MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Hangfoglaló Program: újabb 100 millió könnyűzenére

Két pályázat kapcsán is eredményt hirdetett a Nemzeti Kulturális Alap Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program Kollégiuma. A külföldi könnyűzenei fellépések támogatására 75 millió forintot, illetve a Zeneművészet és a Halmos Béla Programok kollégiumaival közösen meghirdetett városi zenei koncepciók elkészítésére, valamint a zeneiskolai zenekarok támogatására összesen 37,5 millió forintot biztosít az NKA.

Az NKA Hangfoglaló Program Nemzetközi Piacra Lépést Támogató Alprogramja évek óta dolgozik azon, hogy a magyar könnyűzene a nemzetközi színtéren is megjelenhessen. Ezért biztosít rendszeresen támogatást külföldi koncertek és turnék megvalósításához, illetve szakmai rendezvényeken való részvételhez. A negyedik évad erre vonatkozó pályázata még tavaly decemberben jelent meg, és 2018-ban külföldön megvalósuló koncerteken, turnékon és fesztiválokon történő fellépések támogatására vonatkozott. A pályázat keretében a könnyű- és világzenei, valamint jazz formációk egy-egy fellépésre 100-600 ezer forint közötti összeget igényelhettek. A határidőre beérkezett 186 pályázatról március végén döntött a kollégium, és 116 kérelmet mintegy 75 millió forinttal támogatott.

A pályázat elbírálása során a döntéshozók figyelembe vették az elmúlt három év tapasztalatait, a HOTS exportiroda javaslatait, valamint a pályázatokban megfogalmazott projektek megvalósulási esélyeit, illetve az egész hazai könnyűzenére gyakorolt hatásukat. A fenti szempontok szerint meghozott döntés értelmében a legmagasabb összegű támogatásban a Bohemian Betyars részesült (két pályázat révén), de 1 millió fölötti összegre számíthat a Hangfoglaló Programban már korábban is támogatott Blahalouisiana, a Gustav Tiger, a Dope Calypso és a Firkin zenekar is.

A Hangfoglaló Program évek óta tartó, következetesen építkező működésének eredményét mutatja, hogy az Induló Előadói Alprogram korábbi támogatottjai is sikeresen pályáztak: a nemzetközi bemutatkozásra, koncertezésre lehetőséget biztosító támogatásban részesül a Run Over Dogs, a Papaver Cousins, Antonai Vai és a Mongooz and the Magnet is.

Első alkalommal írt ki közös pályázatokat az NKA Zeneművészet, a Halmos Béla Program Ideiglenes Kollégiuma és a Hangfoglaló Könnyűzenei Támogató Program Kollégiuma. A városi zenei koncepciók elkészítésére, illetve a zeneiskolai zenekarok támogatására szóló felhívásokra összesen 37,5 millió forint állt rendelkezésre. A keret kétharmadát a fent említett kollégiumok, egyharmadát pedig az NKA Bizottsága biztosította. A három kollégium tagjaiból álló, hatfős alkalmi testület döntése értelmében a 13 jelentkezőből 11 település kap támogatást ahhoz, hogy 2018 végéig elkészítse saját zenei koncepcióját. Ehhez 9 millió forintos keretösszeg áll rendelkezésükre.

A többségében zeneiskolai növendékekből álló zenekarok támogatását célzó pályázat 28,5 millió forintos keretére kétszer ekkora igény érkezett. Végül az 59 pályázó közül 56 részesül támogatásban a március végi döntés értelmében. Ezt a forrást többek között kották, egyenruhák vásárlására, fellépések és táborozások finanszírozására, illetve hangfelvételek rögzítésére használhatják az intézmények.

A közös kollégiumi ülésen elhangzott, hogy a zeneiskoláknak szóló pályázatot érdemes lenne rendszeresíteni. Így jó esély van rá, hogy kora ősszel megjelenjen egy újabb, a mostanihoz hasonló felhívás. A tervek szerint ez a pályázat a jórészt növendékekből álló zenekarok 2019. évi működését segítené.

Az elbírált pályázatok részletes eredménylistái elérhetőek az NKA honlapján: a nemzetközi koncertek támogatására vonatkozó eredmények ITT, a városi zenei koncepciók és zeneiskolai zenekarok támogatására vonatkozó információk ITT találhatók.


2018. május 2. 14:02

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA