MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

IMG Stage Line STA-800D – TIUS ERŐSÍT

Képzeljétek, vettem egy IMG Stage Line STA-800D erősítőt, és nagyon tetszik, ahogy szól :)

Amióta zenélek, és stúdiózom, most érzem először azt, hogy színvonalas zenekari hangcucc áll rendelkezésre a próbákhoz is. A Peavey hangsugárzóimmal (HiSys3) eddig sem volt gondom, de a végfokkal most vagyok először igazán elégedett. A korábbi, nagy teljesítményű és szép hangú, de néha már rakoncátlankodó Dynacord helyébe vadiúj, problémamentes erősítőre vágytam, lehetőleg 150 eFt alatt. Több típus összehasonlítása után toronymagasan az IMG StageLine STA-800D lett a nyertes. Amikor először szólalt meg vele a rendszer, nem viccelek, könnybe lábadt a szemem. Nekem még mindig újdonság, hogy egy végfok ennyit számíthat. Hogy egy hangdoboz ennyit tud javulni attól, hogy minőségi végfokra kötöm.

Amit ettől a végfoktól kapunk: rendkívül torzításmentes magasak, dinamikus mélyek, semmi zaj. A hangrendszer nagy hangerőn sem zavaró, nem harsány.

Az első hasonló, az erősítő hangminőségével kapcsolatos élményem kb 25 éve volt, amikor az otthoni hifi cuccban kicseréltem a magyar gyártmányú Orion mini-hifi erősítőt egy semmi különös, de korrekt kis Denonra. Addig azt hittem, hogy csak a hangdoboz számít, ami, tegyük hozzá, majdnem igaz, de nem teljesen. A stúdiómban (inita.hu) azóta nagyra nőtt a hangsugárzó-projekt: maximalista sztereó és surround hangrendszert építettem ki. A zenekaraimmal viszont mindig a szokásos kicsit gagyi hangosítócuccokon próbáltunk: ez az áldatlan állapot most végre elmúlt.

Igyekszem pár szakmai szót is szólni az erősítőről úgy, hogy ne legyen hosszú és unalmas, de kamu se. Az STA-800D elektronikája holland gyártmány, a hifisták számára már tudtommal igencsak ismert Hypex cég terméke. Monoblokkos, azaz külön tápegysége van a jobb- és baloldalnak, így azok nem szólhatnak bele egymás hangminőségébe a közös táp rángatásával. Úgynevezett digitális végfok. Egy ilyen végfokban a végfok-tranzisztor csak ki-be kapcsol ("csak egyest és nullát ismer"), és így hoz létre nagy amplitúdójú négyszögjeleket a hallható frekvenciatartomány feletti régióban. A ki-be kapcsolást (a négyszögjel ún. kitöltési tényezőjének mértékét) maga a megszólaltatni kívánt hangjel mint moduláló vezérli. (Az ezt vezérlő elektronika hasonlóan működik egy A/D konverterhez, fűrészfogjellel, komparátorral, stb.) Bármilyen meglepő, ezt a nagyfrekvenciás "csattogást" utána aluláteresztő szűrőn átengedve megjelenik az immár erősített, eredeti hangjel. Mivel még nem is olyan régen kicsit űrtechnikának számított a dolog, és nehéz volt a hallható tartomány magasait is torzításmentesen megszólaltatni, a digitális végfok-technológia először az autós subwooferek világában hódított. Ez a típusú jelerősítés nagyon jó hatásfokú, ezért adott hang-teljesítményhez kisebb tápegységet igényel, mint a hagyományos végfokok. Ugyanemiatt a hűtése is kisebb probléma, hiszen a hagyományos végfokokhoz képest itt a teljesítmény nagyobb része alakul hanggá, és kisebb része hővé. Ezért kisebb hűtőventillátor is elég, vagy egyes esetekben a ventillátor el is hagyható. Mindez pedig meglepően kicsi méretet és össztömeget eredményez: Az IMG Stage Line STA-800D a maga 2x400W (1000W csúcs) teljesítményével egy mindössze 3 kg tömegű, kismélységű, 1U magas rack.

Érdeklődéssel figyelem az IMG Stage Line (és tulajdonosa, a Monacor International) valamint a Hypex cég együttműködését, mert úgy látom, nagyon ütőképes berendezéseket eredményez.

Tius
tius.hu


 

2017. szeptember 18. 20:19

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA