MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Életképek – Maroevich Zsolt, a Kifli Zenekar brácsása

Folytatjuk életképek címmel indított önálló sorozatunkat, melyben ugyanazon kérdéseket tesszük fel számos hazai művésznek azt remélve, hogy a válaszaikból (önállóan és összességükben is) egyedülálló kép rajzolódik majd a hazai zenei életről és a zenész hivatásról.

Mivel foglalkozol éppen? - Zenélek a zenekaromban, a Kifliben

Mik a szakmai terveid a közeljövőre?  - Szeretnék a zenekarommal sok népszerű dalt írni, sokfelé zenélni, koncertezni.

Új anyag? Koncertek? Szólótervek? Zenekari tervek? - Őszre új albumot adunk ki és a zenekari turnét szervezzük.

Szerinted merre tendál a hazai zeneipar? - Színesedik és bővül a választék a sok új formációkkal és zenészekkel.

Szerinted meg lehet élni ma a zenélésből - te ebből élsz? - Csak a zenélésből nem lehet megélni, mindenképpen több lábon kell állni, én egy zeneiskolában tanítok.

Milyen területről származik több bevétele ma egy hazai zenésznek: koncertből, vagy lemezeladásból, esetleg jogdíjakból? - Mindenképpen a koncertekből, a lemezkiadás inkább reklám értékű egy zenésznek, zenekarnak.

Mit gondolsz a zenészek hazai megítéléséről? Régen jobb volt a helyzet? Ha igen, szerinted miért? - Szerintem régebben megbecsültebbek voltak a zenészek, nagyobb értéke volt és elvárás is, hogy zenész muzsikáljon egy koncerten, ne pedig playback szóljon a zene.

Van-e jelölted, hogy kiből lehet/lehet-e egyáltalán valakiből magyar világsztár? -  Drukkolok mindenkinek, hiszen a mai korban, az internet világban több esély van nemzetközi sikerre, akár világsztárnak lenni! A magyar dzsessz színvonala nagyon magas, jelöltemet ebből a műfajból tudom elképzelni.

Mi a véleményed a tehetségkutatókról általában? - Nagyon jó kezdeményezés, nagyon jó lehetőséggel a karrier elindulásához.

Mi a véleményed a zenei utánpótlásról? - Nagyon jók a fiatal zenészek és szélesedő zenei választékot kínálnak a közönségnek.

Mi a véleményed a fesztiválokról? - Jó dolognak tartom, mert így lehetőségünk van Magyarországon találkozni külföldi sztárokkal, akiket egyébként ritkán vagy egyáltalán nem láthatnánk élőben.

Mi a véleményed a zenei klubéletről? - Nagyon visszaszorult, sokkal több zenés helyre lenne szükség.

Szerinted mi lendíthetne a legnagyobbat a hazai könnyűzenei életen? - Ezen gondolkodom magam is, de talán az oktatás, a virágzó klub élet, az élőzene megbecsülése és ha a zene is visszakapná az értékét.

Köszönjük a beszélgetést.


2019. szeptember 6. 13:58

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA