MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Egy kis zene, egy kis szakma, egy kis szórakozás – HangFesztivál 2018

Hol volt még a Music Expo (leánykori nevén Hangfoglalás), hol volt még a Facebook? 2001 a történet eleje, az első Hangfesztivál megrendezésének ideje. Idén jön a tizenhetedik. erre már mondhatjuk, hogy tradíció…

Tulajdonképpen remek a koncepció: meleg májusi napsütés, zenekarok, szakmai előadások, beszélgetések, barátkozás, és persze egy pohár sör, na meg az elmaradhatatlan töpörtyűkrémes kenyér. Ki tud ennek ellenállni? Hermann Jánossal, a Garry ELECTRONIC egyik tulajdonosával beszélgetünk, aki az elmúlt másfél évtizedben végig a Hangfesztivál felett bábáskodott.

Idén is jó idő lesz?

Természetesen, garantáljuk a jó időt… smiley Komolyra fordítva a szót minden jel erre mutat. Zsidei János Zsonó barátunk tagja egy „titkos társaságnak”, akik szinte percre pontosan megmondják, mikor milyen idő lesz. Az előre jelzések szerint szép, napos idő ígérkezik! Bár két éve fél órát (!) tévedtek, hogy mikor szakad le az ég…

Talán a legfontosabbal: mikor és hol lesz?

2018 Május 26-án pontban 10:00-kor kezdünk, és 16:00-kor befejezzük, hogy aki dolgozik még valahol, az időben odaérjen. A helye egy évtizede változatlan, a Hangáruház udvara, Budapest X. ker. Fogadó u. 3. Itt állítunk fel egy szabadtéri színpadot, és az események zöme is itt zajlik. Belépés díjtalan!

Kihangsúlyoztad a „pontban 10:00-kor kezdünk”-et…

Nálunk zömében műszaki emberek dolgoznak, nekik a tíz, az tíz. Művészberkekben általános, hogyha 10-re van meghirdetve, akkor jó, ha délben elkezdődik. Másodpercre pontosan kezdünk, és így is fejezzük be. Aki késik, lemarad a legjobb programokról!

Minden eddigi HangFesztiválon ugyanazzal a programmal indít...

Pontban 10-kor kezdődik a Hangosító tanfolyam nyitott órája, ahol idén is Zsidei János Zsonó hangmérnök vezeti végig a hallgatókat a zenekari beállás, mikrofonozás, keverés rejtelmein. Ez mára már kihagyhatatlan, a hangfesztiválos tradíció része lesz. Igazi ínyencség az L’Acoustics SIVA hangrendszere, ami az udvari színpad PA-je lesz.  A beálló zenekar a Kőbányai Zenesuliból érkezik, a Hermann Tamás és az Elvonós4es. Kik ők?

A „Nagyszínpad”-on a további zenekarokkal is élőben zajlik a beállás (hiszen szakmai nap), de már nem olyan részletes magyarázattal, mint az első fellépőnél. Mind zeneileg, mind technikailag érdekesek a további csapatok is: a Mörk  Kik ők?

Muck Évit két éve a világ legjobb női basszusgitárosának választották, az ő zenekara a Jar Of Soul  Kik ők? 

Valamint minden férfi szemének és fülének örömére Koszi Janka Ki ő?

A „felhőtlen szórakozáson” túl vannak nagyon komoly szakmai programok is…

Cégcsoportunk vezető ereje az AUDMAX Kft nagyon erőteljes szakmai és dologi támogatást nyújt, így minden Hangfesztiválon napirendre kerül egy fajsúlyos téma is: idén ez a digitális pultok nagyágyúi közötti kommunikáció lesz. Űrközponttá válik a Genelec terem: az SSL, az Allen and Heath, az AVID szakemberi „fejtik” meg és ki a probléma megoldását, természetesen a gyakorlatban. SQ-tól az S6L-en át a LIVE300-ig.

A dobosok kedvéért lesz még Natal dob, Angel Drums pergő és Murat Diril cintányér simogató. A kisszínpadon Vámos Zsolt mutatja be a Marshall új DSL kombóját, valamint debütál az Audio-Technica új vezetéknélküli mikrofon rendszere Zöld Zsolt jóvoltából

Kiket vártok?

Zenészek minden műfajból, a vendéglátós kisérőautomatikás szintistől a legvadabb metalzenészig, hangosítók, roadok, hangmérnökök, hangmester suliba járók, zenekedvelők. Komplett családok érkeznek, az ország legtávolabbi szegletéből is összeállnak egy-egy autónyian. Egy csomó zenekar innen indul turnéba. Egy szóval mindenkit, aki ilyen vagy olyan oldaláról szereti a zenét!

Vésse mindenki a naptárba: HangFesztivál 2018 Május 26. szombat, 10:00.  A belépés ingyenes! A pontos programról, a korábbi rendezvények hangulatáról a honlapon tájékozódhat mindenki: http://www.hangfesztival.hu/

A képek korábbi hangfesztiválokon készültek.

Music Media Magazin

2018. május 8. 16:45

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA