MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

HOVÁ TŰNTEK? (1. rész) - PAT THRALL

Most induló sorozatunkban olyan zenészekről lesz szó, akik hangszerük segítségével egykoron nagy hatást gyakoroltak a következő rockzenész-generációkra, egy ideje azonban már nem készítenek lemezeket, nem koncerteznek, látszólag síri csend honol körülöttük.
Első alanyunk Pat Thrall amerikai gitáros, akit a legtöbben a Pat Travers Band, Glenn Hughes, Meat Loaf és az ASIA szólistájaként ismernek.

A múlt…

A kaliforniai születésű zenész profi karrierjét 1972-ben kezdte a Cookin Mama nevű San Francisco-i zenekarban, a valódi szakmai kiugrás lehetősége pedig négy évvel később, 1976-ban jött el számára: ekkor csatlakozott a Stomu Yamashta billentyűs vezette Go nevű supergrouphoz, amiben Al Di Meola, Steve Winwood (The Spencer Davis Group, Blind Faith), Michael Shrieve (Santana), valamint Klaus Schulze oldalán kóstolt bele a jazz-fúziós muzsikába. Két lemezt követően beszállt a progresszív rockot játszó Automatic Man soraiba, de session-zenészként közreműködött Narada Michael Walden és Alphonso Johnson lemezein, 1978-ban pedig már Pat Travers zenekarában pengetett második szólógitárosként. Travers-szel közösen klasszikus lemezek egész sorát készítette el, köztük a rocktörténelem legjobb koncertlemezei közé tartozó 1979-es Live! Go For What You Know albumot, melyen teljes pompájában vonul fel a hithű Stratocaster-játékos Thrall úttörő technikai arzenálja. Egyedi delay-beállításokon alapuló, jellegzetes futamai a mai napig hivatkozási alap többek között Paul Gilbert számára is.

1980-ban a mértékadó Guitar Player magazin közönségszavazásán a legjobb új tehetségnek választották, a fiatal gitáros ekkor került Glenn Hughes látókörébe. 1981-ben Los Angelesben egyesítették erőiket, melynek eredménye egy évvel később a máig kultikus mesterműként számon tartott Hughes/Thrall album lett. A Guitar Player magazin évtizedekkel később a ‘80-as évek egyik legfontosabb gitáralbumaként jellemezte a lemezt, ami nem is csoda: Pat lenyűgöző módon ötvözte a dalokban a Van Halen-iskola bombasztikus technikai megoldásait a new wave zene gazdag textúráival, teljesen sajátos hangzásvilágot hozva ezzel létre.

A ‘80-as évek folyamán Thrall leginkább session-muzsikusként tevékenykedett: többek között dolgozott Tina Turner nagy sikerű Foreign Affair lemezén, játéka a Simply The Best című gigaslágerben is hallható; 1988-ban Jack Bruce, a Cream legendás frontembere kérte fel egy turnéra, két évvel később pedig az újjáalakult ASIA gitáros posztját foglalhatta el. A ‘90-es évek első felében Meat Loaf gitárosaként üzemelt, majd egyre jobban beleásta magát a stúdiótechnika világába.

A jelen…

Pro Tools-szakemberként Thrall az elmúlt két évtizedben a legtöbbet foglalkoztatott hangmérnökök egyikévé vált. Elton John, Tim Rice, Beyonce, Dave Stewart, a U2-ból Bono és The Edge, Peter Gabriel, Joe Satriani, a Dream Theater, Joey McIntyre, a Queen - csupán néhány név, akikkel dolgozott az évek során, de részt vett például Miles Davis és Sly Stone életműveinek újrakeverésében is.
Thrall gitárosi minőségben való visszatérésére egyelőre várni kell, bár a Glenn Hughes-tól kapott információk szerint a második Hughes/Thrall album jelentős része már elkészült, ennek befejezése és kiadása záros határidőn belül megvalósul.

Danev György


2017. december 14. 15:00

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA