk.

Koncertlehetőségekkel hogy álltatok az eltelt időszakban, illetve kik előtt léptetek már föl?

2012-es alakulás óta folyamatosan koncertezünk. Azt lehet mondani, hogy az ország szinte minden nagyobb városában megfordultunk már, olyan zenekarok társaságában, mint az Anti Fitness Club, Blind Myself, The Idoru, Leander Rising, Apey And The Pea, Cadaveres, Don Gatto, Insane, Over My Dawn, Z!enemi, Bekes Projekt, Nomad, 6test.

Sajnos egy kezemen meg tudom számolni azokat a klubokat, akik normális lehetőséget biztosítanak a zenekaroknak, de természetesen vannak kivételek, és oda szívesen visszajárunk. Úgy gondolom, hogy manapság első körben az interneten kell „eladni” a zenekart, és ha jók a számok, akkor gyakorlatilag kinyílnak a kapuk.

A koncertprogramban feldolgozások is szerepelnek?

Nagy százalékban a saját zenéinket játsszuk a koncertjeinken, de nem ritka, hogy egy-egy feldolgozás is hallható tőlünk. 2016-ban megjelentettük Alex Clare – Too Close című dalának átiratát, ami szinte folyamatosan rajta van a setlisten. Ha olyan bulin lépünk fel, ahol kevésbé kötött az időtartam, akkor gyakran nyúlunk kedvenc előadóink dalaihoz is.

Volt egy passzívabb időszakotok is 2016 után, mi volt ennek az oka?

Az egy nehéz időszak volt a számunkra… Költözés az ország egyik feléből a másikba, új szakma elsajátítása - a zenekar székhelyétől több száz kilóméterre- stb-stb. Ha röviden kellene megfogalmaznom, akkor azt mondanám, hogy „magánéleti problémáink voltak”. Szerencsére túl vagyunk rajta, és újra aktívak vagyunk, bár a koronavírus-helyzet keresztülhúzta a számításainkat.

Március végén kislemezzel jelentkeztetek. Milyen dalok ezek, mikor születtek, hol vettétek föl?

Március 27-én jelent meg az új anyagunk Veletek született címmel. Öt dal szerepel a lemezen – ami az összes népszerű digitális platformon elérhető -, köztük a 2015-ben bemutatott, Nem látod szerzeményünk újraértelmezett verziója is. A felvételek a miskolci MGH stúdióban készültek, a keverésről és maszteringről Simon István (No Silence Studio) gondoskodott.

Klip is lesz? További terveitekről, elképzelésitekről is mondanál valamit?

Terveink között szerepel két klip elkészítése, de még titok, hogy melyik dalokra. Közben a háttérben írjuk az új zenéket, melyek megjelenésére remélhetőleg nem kell majd olyan sokat várni!

PAYA


2020. április 27. 15:35

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA