MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Hogyan tartsuk tisztán a mikrofont?

A koronavírus terjedésének kivédését célzó intézkedések mellett felmerül a kérdés, miként lehet a mikrofont, a zsebadót és a mikrofon vevőegységet a legmegfelelőbben tisztán tartani. Noha nem vagyunk virológusok és nem tudunk orvosilag bizonyított tanácsokat adni a műszaki eszközök fertőtlenítésére, szeretnénk néhány gyakorlati intézkedés ajánlásával hozzájárulni a mikrofonok használóinak védelméhez. Reméljük, hogy ez az információ segíteni fog a termékek biztonságos kezelésében. Vigyázz az egészségedre!

Elképzelhető, hogy a vírus képes a mikrofon közvetítésével terjedni?

Beszéd közben a kilélegzett levegővel együtt apró nyálcseppek hagyják el szánkat. Ezek a nyálcseppek – különösen a közel tartott mikrofonok esetén – felhalmozódhatnak a mikrofon szélfogóján. Bár nem valószínű, hogy ezek a cseppek elhagyják a szélfogót, fennáll annak a veszélye, hogy ha a következő előadó vagy énekes ajkával érinti a szélfogót, testébe bejut a vírus. A vírus akkor is átvihető, ha ugyan cseréled a szélfogót, de nem tartod be a szükséges higiéniai intézkedéseket. Ha egy nemrégiben használt szélfogó érintését követően megérinted az arcod, fertőzés léphet fel.

Használhatok a mikrofonomhoz eldobható burkolatként műanyag zacskót?

Annak ellenére, hogy ez a hangminőség rovására megy, számos felhasználó takarja le most a mikrofon szélfogóját párazáró műanyag zacskóval. Ezzel kívánják elkerülni, hogy a szélfogót minden használat után tisztítani kelljen. Ezeket a műanyag zacskókat – szigorú higiénés intézkedések mellett – minden egyes interjút követően cserélni kell. Legyél óvatos a műanyag zacskók kezelésekor, mert mivel ezek a szélfogónál merevebbek, fennáll annak a veszélye, hogy mozgatáskor cseppek repülnek le róla. Ezért óvatosan, belülről kifelé fordítva húzd le a zacskót. A legjobb, ha arcmaszkot és védőszeműveget, valamint két pár egymásra húzott, eldobható védőkesztyűt viselsz. A külső kesztyűket a használt műanyag zacskóval együtt dobd el.

Hogyan a legcélszerűbb fertőtleníteni az eszközök felszínét?

A WHO ajánlása szerint különféle alkoholbázisú fertőtlenítőszereket használhatunk a koronavírus ellen. A termékekkel kapcsolatos normál minőségellenőrzési eljárás során eszközeink felületét etanollal és izopropil-alkohollal teszteljük. Más típusú fertőtlenítőszerek termékeinkre gyakorolt hatását azonban nem tudjuk megjósolni. Ezért érdemes a fertőtlenítő hatását tesztelni, mielőtt az eszköz teljes felületén alkalmaznád azt. A fertőződés kockázatának kivédése érdekében ügyelj az összes vonatkozó egészségügyi előírás betartására és alaposan moss kezet.

Segít a hőkezelés?

Szélfogóink általában poliuretán habból készülnek. Ez az alapanyag hőálló és 100 °C-ig nehezen változtatja fizikai tulajdonságait. Mindamellett a 90 °C-on történő mosás jelentős mechanikai és kémiai stresszel jár, ami valószínűleg kikezdi a szélfogóra nyomtatott logókat.

A szélfogó kézzel történő mosása alacsonyabb hőmérsékleten, zsírtalanító tisztítószer használatával hatékonyan roncsolhatja a vírus zsírburkát – és valószínűleg nem károsítja a nyomtatott logókat. Ismét fel szeretnénk hívni figyelmed, hogy nem vagyunk virológusok, és nem vagyunk felelőségre vonhatók, ha az általunk ajánlott eljárás nem hatástalanítja a vírust.

Nem javasoljuk mikrofonjaink, valamint adó-, illetve vevőegységeink rendszeres hőkezelését. Ezeket az eszközöket általában legfeljebb 55 °C üzemi hőmérsékletre tervezték. A termékek rövid ideig a magasabb hőmérsékletet is bírják. Mindamellett szerintünk nem éri meg az effajta hőkezeléssel bajlódni. A termékek használatát megelőző, illetve követő alapos kézmosás sokkal hasznosabbnak tűnik.

Az alábbi képeken pedig információt találsz arról, hogy az egyes mikrofonokhoz milyen szélfogókat és szivacsokat kínálunk:

Kapcsolódó bejegyzések


2020. július 3. 13:08

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA