MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Digitálisan elérhető a Vezeték nélküli rendszerek kézikönyve

A Sennheiser Sound Academy gondozásában 2012-ben megjelent, 2013-ban magyar nyelvű nyomtatásban is kiadott Vezeték nélküli rendszerek kézikönyve most elérhető az Audiospecialista magazinon online lapozható és letölthető formátumban. Ez a szakkönyv időtálló elméleti tudást nyújt a felhasználóknak, és stabil alapot biztosít a mai rendszerek megértéséhez és használatához is.

„Felhasználóktól felhasználók-nak!” – ez a könyv mottója. A vásárlók nyelvén és szavaival magyarázza el a tárgyalandó témát, ami az elmúlt években világszerte több mint 200 tanfolyamon bizonyítottan sikeres módszer volt. Ez biztosítja, hogy „bennfentes zsargon” használata ne menjen a precizitás és az érthetőség kárára.”

A vezeték nélküli mikrofonokat alkalmazó átviteli rendszerek folyamatosan egyre bonyolultabbá és összetettebbé váltak. A musicalekben például nem ritka a 48 vagy annál is több csatorna használata fülmonitorokkal, ami még összetettebbé teszi a rendszert.

Ugyanakkor a frekvenciák egyre zsúfoltabbá válnak. Azelőtt a teljes UHF sáv rendelkezésre állt, melyen csak néhány televízióállomással kellett osztozni. A használható frekvenciák köre még inkább szűkülni fog, részben további UHF frekvenciák elárverezése, részben a szórakoztatóipar frekvenciaigényeinek növekedése miatt (www.apwpt.org).

Miben segíthet ez a könyv az olvasónak?

A kiváló minőségű vezeték nélküli átvitelről folytatott beszélgetések rámutattak, hogy bizonyos témákban gyakran merülnek fel kérdések. A figyelem ezekre a kérdésekre és általános problémákra összpontosul. Ez a gyakorlatlan felhasználók számára hasznos könyv erre a területre vezeti be módszeresen az olvasót.

A fejezetek felépítése bizonyítottan sikeresen szolgálja ezt a célt. A fejezetek az audiojel útvonalát követik az átviteli láncon keresztül.

Az út a mikrofon kapszulától az RF mezőn át a vevőegység audio-kimenetéig visz. A vezeték nélküli mikrofonok és fülmonitorok gyakorlott felhasználói egy adott fejezet kiválasztásával felfrissíthetik tudásukat, vagy gyorsan praktikus információkhoz juthatnak a tárgymutatóban.

A könyv tartalmának zöme gyakorlati tapasztalaton és a felhasználók által világszerte feltárt problémák több éves megoldási gyakorlatán alapul. Klaus Willemsen különösen külső felvételeknél játszott fontos szerepet annak biztosításában, hogy a nemzetközi érdeklődésre számot tartó média eseményekhez készített komplikált installációk problémamentesen működjenek, legyenek azok az olimpiai játékok, síbajnokságok, kültéri koncertek Dél-Afrikában vagy nagy operaelőadások a világ bármely táján.

Ritkán van szükség arra, hogy fel kelljen melegítenie a forrasztópákát vagy szét kelljen szednie egy eszközt. Vezeték nélküli rendszerek esetén csaknem mindig az adott alkalmazás apróbb sajátosságainak kombinációja okozza a fejtörést. Ezek felfedése és megoldása tapasztalatot és éles szemet kíván.

Ez a könyv nem egy megoldástár. Gyakorlati problémákat ír le, és bemutatja, hogyan kell megoldani és megelőzni azokat.

A könyv az alábbi linken érhető el: https://audiospecialista.hu/a-sennheiser-hangakademia-vezetek-nelkuli-rendszerek-kezikonyve/


2019. szeptember 7. 15:01

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA