MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Egy életre SZÓL

A mai tervezett elavulásos világban idegenül hangzik a recept: „Gyártsunk hangfalat, ami nem romlik el!” A Garry ELECTRONIC mégis erre építette az elmúlt 30 évét…

Furcsa belegondolni, hogy azoknak a zenészeknek, hangosítóknak, diszkósoknak a zöme, akik ma használják a Garry hangdobozait, erősítőit, még nem is éltek, amikor ezek a fiúk már hangszórókat, hangfalakat gyártottak. Harminc év távlat ma már történelem. 2019-ből nézve a harminc éves dobozokat már némelyik ódivatúnak tűnik, talán elavult is műszakilag, túlhaladt rajtuk a világ. Egy dolog nem változott: akkor is, most is a legjobb hangdobozokat gyártották, gyártják Magyarországon.

Harminc átdolgozott év másnak egy komplett élet. Ha lesz idejük, biztosan leülnek egy pillanatra, belerévednek az emlékek ködébe, újra átélve a jó és rossz dolgokat. Hogy milyen nehéz volt 1989-ben elindulni, miközben a szocialista gazdaság romokban hevert. Hogyan lehetett felépíteni a komplett gyártást, miközben jack dugót sem lehet kapni? Hogyan kaptak hideget, meleget, hogyan lehetett megküzdeni a magyar áruk elleni általános előítéletekkel. Kazinczy Ferenc szavaival válaszolnának: „Jót s jól! Ebben áll a nagy titok.”

Számos jobb, drágább hangfalat találsz a világban, de ami kiemeli a Garry-t ezek közül, az a hihetetlen megbízhatósága. Egyszerűen nem akar elromlani! Tönkre tudod tenni? Természetesen. Le tudod égetni? Természetesen. De ha rendeltetésszerűen használod, nem megy tönkre. Évekig. Évtizedekig.

Magam is jelen voltam, amikor  egy zenész kolléga javításra hozott JOY hangfaláról kiderült, hogy 26 év után használódott el a magassugárzója. És nem a pincében tartotta, 26 éve minden nap játszik rajta egy étteremben. A 26 éves hangszórót is meg tudták javítani…

A JOY megér önmagában is pár sort. A legelső hangdoboz volt, ami Garry néven készült, és a három évtized alatt a legkedveltebb is. A klasszikus basszreflex dobozba szerelt 12”-es mélysugárzóból és a legendás 4101-es magassugárzóból álló konstrukció az évek alatt számos verzióban készült. (Ha nem ugrik be, melyik a 4101-es magas, elég, ha két szót mondok: a popsi alakú…) Volt olyan év, amikor 360 darab talált gazdára belőle, vagyis minden nap eladtak egyet. Ma már nincs a kínálatban, megváltoztak a felhasználási szokások. Vannak azonban nem kis számban JOY fanok, akik a mai napig esküsznek rá, használják és nagy becsben tartják. Nekik súgok meg egy jó hírt: készül a jubileumra egy limitált, számozott példányszámú JOY széria. Tessék résen lenni!

A Garry ELECTRONIC furcsa emblémája ott van harminc év sok ezer dobozán az ország szinte minden szegletében. Ha sokat gondolkoztál rajta, hogy mit jelent, elárulom. A Garry felirat előtt egy szilaj, kitörni kész ágaskodó integrált áramkör szimbólum látható. Bejegyzett védjegy, a minőség záloga.

Hosszú az út az első kézzel fűrészelt hangdoboztól a CNC gépen készült DSP vezérelt D osztályú erősítővel szerelt szuper könnyű hangdobozig. Pontosan harminc év. Hol van már a kezdeti idegenkedés a magyar termékektől, hol van már az értetlenkedés az előremutató technikai megoldásoktól? Mára a képlet nagyon egyszerű lett: Garry = magas minőség + kiemelkedő megbízhatóság. Harminc év kellett hozzá.

Mert a Garry egy életre szól. Érted? Eltelt egy élet, és szól…

Andrásik Remo


2019. július 17. 15:00

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA