MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Genelec The Ones: a tökéletes pontforrás hangsugárzó monitorok

A Genelec a 8351 és az új 8341 és 8331 modellekkel „The Ones” márkanéven termékcsaláddá bővíti aktív háromutas koaxiális közeltéri lehallgató okosmonitorai kínálatát. De miért is használhatóak jobban a stúdióban ezek a tökéletes pontszerű hangforrásként viselkedő monitorok?

Az aktív stúdiólehallgató monitorairól ismert Genelec 2014 októberében mutatta be 8351 koaxiális háromutas okosmonitorát, ami megjelenése óta számos díjat és komoly szakmai elismerést kapott. Ennek forradalmian új konstrukcióját és műszaki megoldásait követi az immár háromtagúra bővülő „The Ones” termékcsalád két új kompaktabb tagja, a 8341és a 8331is.

A háromutas „The Ones” monitor hangsugárzók előlapjának közepében egy úgynevezett „minimális diffrakciójú” koaxiális közép- és nagyfrekvenciás meghajtót találunk. A mélyhangokat előállító két ovális hangszórót is a ház elejébe építik, de ezek akusztikailag rejtve vannak, mert az általuk előállított hanghullámok az előlap alsó- és felső széleinél gondosan kialakított nyílásokon át lépnek ki. A nagy és egybefüggő előlap pedig nem más, mint egy a közép- és nagyfrekvenciás hangok irányítottságát kontrolláló hullámterelő (a gyártó elnevezésével Directivity Control Waveguide - DCW™). Ennek a merőben új és innovatív, úgymond akusztikailag koaxiális kialakításnak számos előnye van.

A „The Ones” hangsugárzók a legkompaktabb háromutas monitorok, ráadásul a velük előállított hangok már viszonylag alacsony frekvencián - az álló 8351 esetében függőlegesen már 300 Hz-től - irányítottá válnak, ami még a fizikailag nagyobb monitoroknak is becsületére válna. A „The Ones” monitorok felállítva és elfektetve egyaránt alkalmazhatóak. A keverőasztal felületéről visszaverődő hangok minimalizálására például állítva érdemes használni azokat, ha viszont a kis keverőhelyiség oldalfalai közel vannak, akkor érdemes elfektetve elhelyezni a monitorokat, így csökkentve a falakról visszaverődő hangok akusztikailag zavaró hatását.

A példákból látható, hogy a „The Ones” monitorok mennyire jól használhatóak napjaink kisebb és akusztikailag nehezen kezelhető keverőhelyiségeiben. Ráadásul egyre szűkösebb a büdzsé a produkciós munkákra, a minőségi követelmények viszont emelkednek. Márpedig kétutas társaikhoz képest a hátomutas monitorok számos műszaki okra visszavezethetően magasabb minőségű audiót, pontosabb hangképet és nagyobb hangnyomás mellett is finomabb akusztikus részleteket tudnak reprodukálni.

És akkor még nem is ejtettünk szót a „The Ones” monitorok legfőbb erényéről, hogy koaxiális kialakításuknak köszönhetően tökéletes pontszerű hangforrásként viselkednek, s így akkor sem színeződik el a velük megszólaltatott hang, ha azt nem pontosan az elsődleges hallgatási tengelyben (az úgynevezett axisban) elhelyezkedve hallgatjuk. Ez különösen a közeltéri lehallgatást teszi sokkal kényelmesebbé, mert nagyobb mozgásszabadsággal, nemcsak egy szűk ideális hallgatási pozícióra korlátozódva használhatjuk a „The Ones” hangsugárzókat, amelyek teljesen semleges hangot és pontos hangképet reprodukálnak az említett tengelyben és azon kívül is. Ráadásul ezt a természetes hangképet hosszabb ideig lehet fáradság nélkül hallgatni. A koaxiális kialakítás a szokatlanul közeli lehallgatást is lehetővé teszi, ami tovább javítja a direkt és visszavert hangok arányát még inkább csökkentve a helyiség lehallgatásra gyakorolt hatását. Az új 8331 és 8341 hangsugárzók akár 40 cm távolságból hallgatva is pontos hangot reprodukálnak.

Kicsi a bors, de erős, mondhatjuk az igencsak nagy hangteljesítményt nyújtó „The Ones” hangsugárzókra. Még a legkisebb 8331 rövid idejű maximális kimeneti hangnyomásszintje (SPL, 1m távolságban) is 104dB, és a frekvencia-átvitel 45Hz-től (-6 dB) indul.

A „The Ones” monitorok a Genelec úttörő Smart Active Monitoring (SAM™) technológiájával, azaz több más hasonló hangsugárzóval hálózatba kapcsolva és a Genelec Loudspeaker Manager (GLM™) 2.0-ás PC-n vagy Mac-en futó szoftverével konfigurálva és vezérelve, az AutoCal™ automatikus kalibrációval hozhatnak létre optimálisan megszólaló lehallgatórendszert.

A „The Ones” monitorok közül a 8351AP (fekete) már most is kapható 1 099 900 Ft-os ajánlott áron, de rövidesen a termékcsalád új modelljei is kaphatóak lesznek, várhatóan az alábbi árakon:
8341AP: 929 900 Ft
8331AP: 729 900 Ft

Szerző:
dr. Matuska József


2017. szeptember 10. 20:36

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA