MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Élő hangkeverés törvényes határokon belül

Bizonyára mindenki részese volt már olyan koncertnek, ahol a túlzott hangerő, vagy a csapnivaló hangzás elrontotta az élményt. Mindennek az alapja, hogy az élvezetes műsor jó minőségű hanggal párosuljon, és a hangzás ne okozzon kellemetlenséget vagy halláskárosodást a közönségnek és a környezetet se zavarja. Ezekre a problémákra nyújt megoldást az NTI Audio XL2 professzionális hangnyomás mérő készülék.

A Projector PRO szoftver a csatlakoztatott számítógépen vagy tableten megmutat minden élőben mért szintet kis- vagy nagyméretű fontokkal ábrázolva (XL View). A szoftver a front keverő hangmérnöknek is tanácsot ad, hogy az adott hangerőszint mellett mennyi dinamika tartalék áll rendelkezésre a közeli jövőben arra az esetre, ha a következő dal nagyobb hangerőt igényel. Továbbá az XL2 a nézőtéren és a környezetben rögzít minden hangerő szintet, amelyet a törvény előír élő koncertek esetében.

Gyors beállítás
A Projector PRO szoftver a mérési adatokat a csatlakoztatott XL2 hangnyomás mérő készülékből nyeri és összehasonlítja az élő koncertekre előírt határokkal (például Németországban 99 dBA). A beállított határértékig a kijelző háttere zöld színű. Amennyiben a hangerő a határérték fölé növekszik, a háttér pirosra vált egyértelmű és figyelemfelkeltő jelzést adva a keverő hangmérnöknek.
Minden, a méréshez szükséges paraméter és határérték előre rögzíthető a számítógépen lévő profilban. A hangmérnök az esemény kezdete előtt egyszerűen kiválasztja a megfelelő profilt, a mérés pedig automatikusan elindul. Nem szükséges közvetlenül az XL2 mérőműszert kezelni, így az biztonságosan a mérő tokban tartható a koncert ideje alatt.

Optimális hangerő a nézőtéren
A Projector PRO szoftver tartalmazza az SPL Predictor szolgáltatást, amely az aktuális mérési intervallumok szintjének előzményeit ábrázolja, valamint a jövőbe is lát azáltal, hogy jelzi a hátralévő időt a kijelző pirosra váltása előtt. Ez bizonyos szabadságot nyújt a hangerő terén: fel lehet hangosítani egy jó gitárszólót ha tudjuk, hogy egy csendesebb dal következik. A közönség nem lesz kitéve esetleges halláskárosodásnak, minden dokumentálható a mérési jelentésben, amely a műsor után egy egérkattintással megtekinthető.

Csendes környezet
Egy sikeres műsorhoz az is hozzá tartozik, hogy a zajszint a szomszédok kímélése érdekében ne lépje túl a megengedett szintet a környezetben sem. Az XL2 mérőműszer segítségével könnyen ellenőrizhető a környezet zajszintje a NoiseScout webes platform használatával. A mérőkészülékkel létesített 3G kapcsolat lehetővé teszi, hogy a távoli hangerő értékeket közvetlenül a keverőpult mellől ellenőrizzük. A műszer online működik a web böngészőn keresztül.

A legfrissebb V1.22 verziószámú Projector PRO szoftver regisztrált felhasználók számára ingyenesen letölthető. Az „XL View” és „SPL Predictor” funkciók használatához viszont szükséges a „Remote Measurement Option” telepítése az XL2-re.

A mérés megvalósításához szükséges konfiguráció:
XL2 Audio & Acoustic Analyzer
XL2 Projector PRO Option
M4261 Measurement Microphone
ASD Cable 5 m
Mains Power Adapter Exel
Exel System Case

Az NTI Audio XL2 hangnyomás mérő műszer és kiegészítőinek forgalmazója az Elimex Kft.


2019. június 15. 15:40

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA