MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Hendrix Project: Hendrix 75 estek - három helyszínen

Sajnos nem élhettük meg azt, hogy Jimit láthassuk, hallhassuk ilyen idős korában. Maximum fantáziálhatunk arról, hogy merre haladt volna a pályája, zenei irányultsága, ha nem következik be 27 évesen a tragikus halála. Zenéje, dalai elképesztő hatással voltak kora generációjára, de 47 évvel a távozása után is rendkívüli befolyást gyakorol a zenére. Szerencsére hazai követői is vannak, most a Tomor Barnabás vezette Hendrix Project kerül bemutatásra, akiknek novemberben három koncertjük is lesz egymást követően.  

Meséljetek a zenekar megalakulásáról, és a tagok előéletéről! Hogy jöttetek össze, mik voltak a kitűzött elképzelések?

Tomor Barnabás: 2011-ben játszottunk legelőször együtt így hárman, akkor már elhangzott pár Hendrix szerzemény, de Hendrix Project néven csak 2013-ban kezdtünk el zenélni. Mindhármunk számára nagyon meghatározó és fontos Hendrix zenéje. Dávid 1993-ban kezdett el gitározni, 2004-ben diplomázott az LFZE jazz-tanszakán, azóta több jazz formációban is közreműködött. Dani 15 évesen kezdett el dobolni, ő állandó ritmusszekciós társam a Bass Loco-ban, a Kardos-Tomor-Molnár Trióban és tagja a Pribojszki Mátyás Band-nek is. Én 1993-ban kezdtem zenesuliba járni, 2008-ban megalapítottam első zenekaromat, a már említett Bass Loco-t - Tettamanti Tomival és Danival.

Bővebben itt: www.barnabastomor.com/performer/hendrix-project.

A motívációnk az, hogy szeretünk együtt Hendrixet játszani, elcsíptük a közös nyelvezetet és folyamatosan inspirál minket Jimi zenéje és az együttműködésünk is.

Lamm Dávid: Delalamm nevű saját formációmon kívül sokáig dolgoztam Szalóki Ágival, Palya Beàval, a Csanyi-Lattmann Quartet-tel, a Balázs Elemér Group-pal és egy rövidebb ideig Dés Lászlóval. Természetesen ismertük egymást különböző helyekről, de a zenekar ötlete Barnától származott. Azt hiszem, az elképzelés az volt, hogy Hendrix dalokat játszunk a saját ízlésünk szerint.

Mennyire vizsgáltátok meg a hazai konkurenciát? Például: Message to Hendrix, Halper László… Illetve miben különböztök tőlük? Eredetiben próbáljátok előadni a Hendrix dalokat vagy más a megközelítés?

Molnár Dániel: Nézzük/halljuk a többi Hendrixet játszó zenekart, akiket nem neveznék konkurenciának, inkább hasonló beállítottságúnak, mint amilyenek mi vagyunk. Az említett két formáció egyébként totálisan más felfogásban játszik Hendrixet, mint mi, ez ettől szép.

Lamm Dávid: Ismerem ezeket a formációkat. Talán az az igazán fontos különbség köztük és köztünk, hogy mi jobban “belenyúltunk” a Hendrix dalokba, mégis igyekszünk az eredeti ízt megtartani.

Tomor Barnabás: Nem tekintettük viszonyítási alapnak ezeket a csapatokat, de ismerjük az említet formációkat. A mi megközelítésünk az, hogy az évek alatt átfolyattuk magunkon Hendrix zenéjét, nem fordítjuk ki a dalokat és arra sem törekszünk, hogy kópia legyen, ahogy mi előadjuk. Próbákon, koncerteken formálódik a műsor, teret biztosítva az improvizációnak, viszont igen hamar ráérzünk a „végleges” formákra. Mikor vendégeket hívunk, akkor szívesen fogadunk más hangszereseket is - nem csak gitárosokat-, mint például november 25-én, a Kapuvári koncerten Csanyi Zoltán jazz-billentyűst.

A Hendrix életmű mely részeit preferáljátok? Mi van műsoron, mennyire váltogatjátok a programot?

Lamm Dávid: A repertoár egyre bővül. Nincs igazán preferenciánk az életművön belül.

Molnár Dániel: Nincs szerintem annyira kimondva, hogy akkor most „ezt vagy azt a számot játsszuk, mert az az ismert/nem ismert…”, hanem inkább a közös nevező az, ami mindhármunknak ugyanaz. Ugyanazokat a számokat szeretjük Hendrixtől, amik néha pont a kevésbé ismertek, vagy esetleg a nagyon ismertek.

Tomor Barnabás: Hendrixet szeretem A-tól Z-ig, nagyon izgalmas világ. A műsorunknak van egy állandó gerince a közös „nagy” kedvenceinkből, ami egész jól átíveli az életművét és különböző alkalmak kapcsán - mint például a Hendrix 75 est - mindig készülünk új dalokkal, mint ahogy Dávid is mondta: bővül a repertoár.

Komolyabb fellépések, helyszínek? Külföld?

Tomor Barnabás: Főleg budapesti klubkoncerteken játszunk, de kaptunk meghívást 2016-ban a Debreceni Bor- és Jazznapokra és 2017-ben a paksi Gastroblues Fesztiválra. Szervezés alatt vannak a 2018-as kimozdulásaink, ha úgy alakul, szívesen megyünk külföldi klub- és fesztiválkoncertekre is.

Novemberben három koncertetek lesz egymást követően. Hol, milyen helyeken játszotok, illetve ez most valami speciális műsor lesz a „75” kapcsán vagy a szokásos?

Tomor Barnabás: Elsőként a soproni Bugócsigába megyünk november 17-én, ahol Keszei Krisztián gitáros lesz a vendégünk. A fő állomásunk a budapesti Muzikum lesz 24-én, ahol négy nagyszerű vendégünk lesz: Tóth János Rudolf (gitár, ének), Szász Feri (gitár), Kardos Dániel (gitár) és a már említett Keszei Krisztián. A harmadik esemény a kapuvári Shop-Stop-ban lesz 25-én, szintén vendégekkel kiegészülve, a doboknál Oláh Gábort, a billentyűs hangszereknél Csanyi Zoltánt lehet majd látni/hallani. A műsor váza a szokásos klubkoncerteken játszott dalokból áll, de készülünk egy-két újdonsággal is, és a tavalyi „Hendrix 74” esthez képest is változik egy picit a koncepció.

További tervek, lehetőségek?

Tomor Barnabás: Annyira nem tervezünk... Sodródunk, csináljuk, ami jólesik.

PAYA
Web: www.barnabastomor.com/performer/hendrix-project
Facebook: www.facebook.com/hendrixprojecthun
Koncertek: www.barnabastomor.com/koncertek


2017. november 17. 09:09

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA