MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Disco Express: Új tagok a csapatban!

Tavaly, a 20 éves jubileuma kapcsán három koncertet adott a szundikáló Express. Kettőt Miskolcon, egyet pedig Budapesten. Idén szeptembertől újra koncertezik a zenekar és némileg át is alakul a formáció, így a dobost - művésznevén Steven Stardust/Indián- kérdeztük az utóbbi időszakukról.

A tavalyi három koncert után megint csend következett a zenekar életében, mi történt akkor?

Igen, volt ez a tavalyi három koncertünk, amikor is őt év után újra felléptünk – ha az évi egy pesti fellépésünket nem számoljuk, amikor saját magunk örömére bulizgattunk decemberben a Wigwamban. Először tavasszal játszottunk szabadtéren egy miskolci városi rendezvényen, majd egy pesti Club 202 fellépés és egy Helynekem buli következett áprilisban. Ami után ismét következett némi szünet, ugyanis konkrét tervekkel nem igazán rendelkeztünk. Leonard Sunshine gitárossal mi szerettük volna tovább működtetni a csapatot, így idén megkérdeztük a többieket is, Betty Monroe énekest és Vincenzo Martini basszusgitárost a további elképzeléseikről, akik közölték, hogy jelenleg nem fér bele az elfoglaltságaikba ez a zenekarosdi. Az egész onnan indult egyébként, hogy szeptember 3-ra meghívást kaptunk egy szegedi fesztiválkoncertre, illetve szeptember 30-ra lekötöttünk egy helynekemes bulit is Miskolcon. Szóval el kellett dönteni, hogy mit kezdünk magunkkal. A szegedi meghíváson nagyon meglepődtünk, mivel azt hittük, senki sem emlékszik már ránk! Ezek szerint mégis… Ezt mi egy jelnek vettük, és elvállaltuk, most ez a két „megmérettetős” bulink lesz egyelőre. Aztán megyünk tovább, ha jól, ha rosszul sikerül is ez a két koncert. He-he!”

A zenekari felállásban így bekövetkezett némi változás, hogy álltok most, kik a tagok?

Székelyhidi Balázs lett az énekesünk, aki a Roxx 69 zenekarból, illetve a Megasztár korábbi szériájából lehet ismerős, ahol az élő adásokban is szerepelt a középdöntőben. Angliából jött haza egyébként pár év után és úgy gondolta, velünk nem kell a nulláról kezdenie, hiszen a zenekarnak van már közönsége és ismertsége. Vele mi is jól jártunk, hiszen nem egy teljesen ismeretlen arccal kell színpadra állnunk. Lett egy fiatal nagyszakállú gitárosunk is, neki van a csapatban a legkevesebb haja! Ez egyébként úgy alakult, hogy Mikky Slade-et, a korábbi gitárosunkat nem tudtuk meggyőzni, hogy csatlakozzon hozzánk újra és kellett valaki. Mikky amúgy tavaly is fellépett velünk párszor… Keresgéltünk, aztán egy miskolci fiatalember mellett döntöttünk, ő Virág Csabi.  Fix basszusgitárosunk egyelőre nincs, egy miskolci barátunk segít ki minket, a Rotor zenekar bőgőse, Wágner Gábor. Egyébként jelentkezett egy ismert bőgős is a zenekarba, már beszéltünk is vele a csatlakozásáról, de egyelőre egy haláleset miatt annyi koncertje van, hogy még nem tud velünk próbálni, fellépni. Majd meglátjuk, hogy alakul, ha ezt a kört lefutotta… Annyit ígérhetek, hogy itt a Music Média Magazinban fogjuk bejelenteni a csatlakozását, ha eljött az idő!   

Lemezmegjelenés is szóba került a tervek kapcsán, Mészi/ Leonard Sunshine megosztott egy videót, hogy készülnek a dalok.

Reneszánsz címen csinálunk egy lemezt, ez egy válogatás lesz, amin egy-két dal mindenképpen rádió vagy tv-képes darab lesz, ezen ősszel kezdünk majd dolgozni, az emlegetett két koncertünk után. A kreténségünket nem tudjuk levetkőzni, így a régi poénkodós szövegvilágot követjük majd, a zenei vonal pedig az eddiginél nyersebb megszólalású lesz, és a rock n’ roll általunk kedvelt gyökerei felé nyúlik. Ez a zenekar mindig azért volt olyan népszerű, mert jól lehetett szórakozni a koncertjeinken. Ezt nincs értelme feladni, ez működött, bevált. Ez jön belőlünk.

Tudjátok már, hogy mely régi dalokat pakoljátok az albumra?

Még nem igazán, de vannak már azért elképzeléseink. Szeretnénk pár olyat is, ami nem feltétlenül volt közönségkedvenc. Áthangszerelve vesszük föl újra a régieket, új hangzással maivá lesz alakítva minden. Az új dalok száma sem eldöntött még, 2-4 között lesz majd ez. Mészi a holtidőszakban is írta a szerzeményeit, van mihez nyúlni, de nyilván most ezekbe mi is bele fogunk szólni, alakítgatjuk majd közösen. A régi lemezek is úgy készültek, hogy fájl küldözgetés volt és ötletelés, egy metronómra játszott gitáralapból indultak ki a dolgok, én arra írtam dobtémát, aztán ment Kalácsnak/Betty Monroe… Most is ez a szisztéma lesz. Nálunk soha nem volt féltékenység, hogy ki írta a dalt, ki, milyen ötletet rakott hozzá. Bárki, aki egy szóval-mondattal is jobbá tudja tenni a dalt, az szabad kezet kapott és kap is! 

A próbáitok hogy zajlanak?

Nemrég kezdődtek a próbák az új emberekkel, Balázzsal, Gabival, Csabival, mivel közelednek a koncertek. Mindenki otthon tanulta meg a számokat és ezt követően összeültünk Pesten néhány próbára. Logikusan már mindenki úgy érkezik, hogy tudja a dalokat, itt már csak összepróbálásról van szó, meg némileg alakítjuk a dolgokat és ötletelünk. Elég szétszórt társaságról van szó, mindenki máshol lakik, Győr, Tiszaújváros, Eger, Miskolc… Egyébként azt kell mondjam, hogy az eddigi próbák tükrében nagyon pozitív a dolog, Wágner Gabi hozzáállása elképesztő, két hét alatt tanult meg húsz dalt úgy, hogy közben már vokálozni is tud! Virág Csabit mikor megkerestük, kiderült, hogy tudja minden dalunkat, mivel régi rajongója a zenekarnak… Balázs meg nem is próbál Kalács lenni, saját magát hozza a dalokban. Az igazi személyiségét. Szóval ígéretesen indultak a dolgaink az új tagokkal.
Még azt megemlíteném, hogy mikor elkezdtünk a Facebookon posztolgatni a tagcserékről, koncertekről, próbákról, meglepő számú eléréseink, lájkjaink, hozzászólásaink lettek! Szóval van ránk érdeklődés, sokan már alig várják, hogy ebbe vagy abba a városba eljussunk egy-egy koncerttel…
 
Az Expressnek volt egy fazonja, ami lemezről-lemezre változott kicsit, de volt egy koncepció, amelynek mentén haladtatok. Glamként is emlegethetjük ezt a kinézetet, de hogy fogtok most kinézni?!

Őszintén?! Még most nem tudjuk. Kreálgatjuk a mostani fazonunkat, el fogunk szakadni a régi sminkes világunktól. Próbálunk alkalmazkodni a mai korhoz.

Ha jól tudom, az is előfordulhat, hogy egy-egy koncerten vendégként akár Kalács is felléphet…

Igen, előfordulhat, sőt, legutóbb felajánlotta, ha lesz új dal, az új rádiójában rögtön játszani is fogja! Szóval nincs probléma közöttünk, meg lett vele beszélve a dolog, ő az áldását adta, hogy másik énekessel működjünk tovább. Nem rúgott ki senki senkit, azt ő is érezte, hogy arra mi nem várhatunk, hogy: „talánmajdjövőrelehethogynem biztos”. Mi zenélni akartunk, az Expresst vinni tovább, ez így is mindannyiunk zenekara marad, hiába nincs benne most ő. Ott fog segíteni, ahol tud! A barátságok így nem múlnak el, a közös 20 évünk azért közös 20 év marad. Kimondottan örült annak, hogy Balázs lett az énekesünk, hiszen ők annak idején a Roxx 69-al előzenekarunk voltak az A38-as koncertünkön 2006-ban. Nem egy számunkra ismeretlen embert szedtünk össze!

Anno, mikor a legerősebb időszakotokat futottátok, a legtöbb fesztiválon nagyszínpadon, jó időben voltatok fellépők. Milyen szintre akarjátok visszahozni a zenekart?

Már nem vagyunk 20 évesek, elnyargalt már az élet egy része mellettünk. Nyilván a lehetséges alkalmakat meg fogjuk ragadni, ami megfelelő paraméterekkel rendelkezik, és persze lesz olyan is, amit el fogunk engedni. Szeretünk szabadtéren, fesztivál keretek között fellépni, akár városnapokról legyen is szó. Nyilván ez a klubozás mellett! A management még most épülget körülöttünk, nincs minden kiforrva, nem indult el a koncerszervezés, de azt tudjuk, hogy nem akarjuk magunkat túljátszani. Fölösleges mondjuk Miskolcon évi négy bulit játszani, elég lesz egy is, arra mindenki el fog eljönni. Logikusan nem a legkisebb helyekre vállalunk majd klubfellépést, és fontosak lesznek a körülmények, a megszólalás minősége és minden ilyesmi. A havi 2-3 bulit látjuk optimálisnak, maximum négyet vállalunk. Majd mindenkinek családja, gyereke, barátnője van, így igyekszünk reális módon korlátozni a távollétünket. Mindannyiunknak megvan a főállása, e mellett zenélünk. Szóval van ez a két lekötött szeptemberi fellépésünk, de már várjuk a további koncertfelkéréseket!

PAYA



 

2017. augusztus 31. 09:57

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA