MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Életképek – Takács Gitta (RadioLive zenekar)

Folytatjuk életképek címmel indított önálló sorozatunkat, melyben ugyanazon kérdéseket tesszük fel számos hazai művésznek azt remélve, hogy a válaszaikból (önállóan és összességükben is) egyedülálló kép rajzolódik majd a hazai zenei életről és a zenész hivatásról.

Mivel foglalkozol éppen? 

Fodrászként dolgozom a hétköznapokon, a hétvégén meg járjuk az országot a zenekarral.

Mik a szakmai terveid a közeljövőre?

Nekem mindig nagyon fontos volt a szakmai fejlődésem, rendszeres járok énektanárhoz, próbálok mindig új technikákat is tanulni.

Új anyag? Koncertek? Szólótervek? Zenekari tervek?

Szeretnénk további új, saját dalokkal előrukkolni, reményeink szerint klippel együtt, illetve várjuk a további felkéréseket az év végére, és a következő évre.

Szerinted merre tendál a hazai zeneipar?

Azt tapasztalom, hogy a legtöbb zenekar igyekszik egyre nagyobb hangsúlyt fektetni a minőségi élő zenére, ami nekem nagyon szimpatikus. Erre mi is nagyon odafigyelünk, hogy minél jobban vissza tudjuk adni az adott dalnak a hangszerelését, hangzását élő hangszerekkel. 

Milyen pozitív/negatív trendeket tapasztalsz?

Egyre több zenekar dolgozik élő hangszerekkel, és a koncerteken egyre kevesebb a playback.

Szerinted meg lehet élni ma a zenélésből - te ebből élsz?

Én nem ebből élek életvitelszerűen, nálunk a zenekarban csak egy tag az aki kizárólag a zenéléssel foglalkozik. Szerencsére sok olyan embert ismerek aki megél belőle... azt gondolom ezt a többiek nevében is mondhatom, hogy nálunk is ez a cél.

Milyen területről származik több bevétele ma egy hazai zenésznek: koncertből, vagy lemezeladásból, esetleg jogdíjakból?

Ez elég változó. Nekünk nincs lemezünk, így nyilván a koncertekből van bevételünk. Kinek mi a fő területe. A sláger dalok zeneszerzői, szövegírói természetesen a jogdíjakból vesznek ki többet, az előadók pedig a koncertekből. Manapság viszont a lemez eladásból nem lehet túl sok pénzt keresni.

Mit gondolsz a zenészek hazai megítéléséről? Régen jobb volt a helyzet? Ha igen, szerinted miért?

Ma már mindenki zenész. Ha a szalonban dolgozom és kiderül, hogy énekes vagyok, akkor az emberek 80% biztos hogy profi gitáros, vagy énekel (általános iskolában még kórus tag is volt :D) ha értitek a célzást:) Azt gondolják, hogy a zenészség az nem egy szakma... azt mindenki tudja csinálni, és ha már jobb mint a szomszédja, akkor Ő bizony zenész, vagy legalábbis ért hozzá. 

Mi a véleményed a tehetségkutatókról általában?

Szerintem a magyar tehetségkutatók,  nem a tehetségek kutatásáról szólnak. Vannak karakterek akiket keresnek, és a műsort e szerint állítják össze... legalábbis ez az amit én látok belőle. 

Mi a véleményed a zenei utánpótlásról?

Természetesen vannak nagyon jók, de vannak hamar felejtősek is. És a jók többnyire nem a tehetségkutatókból kerülnek elő.

Mi a véleményed a fesztiválokról?

Mindig jó buli... király hogy ennyi lehetőség van már Magyarországon arra, hogy a legnagyobb és legismertebb világsztárokat láthassuk a színpadon.

Mi a véleményed a zenei klub életről?

Egy klubnak vagy saját közönsége van, vagy a zenekar vonzza oda tömeget. Én személy szerint nagyon szeretem a kis klubbulikat hallgatni is, és zenészként is.

Köszönjük a beszélgetést.


2019. augusztus 31. 07:30

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA