MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Hangfoglaló Miniakadémia: Hogyan épül a zenei brand?

Tovább bővült az NKA Hangfoglaló Program oktatófilm-sorozata. A Zenei Menedzsmentet Támogató Alprogram keretében tavaly megalapozott tudástár legújabb része a zenekari brandépítés kérdéskörével foglalkozik. A videó nagy segítség lehet az alakuló formációk számára, akik így már a kezdetekkor fontos lépéseket tehetnek egy egységes és átgondolt zenei márka felépítéséhez.

A Hangfoglaló Program Miniakadémiájának átfogó, bárki számára ingyenesen elérhető videósorozata több szempontból is hiánypótló: ilyen típusú, magyar nyelvű információs anyag eddig még nem készült. Egészen 2017-ig, amikor is a Hangfoglaló Program Zenei Menedzsmentet Támogató Alprogramjának keretében megjelent a zeneipari online kurzus első hat része: a videók végigkalauzolják a zenekar-alapítás előtt álló zenészeket a népszerűvé válásig vezető út legfontosabb lépésein.

Maradtak még azonban megválaszolandó kérdések, így 2018-ban a sorozat újabb részekkel gyarapodik. A szerzői jogokról szóló anyag, a koncertszervezés rejtelmeit fejtegető videó és a nemzetközi piacon való érvényesülés lehetőségeit bemutató oktatófilm után már itt is a következő: most a brandépítés folyamatát ismerhetik meg a feltörekvő zenei formációk.

Régen elég lehetett egy jó sláger és egy nagylemez a befutáshoz, de a sikerhez ma már inkább hosszú évek építkezésére van szükség a zenei piacon. Ha egy feltörekvő zenekar azt szeretné, hogy megjegyezzék a produkciót, és közben minél többen elkötelezett rajongóivá is váljanak, akkor egy jól működő zenei brand felépítését kell már a kezdetekkor célul kitűznie.

Na de hogyan is épül fel egy sikeres zenei brand? Mikor kell meghatározni a zenekar üzenetét? Mi építi, és mi rombolja az együttes imázsát? A videó ezekre a kérdésekre ad választ, olyan példákon keresztül, mint a tagok öltözéke, a social media posztok hangvétele, vagy épp azok az ügyek, kezdeményezések, amelyek mellé odaáll a zenekar.

A tanácsokat a legújabb epizódhoz is az első hazai zeneipari képzés, a Majdnem Híres Rocksuli szolgáltatta.


2018. november 21. 16:13

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA