MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

ÉLETKÉPEK: Szendrey Zsolt Szasza – Action, Zorall, Sex Action

Folytatjuk életképek címmel indított önálló sorozatunkat, melyben ugyanazon kérdéseket tesszük fel számos hazai művésznek azt remélve, hogy a válaszaikból (önállóan és összességükben is) egyedülálló kép rajzolódik majd a hazai zenei életről és a zenész hivatásról. 

Mivel foglalkozol éppen?

Épp a reggeli előtti dolgomat végzem...

Új anyag? Koncertek? Szólótervek? Zenekari tervek?

Lesz, lesznek! Sznák Zaba Zoltán kilépett a Actionból, helyére Sümeghi Tamás érkezett. Gyakorlatilag nem volt kiesés időben, mert Tamással már augusztustól fellépünk, a Zorall Sörolimpián mutatkoztunk be az új felállással. A 2018-as Ébredő erő című lemezünk címadó dalához nemrég készítettünk egy klipet, ez szeptember 20-án lett publikus. A zenekar tagjain kívül harcművészek is szerepelnek a filmben, ők, a basszusgitárosunk, Egyházi Gábor sporttársai. Külön büszkeség számomra, hogy a kisfiam is szerepet kapott a klipben! Szabó “Fantomas”Tomi szólózik, nagyon jól csinálja, a zenekari terveket általában megbeszéljük. Még idén várható egy friss dal is!

A többi zenekarom közül a Sex Action a jövő évi 30-as buliját tervezgeti, a Zorall meg gőzerővel száguld. 

Szerinted merre tendál a hazai zeneipar?

Honnan tudjam? Azt sem tudtam, hogy tendál, és azt sem tudtam volna megmondani, hogy az első, 1994-es Összeomlás (Terror ‘95) lemezt 25 év után is korszakalkotónak fogják találni! Nem vagyok/voltam jós… De idén, az Action koncertek fő vonalát az Összeomlás lemez fogja adni az elkövetkezendő időszakban, így ünnepeljük a negyed évszázados megjelenési évfordulót.

Mint mondtam, augusztustól már koncertezünk az új felállással, és jön a többi buli is sorban: szeptember 28., Bp. S8 Underground club - Alcohol zenekarral, október 26., Hajdúszoboszló, Rock Café, november 23., Csepel Route 66, december 31., Csepel Route 66. a további menetelés.

Milyen pozitív/negatív trendeket tapasztalsz?

Felemelkedett a sör ára, az épített motorokat nehezebb levizsgáztatni.

Szerinted meg lehet élni ma a zenélésből - te ebből élsz?

Tudtad, hogy a halott előadók is termelnek jövedelmet?

Milyen területről származik több bevétele ma egy hazai zenésznek: koncertből, vagy lemezeladásból, esetleg jogdíjakból?

Nem szoktam más életében, pénztárcájába turkálni, szerintem illetlen dolog. Azt, hogy ki, mit csinál a zene mellett, nem tudom. Vicces sztorizni szoktam a zenészekkel, az egyéni megélhetési téma nem nagyon érdekel.

Mit gondolsz a zenészek hazai megítéléséről? Régen jobb volt a helyzet? Ha igen, szerinted miért?

Kik azok, kik ítélkezni mernek a hazai zenészek felett?

Van-e jelölted, hogy kiből lehet/lehet-e egyáltalán valakiből magyar világsztár?

Aki mindent megtesz annak érdekében, hogy azzá váljon. Nem árt 1-2 megfelelő kapcsolat, meg sok-sok pénz, amit más zsebébe kell rakni, aztán lehet páváskodni a színpadon… Egy ideig.

Mi a véleményed a tehetségkutatókról általában?

A legelső válogatókig szoktam követni, sokat lehet nevetni az önjelölteken. Attól, hogy valaki elénekel szépen egy aktuális slágert, attól még bármelyik vendéglátós asztalnál megsülhet, és általában meg is sül. A zenészpálya klasszikus verziója, a kis próbahelyen való, haveroknak játszásnál kezdődik, és a nagyszínpadokon végződik. Közben évtizedek telhetnek el. Egy zenész élete a közönség figyelmének fenntartása mellett, a folyamatos szórakoztatásról is kell, hogy szóljon. A tehetségkutatók elsőre adnak nagy médiát, nagy közönséget, nagy színpadot, aztán ha vége a szériának, mindenki megy a levesbe. Tisztelet a kivételeknek! Akik utána is képesek fennmaradni.

Mi a véleményed a zenei utánpótlásról?

Jó sokan vannak. A Kőbányai Zenei Stúdiónak kiváló tanárai vannak, kiváló zenészeket képeznek, le a kalappal előttük! Áve, Póka Egon és a többiek!

Mi a véleményed a fesztiválokról?

Jó sok van. Némely szervezők, a nagy bevétel reményében képesek a tyúkólból, és a szemétdombi szarkupacból is “fesztivált” kialakítani. Mindenki azt hiszi, hogy ő tud szervezni ilyen rendezvényt. Szerencsére pozitív példák is vannak, akadnak olyanok, akik kellő szakértelemmel, tudással is rendelkeznek, ezen dolgok összehozásához.

Mi a véleményed a zenei klubéletről?

Általában szeptembertől májusig tart… Nehezebb decemberben, hóesésben játszani egy főtéren, de megoldható.

Szerinted mi lendíthetne a legnagyobbat a hazai könnyűzenei életen?

Ha például a hazai könnyűzenei élet hinta lenne, akkor tuti kellene egy valaki, aki lökdösné…

Köszönjük a beszélgetést! 


2019. szeptember 26. 15:25

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA