MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Extrém akusztika a lőtéren

Képzeljük el a következő jelenetet egy hollywoodi akciófilmben: két rendőrtiszt üldözi a rosszfiút egy betonfalakkal körülvett ipari épületben. Néhány perces vad fegyverharc bontakozik ki. A végén a rendőrök elkapják a rosszfiút és mindenki sértetlenül megússza a dolgot. Hol a hiba ebben a jelenetben? Ha a valóságban így történne, az összes résztvevő átmenetileg megsüketülne, de valószínűleg tartós halláskárosodást is szenvedne.

Az NTI Audio, mint a hangnyomásmérő készülékek gyártója feltette magának a kérdést, milyen hangos is a fegyverropogás valójában. Hogy választ kapjanak, kapcsolatba léptek egy fedett lőtér tulajdonosával.

A méréseket az XL2 hangnyomásmérő készülékkel és a DS3 dodecahedron hangsugárzóval végezték. A fegyver mellet még a legkevésbé érzékeny mérőmikrofon is masszív túlvezérlést okozott, ezért azt 2,5 méteres távolságban és 30°-ban a fegyver felé fordítva helyezték el, így 154,1 dB-t, illetve ennél magasabb értéket mértek. Ez az érték a fegyver és a fül közötti távolságra (0,7 m) vetítve eléri a 165,2 dB-es szintet. Ez a hangerő a védelem nélküli fülben nagy valószínűséggel maradandó károsodást okoz.

A mérés további részletei angol nyelven itt érhetők el.
Kapcsolódó NTI Audio XL2 termékek


2019. október 20. 14:24

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA