MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

És a mobilod stúdióvá válik…

Bosszantott már, hogy a zsebből előkapott telefonoddal készült tökéletes képi felvétel mellé egy torz, agyonlimitált élvezhetetlen hangot kaptál? Mert engem nagyon tud…

Persze mondhatnánk azt, hogy a mobiltelefon nem erre való, tessék venni egy rendes kamerát, rendes mikrofonnal. De bizony miközben a mobilok egyre nagyobb felbontással, egyre több kamerával kényeztetnek, a hang valami miatt kimaradt a fejlesztések sorából. Szeretnéd növelni okostelefonod hangfelvételi képességét? A Shure minden egyben kittje ígéretes versenyzőnek tűnik…

A specialista
Nem elég specialistának látszani, azt érezni is kell! A puha neoprén anyagból készült kigörgethető tok máris furcsa elégedettséggel tölt el, ahogyan kiterítve szétnézel a rendelkezésre álló eszközök kínálatán. A legerősebb „fegyver” az arzenálban mindjárt a legfontosabb is: az MV88+ sztereó mikrofon. A mellette lévő rekeszben találod a vakutalpba csúsztatható mikrofon kengyelt, eggyel tovább a telefon rögzítéséhez kialakított bilincs, majd két kábel található. Hátborzongató érzés, ahogyan lassan szakszerű mozdulatokkal összeszereled az eszközt, pont úgy, mint minden valamirevaló filmben a mesterlövész specialista. Mindez kiegészítve egy Manfrotto PIXI állvánnyal. ami egy háromlábú asztali állvány (tripod), de olyan  zseni lábkialakítással, hogyha összehajtod kellemesen az ember markába simul.  Így nem csak fixen, hanem kézi tartóként mobil eszközként is használható. Az állvány fémből készült, kellemes tapintású műanyag bevonattal. Elsőre kicsit nehéznek tartottam, de végül is egy állványt ne fújjon el a szél.

MV88 sztereó mikrofon
Az MV88 nem csak két miniatűr kondenzátor mikrofon kapszulát tartalmaz, hanem a komplett elektronikát is: mikrofon előfokokat, AD átalakítót és monitor fejhallgató kimenetet is. Az egyik mikronon előre néz, a másik 90°-al elforgatva oldalra. Ezzel a megoldással, és az applikáció segítségével számos karakterisztikát rendelhetünk a mikrofonhoz. Sztereó felvételt készíthetünk vele a mikrofonok irányszögének 60°-135°-ig történő folyamatos beállításával, vagy MS sztereót is választhatunk. Ha monó felvételt szeretnénk, beállíthatjuk a mikrofon karakterisztikáját akár kardioidnak, akár nyolcasnak. Sztereó felvételek oldalhelyes beállításához nagy segítség a mikrofon két oldalán elhelyezett nagyméretű L és R felirat. A mikrofon kapszulák védelmét nem csak fém rács biztosítja, hanem kapunk a készletbe egy szivacs szélvédőt is. A digitális kommunikáció mini USB csatlakozón keresztül zajlik, és a 38 cm-es kábelek másik vége változik: USB C, vagy Lightning. A fejhallgatóhoz 3,5 mm-es mini jack aljzat dukál. Az appban állíthatjuk a Monitor Mix arányát: mennyi legyen a bemenet/visszajátszott jel aránya.

A Shure MOTIV App
A szett lelke a felvétel készítésére szolgáló applikáció. Felvehetünk csak hangot, vagy akár videót is hanggal.  Kompatibilis iOS, Android, PC és Mac eszközökkel. (A próbák alatt az Androidos videó felvevő csak beta változatban volt elérhető, ami az én telefonomon persze el se indult. De azóta hátha befejezték a fejlesztést. A kompatibilis eszközök hosszú listája megtalálható a Shure honlapján.) Audio fájl típusok: WAV, ALAC, AAC 96, AAC 128, AAC 256. Mintavétel: 44,1 kHz, 48 kHz. (24/16 Bit). Videó felbontás: 720p, 1080p, 4K (24 fps, 30 fps, 60 fps.).

Miután hosszasan megküzdöttem diákjaim hathatós segítségével egy oda-vissza alakítós mini USB csatlakozós kábellel (mert az én telefonomon csak az van), végül is az app telepítése pillanatok alatt történt, és azonnal kiválóan működött is.

Legjobb, ha mindjárt a használni kívánt mikrofon kiválasztásával kezdjük, mert a teljes MV sorozat kompatibilis hozzá. Továbblépve egy logikusan felépített, áttekinthető felületet kapunk, nagyon hamar könnyedén használatba vehető. A képernyő teljes szélességét kihasználó sztereó kivezérlésjelző a legszembetűnőbb. Alatta állíthatjuk az erősítést (MIC GAIN), és itt van jobbra a már említett MIC/PLAY gomb is. Ha nehezen igazodsz ki a decibelek között, beállítottak komplett profilokat is, melyeket a megfelelő ikonokkal választhatunk ki.  Sose találnád ki, de a képregényekből ismert szövegdoboz a beszéd felvételhez ad beállítást, míg ha egy hangjegy is van ebben a szövegdobozban, akkor az az ének lesz. A preset-ek nem csak az erősítést állítják, hanem kínálnak egy jónak vélt kompresszort, felüláteresztő szűrőt, sőt még mikrofon iránykarakterisztika beállítást is. Ezeket persze magunk is szabadon módosíthatjuk felvételi stratégiánk és a körülmények miatt. Van még limiterünk, ötsávos hangszínszabályzónk, és egy gomb, amivel a jobb és bal oldalt megcserélhetjük. Jó szolgálatot tesz ez, ha éppen vloggerkedünk. A készen kínált profilok között van még ami teljesen egyenes, van akusztikus hangszerek felvételéhez készült, de akár koncertet is rögzíthetünk.

Elég a duma, vegyük fel!
A felvételi fülön nem csak a kivezérlés követhető nyomon, de a gain is állítható marad, ha gyorsan be kell avatkozni. Látjuk a felvett anyag időképét is, a hátralévő időt, valamint a felvétel idejét. Nagy piros gombbal indul, kék pause gombbal leáll, pipával ment. Egyszerű ez, mint a mekiben a kólagép: kispohár, közepes pohár, nagy pohár…  Természetesen a felvett anyagokat a „Felvételeim” lapfülön visszahallgathatjuk, törölhetjük.

Légy specialista!
Végre valaki olyan tervezett egy alkalmazást, aki szeretné is használni. Jól áttekinthető, könnyen kezelhető, és ami nem elhanyagolható, kiváló hangminőségű, tömörítetlen anyagot tudunk felvenni. Ha csak sztereó felvételeket akarsz csinálni, vagy videó blogot üzemeltetsz, minden tartalmat magas hangminőséggel tudsz legyártani (mondjuk a 4k felbontás se rossz a videón). Megéri az árát. Jó szívvel javaslom kezdő szettnek, akár még hangmester tanoncoknak is. Pár próbafelvétel után magabiztosan kezelheted, mint egy specialista…

Hermann János
okl. villamosmérnök
A Szent György Szakgimnázium hangtechnika tanára


2019. április 17. 15:14

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA