MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

G Livelab: Új zenei központ nyílt Tampere városában

A Helsinkitől mintegy 200km-re fekvő városkában létrehozott koncertterem hangzásának lelkét a Genelec Smart IP rendszere adja. A finn zenészek egyesülete már épített egy ugyanilyen tematikájú helyet a fővárosban, amit G Livelab-nek neveztek el. Mivel óriási siker koronázta a beruházást, úgy fest a megoldásból franchise készül az országban. Ennek köszönhetik Tampere lakosai is az új klubjukat, ami ugyanazt a nevet viseli: G Livelab. A tervezést és kivitelezést nem bízták a véletlenre, a nagy múltú Akukon Oy, és az audiovizuál integrátor Bright cégek karöltve végezték el, kiváló eredményel. 

G Livelab filizófia

Nagyjából az előző hely filozófiája mentén rendezték be a téglaépületet, ami korábban egy papírgyár egyik részegységeként üzemelt. A hely 250 főt képes befogadni, és a város kellős közepén van. Mivel a Helsinkiben nyitott helyen is jól bevált a Genelec rendszer, itt sem akartak eltérni ettől, csupán a helyszín adottságaihoz kellett alkalmazkodniuk. A legújabb 4430-as hangfalakat építették be, a hangzásuk mellett főleg a könnyű kezelhetőség miatt esett rá a választás, ráadásul a telepítés nagyon könnyen kábelezhető. Az egészet a Dantéból vezérlik, az összes elem hálózatba van kötve, beleértve az összes hangszórót. Ily módon mindenfajta felhasználása lehetséges a hangtechnikának, ugyanazokat a hangfalakat tudják hasznosítani virtuális akusztikához, a térhatás eléréséhez, háttérzenéhez, és sok minden máshoz is. A mindent-mindennel összekötő rendszer előnye, hogy kevesebb hangszóróval tudják megoldani a többcélú felhasználást, ráadásul minimális kompromisszum bevállalása mellett.

Már a terv is művészi munka

Tulajdonképpen egy ilyen rendszerterv elkészítése és a kivitelezés is művészet, sok-sok év tapasztalata kell az ilyesfajta munkához, ráadásul egy elég nagy szubjektív faktor is szerepet játszik. Ebben a szakmában hazai színtéren is megvannak a nagy nevek, nem hívnak el bárkit például egy közösségi tér audiovizuális rendszerének kiépítéséhez. A kivitelezést nagyban leegyszerűsítette, hogy a Genelec PoE, azaz Power over Ethernet rendszere egyetlen kábelen visz át mindent a hangszóróhoz: a vezérlőjelet, a tápot, és a hangzóanyagot is. Minden egyes hangládának saját IP címe van, így nagyon gyorsan le lehet kezelni minden változást az egész rendszert átállítva pillanatok alatt. Ebben világelső a Genelec. A 4430-asokon túl a fő PA rendszer hangszórói a nagysikerű 1236-os stúdió monitorok, emellett nem kevesebb, mint 17 db S360-ast szereltek fel a kellő térhatás eléréséhez, az alacsony frekvenciákat pedig 9 db 7380-as mélynyomó szolgáltatja, melyeket a plafonról lógattak le.

Bevonzza az embereket

Összességében nagyon jól sikerült minden, igyekeznek a legkülönbözőbb stílusú műsorokkal megtölteni a helyet, jazztől kezdve pop/rockon át egészen az elektronikus zenéig, a palettára még a kamarazene is ráfér. Helyi zenészek is elismerően nyilatkoztak a klubról, bizony stúdióminőségben lehet élőzenét hallgatni, így a zene minden apró részlete kiviláglik, és nem vész el.

Soltész Péter


2020. május 28. 15:18

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA