MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Hét Jel: Szubjektív

A bevezetőn morfondírozva csak szubjektív élmények jöttek szembe. Fiatal barátommal még az egyik Hegyalján kezdtünk haverkodni, akkor ő készített egy rádióinterjút velem a helyszínen, egy hajnali időpontban, mindketten kapatos állapotban voltunk. Ez a vidám történet meghatározta a továbbiakat, mindig széles vigyorral konstatáltuk, ha valahol megláttuk egymást. Most én jöttem az interjúzással, mert ugye, kölcsön kenyér visszajár, meg jött neki ez a Hét Jel – bármi legyen is az. Ezt igyekeztünk körbejárni Pócsi Istvánnal.

Zenei előéleted – F.O.T.B. stb.-? Dolgoztál rádiókban is, most meg Barba Negra…

Imádom, ha valaki nem a sablonos stílusban kérdez, ilyenkor lehet nem sabolnosan válaszolni: olyanom, mármint zenei előélet, maximum embrió koromban, amikor 4 évesen Skorpiót énekeltem otthon - Vén koldus. Épp nemrég találkoztam Tibusszal és Károllyal, dedikáltattam is a klasszikus lemezt, amit bratyómtól kaptam, mert csak... Amúgy azért, mert ez nekünk, testvéreknek egy erős kötődés, és tényleg innen datálódik a zeneiség az életemben. Tanult tollforgató és gitárnyűvő kollegámhoz képest nekem nincsen semmi zenei képzettségem, és szerintem énekórán is azért hagytak inkább békén, mert képes voltam bevinni a suliba az épp aktuálisan vásárolt bakelit lemezeket és rávettem a tanárnénit - Matyó-néni -, akit innen is csókoltatok, hogy hallgassunk bele. Amúgy nagy tisztelet neki, mert a klasszikus zene mellett tényleg hagyott mindig teret egy kis magyar metalnak, szóval a maga nemében tényleg korszakos volt.

A mérhető és kézzelfogható kötődés időrendben: az F.O.T.B, koncertszervezés nyíregyházán, rádiózás majd’ 9 évig, szintén Szabolcs megyében, immáron öt éve szervezés a Barba Negrában, és egy két hónapos kirándulás a Rádió Rocknál, ami szomorú véget ért, de legalább készült 108 remek interjú, amikre nagyon büszke vagyok. Illetve egy Hegyalja fesztiválos interjú veled, ami talán adásba is került, de az biztos, hogy nagyon részegek voltunk mindketten.

A Hét Jel kapcsán az F.O.T.B.-nek van igazi jelentősége, hiszen az a színpadi lét. Nagyon rég volt -1997 és 2001 között-, amikor csak játszásiból elkezdtünk zenélni, aztán egy kicsit komolyabb játék lett belőle, remek koncertek, egy majdnem teljes lemezanyag és persze a gyermeki hisztik és összeveszés, ami után kiszálltam a bandából. Ebben az időben, a mai napig komolyan működő emberi kapcsolatok születtek, például a Black-Out, vagy az akkori Fresh Fabrik legénységével. Érdekes ma visszagondolni arra az időre és még érdekesebb meghallgatni azokat a dalokat. Mindig azt éreztem, hogy többre volt hivatott az a banda, de nem ápoltuk eléggé a ránk bízott lehetőséget.

Mi a tö...öm ez a „7 jel”?!

A Hét Jel, egyre inkább azt érzem, hogy mindazt megtestesíti, ami az elmúlt közel 20 évből számomra kimaradt a zene kapcsán: zeneszerzés, szövegírás, alkotás, komponálás, önkifejezés, egy lemez kapcsán való szervező munka. Így még ez nem is jutott eszembe, de tényleg! Egyébként összegzésnek szánom, elsősorban saját magamnak. Rengeteg dologgal foglalkoztam eddig és azt éreztem 2017-ben, hogy ilyen zenei áttekintéssel tartozom magamnak. Nem másnak, nem a közönségnek, saját magamnak.

Miért most álltál neki ennek az anyagnak? Saját projekted ez vagy fúzió?

Lassan egy éve beütött a rossz hangulat, hogy mit is csináltam eddig és egyfajta mentőövként jött az ötlet, hogy akkor készítek egy lemezt néhány dallal, amiben legalább a zenéhez köthető gondolataimat rögzítem. Régóta terv volt zenész barátokkal stúdiózni, de valahogy sosem jött ki rá a lépés. Sosem volt igazán tétje, vagy lényege a dolognak. Tavaly töltöttem a negyvenet, az F.O.T.B. pedig 20 éves lett volna, szóval jó volt a dolognak az összecsengése.

Hogy saját projekt, vagy fúzió? Minek számít, amikor arról beszélünk, hogy közel 30 zenész közreműködésével, az én irányításom alatt, az én zenei ötleteim megvalósítására stúdiózunk? Szerintem mindkettőnek beillik.

Április végén jött, 7 hónap után az első dal/klip: Mi vagyok… Miért pont ezzel nyitottatok?

Valamivel elő kellett rukkolni, hiszen ténylegesen 7 hónapja építgetem mind a lemezt, mind pedig a virtuális közeget, de száraz tartalmakkal már nem lehetett előrébb jutni. Több dal volt olyan állapotban, hogy el lehet rá készíteni a klipet, de erre esett a választás. Elég dinamikus, sokrétű szerzemény, és a mondanivalóját is elég erősnek éreztem ahhoz, hogy a Mi vagyok legyen a debütáló szerzemény.

A további felvételekkel hogy álltok, lesz egy komplett lemez, vagy csak dalokat hoztok nyilvánosságra időnként?

Teljes lemez a koncepció, ez már régen nem is kérdés, ami októberben, a Hammer gondozásában jelenik meg. Július végére kell készen lennünk, akkor van a leadási határidő. Azt gondolom, hogy maximálisan elegendő lesz az idő, jól állnak a felvételek. Van néhány dal, aminél még rögzítünk sávokat, viszont olyanok is, amiknél már a végleges keverést készítjük. Azt gondoltam, hogy nem lesz könnyű a munka, de tényleg nagyon sok idő kell, hogy mindenkitől beérkezzenek a sávok. Sürgetni természetesen senkit nem sürgethetek, de tiszteletben is tartják a munkánkat a zenész kollegák.

Közreműködők? Ki, miért? Ki, mit tett hozzá, mennyire formálták a dalokat? Fogadjunk, hogy fejből nem tudsz mindenkit felsorolni!

Valóban, egy szusszra nem tudnám felsorolni a közreműködőket. Közel 30 muzsikusról van szó, akik lenyomatukat teszik a Hét Jelben. A mai napig formálódik egyébként a közreműködők listája, hiszen a hangulatok változnak, alakulnak a dalok, és mindenhol az arra leginkább passzoló emberrel szeretnék dolgozni.

Mindenki, aki picit is hozzátett eddigi munkájával a lemez dalaihoz, igen, formálja is azt. Senkinek nem adtam határozott irányt. Sokkal inkább az volt a kérésem, hogy önmagából adjon egy picit, és ne olyan módon, hogy én irányítom, hanem a saját érzései szerint. Éppen ezért nagyon sokszínű dologról van szó. A stílusbeli párosítások is izgalmas színt adnak, de erről majd igazából a teljes lemez elkészülte után lehet beszélni.

A zenét, szöveget mindegyik dalnál te jegyzed vagy szerzőtársak is vannak?

Szövegek tekintetében maximálisan az én munkámról van szó. Egyfajta szöveggyűjteményem, vagy ha jobban tetszik verses-kötetem is a Hét Jel. A hangulatiság, mondanivaló egy téma köré épül, elég széles érzelmi amplitudóval. A közös szál a lelkünkben húzódó, amolyan Jekyll és Hyde-i vívódás.

A zeneszerzésben sokak tettek hozzá, hiszen van itt régi F.O.T.B. nóta, épp úgy, mint Domokos Tibivel (Korai Öröm), vagy régi zenész barátommal, Tóth Andrissal alkotott dallamok. Van azonban teljesen saját zeném is, amire büszke vagyok, ha már csak azt az oldalát nézem a dolognak, hogy nem tudok hangszeren játszani.

Mikori dalok, ötletek ezek és leginkább milyen stílus várható? A Mi vagyok elég reprezentatív dal?

A Mi vagyoknak azért örülök nagyon, mint bemutatkozó dal, mert elég széles spektrumon mutatja meg, hogy mire lehet számítani. Lesz itt szépen éneklés éppen úgy, mint kissé agresszív vonulat. A Párbaj - ez lesz a lemez címe- egy változatos zenei utazás. Rengeteg hangulatot, zenét kedvelek és érzek magaménak, de itt nem kellett választanom, hogy mit mutassak meg. Mindenből lesz egy kicsi, ami közel áll a szívemhez. És ha már utazás, akkor időutazás is, hiszen húsz esztendő alkotásaiból lett összeválogatva a lemez anyaga.

A stúdiózás miként zajlott?

Kihasználtuk a kor vívmányait, és gyakorlatilag a dobolást leszámítva online dolgozunk. A dobokat Botlik Matyinál rögzítettük 3 nap alatt. Nagyon színes, szenvedélyes és jó hangulatú munka zajlott, 7 dobos közreműködésével. Mindenki megérkezett a megbeszélt időpontra, és varázsolt egyet. Érdekes, hogy ugyan az a felszerelés más-más kéz alatt mennyire másként, de mégis egységesen tudott megszólalni.
Minden egyéb hangszert otthon rögzítenek a gitárosok és Kiss Jocinál (Nova Prospect) nyeri el a végleges formát a sound. Jómagam pedig Diószegi Kikinél éneklek.

Minek kell állandóan ordibálni, keménykedni?!

A buszon, villamoson és a melóban nem vagyok kiabálós, hát valahol jó, ha kiadhatom magamból. Egyébként messze nem olyan keménykedős ez a lemez, mint korábban én azt gondoltam. Több lett a finomabb hangvétel, de ha valahol eleresztem magam, az valóban dühös. Nem haragszom senkire, nem erről van szó, de a gondolatok kiemelésére sokszor tényleg jól jött az erőteljes rekesztés és agresszió.

Mik a lehetőségek, lesz lemezbemutató, esetleg turné?

Lehetőség rengeteg van ebben a cuccban, energia annál kevesebb. Egyedül koordinálom az egész projektet, így most addig látok, hogy október és lemez. El kell mindennel készülni és “sajnos” igen magasak az elvárásaim saját magammal szemben. Van egy ötletem egy lemezbemutatóra, de az akkora falat jelenleg, hogy el kell engednem. Nem egy sima klubkoncertben gondolkodom, hanem valami nagyon speciális dologban, ami nem is elsősorban az anyagi oldalról, de kemény falat. Ezt most kicsit háttérbe szorítom, és ténylegesen a lemezzel foglalkozom.
A megjelenés kapcsán még biztosan lesz klip, már ezen is kattog az agyam, hogy milyen képi világ szülessen. Értelem szerűen nem akarom a mércét alacsonyabbra helyezni, mint a Mi vagyok esetén, így ez is egy meglehetősen komoly alkotói folyamat lesz még.

Én is szeretlek, te?!

Persze, hogy... Amúgy nem beszélgettem volna veled! Haha!

PAYA


2018. május 13. 13:49

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA