MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Életképek – Sztojka Tibi

Folytatjuk életképek címmel indított önálló sorozatunkat, melyben ugyanazon kérdéseket tesszük fel számos hazai művésznek azt remélve, hogy a válaszaikból (önállóan és összességükben is) egyedülálló kép rajzolódik majd a hazai zenei életről és a zenész hivatásról.

Mivel foglalkozol éppen?

A legtöbb időmet a zenei karrierem építése jelenti. December elején jelent meg az első szóló albumom, Engedd a szíved címmel ennek a turnéztatása folyik éppen mind koncertekkel, mind médiaszereplésekkel.

Mik a szakmai terveid a közeljövőre?

Szeretnék a lehető legtöbbet fejlődni, hogy évről-évre jobb énekes és előadó legyek, valamint minden erőmmel azon vagyok, hogy a dalaim minél több emberhez eljussanak.

Új anyag? Koncertek? Szólótervek? Zenekari tervek?

Természetesen készülnek az új dalok és már több koncert lekötésre került a jövő évre is. Nagyon sűrű lesz a 2019, s bízom benne minél több kitűzött célt sikerül majd megvalósítani.

Szerinted merre tendál a hazai zeneipar?

Sajnos azt vettem észre, hogy nem jó irányba.

Milyen pozitív/negatív trendeket tapasztalsz?

Vendéglátó zenészként nehéz erre a kérdésre válaszolnom, hisz én kicsit más oldalról közelítem meg a trendeket. Én azt látom, hogy nagyon az elektronikus (modern) zenei irányba kezdtek elmozdulni hazánkban is az előadók. A saját dalaim hangszerelésnél is ügyeltünk arra, hogy aktuális legyen a szólás, viszont maradjon még önazonos is. Azt azért bevallom, hogy én jobban szeretem hallani az élő gitár és zongora hangját.

Szerinted meg lehet élni ma a zenélésből - te ebből élsz?

Nyilván ez egy komplex dolog, de több ismerősömnek is sikerült. Jelenleg én még nem ebből élek, de már nagyon dolgozom azon, hogy egyszer eljuthassak arra a szintre.

Milyen területről származik több bevétele ma egy hazai zenésznek: koncertből, vagy lemezeladásból, esetleg jogdíjakból?

Én úgy látom a helyzetet, hogy jelenleg a koncertekből, turnékból, jogdíjakból származnak a főbb bevételek, a lemezeladás már nagyon elenyésző sajnos.

Mit gondolsz a zenészek hazai megítéléséről? Régen jobb volt a helyzet? Ha igen, szerinted miért?

Szerintem eléggé megoszlik az emberek véleménye a zenészekről, de mindenképpen azt mondom, hogy régebben jobb volt a helyzet. Úgy gondolom ma már nagyon telített ez a piac, nagyon sok ügyes és tehetséges jó zenész van,de sajnos akad olyan is akik kihasználják a mai korunk modern eszközeit (programjait) és sok esetben azok tartanak előrébb, akik ezt csak a technikának köszönhetik.

Van-e jelölted, hogy kiből lehet/lehet-e egyáltalán valakiből magyar világsztár?

- Jelöltem? Nem tudnék jelenleg mondani ilyet, de természetesen több remek produkciónak is van rá esélye.

Mi a véleményed a tehetségkutatókról általában?

Amikor elkezdődtek az ilyen jellegű műsorok, kíváncsian követtem én is, sőt természetesen sokszor belegondoltam, milyen jó lenne ha én is ott lehetnék.
Ma már azonban változott a véleményem, szerintem kicsit rossz irányba változtak ezek a műsorok, hiszen inkább az adásokat körülvevő show-ról, nem pedig az előadókról szólnak már.

Mi a véleményed a zenei utánpótlásról?

Szerintem tehetségekben nincs hiány, sőt nagyon sok fiatal tehetség van hazánkban, de sajnos sokszor nem jutnak el a tudásukat megillető szintre.

Mi a véleményed a fesztiválokról?

Én teljesen jó dolognak tartom, hisz mind a zenészekre és mind a közönségre csak pozitív hatással vannak ezek a több napos összejövetelek. Kiengedi mindenki a gőzt és csodálatos helyszíneken élvezhetik a remek koncerteket.

Mi a véleményed a zenei klubéletről?

Nagyon szeretem az ilyen jellegű fellépéseket, hiszen ilyenkor nagyon közeli kapcsolatban vagyunk a közönséggel és ezt nagyon fontos dolognak tartom.

Szerinted mi lendíthetne a legnagyobbat a hazai könnyűzenei életen?

Elég nehéz kérdés! De ha sikerülne elérni azt, hogy esetleg a fiatal tehetségek és az új zenekarok több lehetőséget kapnának a nagyobb fesztiválokon, illetve a médiában, talán kicsit más lenne a megítélése a hazai zeneiparnak.

Köszönjük a beszélgetést.

2018. december 16. 08:10

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA