MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

HeadRush Looperboard

A HeadRush legújabb dobása a Looperboard, nem csak gitárosok számára! A 4 független ki- és bemenettel rendelkező Looperboard jelútjait rendkívüli szabadsággal alakíthatjuk ki, beépített effektprocesszorával további lehetőségek nyílnak meg a felhasználók előtt. A márka termékeinél már eddig is megszokott 7”-es érintőképernyő megkönnyíti a loop-ok beállítását, illetve a beépített interfésszel remek felvételeket is készíthetünk, így a Looperboard hangkártyaként használva is megállja a helyét. 

Első ránézésre könnyen észrevehetünk hasonlóságokat a Pedalboard-dal, a fő kezelőszervek az érintőképernyőn kívül a Master, Phones és az Aux hangerőt állítják, illetve ugyanaz a Datawheel is push funkcióval. 4 különálló potméterrel szabályozhatjuk a csatornák bemeneti érzékenységét. Itt is 12 lábkapcsolót használhatunk, ebből az első 4 a Master szekció. Az első Start/Stop All lábkapcsolóval egyszerre indíthatjuk el vagy állíthatjuk le az összes felvett loop-ot. Az FX lábkapcsolóval beléphetünk a Looperboard effekt szekciójába, és a négy csatornánk hangzását akár teljesen eltérő módokon manipulálhatjuk. A Function kapcsolóval előhozhatjuk a lábkapcsolókkal elérhető másodlagos funkciókat, ezek az egyszerűség kedvéért narancssárga színnel a lábkapcsolók alatt is megtalálhatók, és a kijelzőn is megjelennek. Ugyanezt a lábkapcsolót újra lenyomva visszatérhetünk az elsődleges funkciókhoz. Az egyik legfontosabb lábkapcsoló a Tempo, amivel a tap tempo funkciót vezérelhetjük, megannyi módon.

A második, 8 lábkapcsolót magába foglaló szekcióval magát a loop-ok rögzítését, indítását, overdub-olást vezéreljük bemenetenként két lábkapcsolóval, illetve a másodlagos funkciókkal további 8 lehetőségünk van még élőben manipulálni a loop-okat. Ezekkel a lábkapcsolókkal változtathatjuk meg a sávok effektezését is.

A hátsó panelon található az összes ki- és bemeneti csatlakozónk. 4 XLR/TRS kombó bemenetet használhatunk, kondenzátor mikrofonokat is bevethetünk. A 3,5mm-es TRS Aux bemenetre küldhetünk sztereó jelet külső lejátszóról, okostelefonról, stb. A kimeneti szekció két 6,3mm-es TRS, két XLR (ground lift lehetőséggel) és egy 6,3mm-es fejhallgató kimenetből áll össze. Ugyanitt találjuk az Expression pedál bemenetét is. Ezután következik a MIDI in és out/thru csatlakozó, külső eszközzel is vezérelhetünk megannyi funkciót, illetve tovább is fűzhetjük a jelet, komplexebb rendszerek kiépítésére is van így lehetőségünk. SD kártya használatával gyakorlatilag végtelenre bővíthetjük háttértároló kapacitásunkat.

Hangmintákat, backing track-eket importálhatunk, a felvett loop-okat pedig exportálhatjuk memória kártyánkra. Ugyanezeket a funkciókat USB háttértárolókkal is elérhetjük, egyszerre kettőt is használhatunk ezekből. Egy B-típusú USB csatlakozón keresztül kapcsolatot létesíthetünk számítógépünkkel, így érhetjük el a hangkártya funkciókat. Ugyanezen a csatornán a már említett loop import/export műveleteket is elvégezhetjük, lejátszhatunk hangfájlokat, és a készülék firmware update-jét is elvégezhetjük.

A Looperboard gyors konfigurálásának kulcsa a 7”-es érintőképernyő, akárcsak a Pedalboard és a Gigboard esetében. Alaphelyzetben a Timeline-t látjuk, amin már rögzítés közben kirajzolódnak a loop-ok hullámformái, felvétel után pedig segítenek eligazodni abban, hogy éppen hol tartunk. Ugyanebben a nézetben tölthetünk be alapokat bármelyik track-re USB-ről, SD-ről, illetve a belső tárhelyről. Itt választhatjuk ki az 5 felvételi mód egyikét. A FIXED módot használva az első rögzített sáv hossza határozza meg a később felvett rétegek hosszát. A SERIAL módban egyszerre egy track-re vehetünk fel, különböző hosszúságú részeket. Ez igen hasznos, amikor eltérő időtartamú részleteket rögzítünk, amik később teljes dalstruktúrát alkothatnak. A SYNC üzemmód esetében az első rögzített sáv hossza a viszonyítási alap, viszont a későbbi rétegek hossza ennek többszöröse is lehet, a kvantálásnak köszönhetően mindig egyszerre fognak elindulni. A SERIAL-SYNC módban az első sáv folyamatosan megy, míg a másik három track-re rögzített loop-okat indítva különböző dalszerkezeti részeket, alapokat indíthatunk. A FREE üzemmód a legkötetlenebb felhasználást engedélyezi, bármelyik track-re bármikor felvehetünk, ezek hosszban eltérhetnek, a műveletek azonnal végbemennek, nem kell megvárni, amíg a lejátszás a szekció végére ér. A Meter Page egy másik nézet, itt könnyen tetten érhetjük, ha valamelyik sávot túlvezérelnénk, illetve egyből állíthatunk hangerőt, valamint azt is látjuk, hány layer lett eddig rögzítve egy track-re. A Mixer Page-en a hangerő állításon kívül panorámázhatunk is, valamint ugyanezeket a műveleteket elvégezhetjük a metronómmal és a backing track-kel is. Az FX Page megnyitásával elmélyedhetünk a Looperboard effektbeállításaiban. Összesen 4 effektút állítható be, 6 alap kategóriából választhatunk, ezek a Vocal, Guitar, Lo-Fi, Dub, Drum és a Studio. A kategórián belül rengeteg preset-ből választhatunk, amiket tovább finomíthatunk kedvünkre később. Az effektút bemenetét is beállíthatjuk, ez lehet egyből valamelyik nyers bemenő jel, de Looper track kimenetet is kijelölhetünk. A Guitar szekcióban például 7 effektet használhatunk egyszerre. Ezek a leegyszerűsített változatai a Pedalboard-ban és a Gigboard-ban megtalálhatóknak, összesen 20 paramétert állíthatunk. Minden effektet a szekción belül ki- és bekapcsolhatunk, ha hozzárendelünk lábkapcsolót 4 Scene-t is kreálhatunk, illetve ha opcionális expression pedált csatlakoztatunk, akkor a paraméterek túlnyomó többségét fokozatmentesen állíthatjuk, egyszerre akár 4-et.

A bemeneti jelek, a loop-ok különböző kimenetekre küldése igen sok lehetőséget tartogat, ebben is erős a Looperboard. Az Audio Routing Input szekciójában a 4 bemenő csatorna effektezés nélküli jelét küldhetjük egyenként bármelyik kimeneti csatornára, illetve a fejhallgató kimenetre, direkt monitorozás jelleggel (Dry Send). Panorámázhatunk is, valamint az 1+2, illetve a 3+4 bemeneti csatornát sztereó csatornává linkelhetjük össze. A Monitor ablakban állíthatjuk a hangerőket, és azt, hogy az effektezés után hol szólaljon meg a loop. A Track ablakban áttekinthetjük, hogy a loop csatornánk melyik bemenet jelét rögzítse, melyik kimeneten jelenjen meg, valamint a Clicktrack- et is és a Backing Track-et is itt küldhetjük arra a kimenetre, amelyikre csak szeretnénk. Végül az Output ablakban a négy kimeneti csatorna hangerejét egyenként szabályozhatjuk.

A Global Settings ablak még megannyi apró beállítási lehetőséget rejt, de azt a következtetést már az eddigiekből is levonhatjuk, hogy egy rendkívül sokoldalú, univerzális eszköz lett a Looperboard. Még ha nem is használnánk loop-ok felvételére, akkor is nagyon hasznos eszköznek számítana 4 bemenetes gitár és énekeffektként valamint keverőként. Hard disc recorder-ünket is kiválthatja backing track és metronóm indítási lehetőséggel, így innentől a laptopot és a 4 kimenetes külső hangkártyát is otthon hagyhatjuk, ha koncertre vagy próbára indulnánk. Ezen felül pedig egy jó minőségű 4 csatornás stúdió interfészként is megállja a helyét. További praktikus tulajdonsága, amit a Pedalboard/Gigboard testvéreknél már megszokhattunk, hogy azoknál az ablakoknál, ahol több paraméter beállítására van lehetőség, mindenhol elmenthetünk preset-eket, így bármikor építkezhetünk korábbi munkáinkból, kisebb-nagyobb változtatások elvégzésével. 

Bővebb információ és vásárlás: https://fullrange.hu/hu/


 

2019. október 30. 07:07

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA