MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Felmérés készül a hazai előadók zenei tudásáról

Az NKA Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program Innovációs Alprogramja újabb kutatást indított, ezúttal a zenészek és zeneiparral foglalkozók zenei képzettségéről. Az előadók jól-létéről, az ingyenes városi rendezvényekről, és a magyarországi próbateremhelyzetről készült eddigi kutatások sorát folytatja ez a felmérés is, amelynek célja, hogy az önkéntes és anonim kitölthető kérdőív segítségével megmutatható legyen hazai zenészek zenei képzettsége és hangszeres tudása.

Az NKA Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program a hazai könnyűzenei élet szereplői számára immár ötödik éve nyújt támogatást a piac fejlődése és bővítése érdekében. Ehhez elengedhetetlenül szükséges a lehető legszélesebben értelmezett magyar könnyűzenei piac valamennyi szegmensének az ismerete. Részben ezt a célt szolgálja a Hangfoglaló Program Innovációs Alprogramja, amelynek keretében az elmúlt években is több kutatás született: többek között felmértük a magyar lakosság zenei tudását és fogasztását is.

A Hangfoglaló Program indulásakor megszületett egy könnyűzenei életpálya modell, amelyhez a Hangfoglaló Program Kollégiumának pályázatai is igazodnak. 2016 végére nyilvánvalóvá vált, hogy a zenei életpálya nullpontja nem az Induló Előadói Alprogram vagy a regionális tehetségkutatók sora, sokkal inkább kezdődik a zenetanulás, a zenetanulás iránti igény felkeltésével. Ennek eredményeképp született meg a Hangfoglaló Program kilencedik alprogramja, amelyik a magyar könnyűzenei oktatást támogatja.

Bajnai Zsolt, a Hangfoglaló Program vezetője így emlékszik vissza az alprogram alakulásának fázisaira: "Elindult egy közös gondolkodás, aminek egy pontján kiderült, hogy sajnos nagyon kevés objektív információnk van a könnyűzenészeről, például a zenei képzettségük, a zenetanulási múltjuk tekintetében is. Holott sokszor jól jönne, ha tudnánk hivatkozni arra, hogy ez a szakma is mennyi energiát fektetett a tanulásban, mennyire jellemző például az egész életen át tanulás/gyakorlás, vagy éppen az, hogy sok zenészünk nem alulképzett vagy képzetlen, hanem több hangszeren játszani tudó „virtuóz”. Ahhoz, hogy erről ne csak a saját érzéseink és szubjektív véleményünk alapján tudjunk beszélni kellett egy kutatás. Ezt tette lehetővé az immár Innovációs Alprogram névre hallgató alprogram, amiben több témában is folynak olyan kutatások, amelyek hiánypótlóak a szakmában."

Jelen kutatásnak az alapja két másik, amely a tavalyi évben készült. Az első a magyarországi próbatermek felméréséről szólt, a második pedig egy általános, a magyar emberek zenei tudásáról szóló omnibus kutatás volt. Így érkezett a tematika harmadik, jelenlegi lépcsőjéhez, amely során a zenészek zenei képzettségének felmérése a cél.

"Az eredmények ismeretében reményeim szerint előbbre léphetünk a könnyűzenei oktatás fejlesztése terén. Mert talán meg tudjuk mutatni, hogy itt egy tanulni vágyó szakma, aminek jelenleg nagyon hiányosak a képzési lehetőségei. De persze sok minden függ a kutatás eredményeitől." - tette hozzá Bajnai Zsolt.

A kutatást a Winwinwin Kutató és Tanácsadó Kft. végzi. Az adatvédelmi szabályzat ITT, a nyereményjátékszabályzat ITT olvasható. A kérdőív kitölthető az alábbi linkre kattintva.

KÉRDŐÍV


2019. október 15. 17:59

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA