MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

DENON PRO Envoi

Minőségi megszólalás bárhol, akár kábelek nélkül is. Nem könnyű az utazó zenész dolga, ezt bátran kijelenthetjük. Egy szál mikrofonnal, gitárral vagy billentyűvel elindulni egy ismeretlen helyszínre, azzal az ígérettel a zsebünkben, hogy van hangosítás, és még nem volt rá eddig panasz, csöppet rizikós helyzet, kellemetlen meglepetéseket is tartogathat így az este. Az sem ismeretlen szituáció, hogy nincs saját hangrendszere a helyszínnek (illetve ami van, az kritikán aluli), és a produkción kívül hangosításra is van igény a megrendelőtől. Ez komoly terheket róhat az előadóra, szó szerint. Szükség lehet nagyobb autóra, illetve bekerülhetnek olyan elemek is a szettbe, amelyek már egy ember számára nehezen mozdíthatók, effektes/keverőpultos/médialejátszós rackszekrény, nagyobb PA hangfalak – pl. ilyen helyzetekre kínál tökéletes megoldást a Denon Professional rendkívül sokoldalú, könnyen hordozható, szép és erőteljes megszólalású terméke: az ENVOI!

A csupán 16 kg tömegű, 56x36x32 cm-es méretekkel megáldott hangfal rendkívül kompakt kivitelezésének köszönhetően kihúzható fogantyúval is rendelkezik, és kerekeken gurul, így akár gyalogosan, tömegközlekedéssel is nehézségek nélkül juthatunk el vele előadásunk helyszínére. Ha megérkeztünk, standard 35 mm-es állványra is tehetjük. Szolgáltatások egész sorát foglalja magába, igazi több-az-egyben termék, használatával radikálisan lecsökkenthetjük a szükséges eszközök számát. 1-2 személyes produkciók számára tökéletes választás az ENVOI, de nagyobb zenekarral is elboldogulhatunk segítségével.

Egy átlagos PA hangfal egyik fő hiányossága ilyen jellegű felhasználás esetében, hogy külön keverőpultot kell csatlakoztatnunk, ha egynél több hangforrásból gazdálkodnánk. Ha ebben a bizonyos pultban nincs zengető, külső effektként azt is hurcolhatunk magunkkal. Ugyanilyen probléma, hogy az előadás előtti és utáni időkben (illetve az előadás szüneteiben) is szórakoztatnunk kell az egybegyűlteket, háttérzene bejátszásával. Ha nem viszünk magunkkal minden egyes alkalommal egy méretes lejátszót vagy laptopot, maradt a telefonos segítség, ami nem a legjobb megoldás, minőségre sem. Arról a szélsőséges luxus igényünkről nem is beszélve, ha vezeték nélküli mikrofont használnánk, néha elvegyülve a közönség sorai között, interaktív műsorunk közben. Ha a PA hangfalunkból hiányzó elemeket (keverőpult, médialejátszó, vezeték nélküli jelvevő) egy koncert rack-ben összegezzük, máris elfelejthetjük, hogy autó nélkül meg tudnánk oldani az estét.

Szerencsére a Denon Professional Envoi ezeket a szükséges eszközöket mind magába foglalja. A háttérzenét beépített USB stick/SD kártya lejátszójáról könnyedén szolgáltathatjuk, MP3 és WMA fájlokat játszhatunk be, akár backing track-ként is, zenei alapként előadásunkhoz. Két mikrofon előerősítőt találunk a hangfal hátulján, kombó XLR/TRS csatlakozóval (minden kezelőszerv itt helyezkedik el), ami sok lehetőséget rejt magában. 3,5 mm-es TRS aljzaton keresztül is csatlakozhatunk sztereó hangforrással, ami lehet billentyű, laptop, keverőpult, bármilyen lejátszó, vagy akár telefon is. Viszont erre jóval kulturáltabb lehetőségünk is van, hiszen Bluetooth kapcsolaton keresztül is csatlakoztathatjuk telefonunkat vagy média lejátszónkat (ha nem lenne elegendő a beépített player, CD lemezt mégsem tuszkolhatunk bele szegénybe ). Egy könnyen kezelhető reverb effekt és egy közös mély/magas hangszínszabályzási lehetőség is van az Envoi praktikus, mini keverőjében.

Egy vonalszintű kimenetet is találunk a készülék hátulján, TRS aljzattal. Ezt használhatjuk felvételre, illetve ha a helyszínen van hangosítás, továbbküldhetjük innen a már megkevert jelünket, és személyes monitorozási célokra használhatjuk az Envoi-t. Egy másik Envoi bemenetét is megtáplálhatjuk ugyanazzal a jellel, amit már beállítottunk az elsőn.

Sok egyéb mellet a korábban említett wireless mikrofon igényünket is kielégíti az Envoi. Beépített 16 csatornás vezeték nélküli jelvevőt is találunk benne, kalibráló felülettel és külön mikrofon hangerőszabályzóval. Azt is beállíthatjuk, hogy a mikrofon lenémítása esetén mennyivel csillapítsuk a jelszintet. A csomag része egy vezeték nélküli mikrofon, így ezt sem kell már külön megvásárolnunk. Egy praktikus kis tárolót is tettek az Envoi-ra, itt elférnek a kábelek, és a vezeték nélküli mikrofon is.

Egyéb kábelektől is megszabadulhatunk, ha saját akkumulátoráról használjuk az Envoi-t. Bizonyos helyszínekre nincs bevezetve az áram, szabadtéri felhasználás esetén hatványozottan igaz ez. Több 10 méteres hosszabbítókat kihúzni a helyszínen nem túl esztétikus látvány, az aggregátor még hangos is, ráadásul azt csak szabadtéren használhatunk. Az Envoi akkumulátora fél hangerőn akár 12 órán át kitart, csúcsra járatott erősítővel 3-4 órát bír ki töltés nélkül. A teljesen lemerített akkumulátort 10 óra feltölteni.

Végül pedig ejtsünk pár szót a technikai specifikációkról. Az Envoi két utas hangrendszerét egy 10 colos (254mm) mélysugárzó, és egy 1 colos tölcséres magassugárzó alkotja. A tölcsér aszimmetrikus, így állványról üzemeltetve sokkal előnyösebben oszlik el a hang magas tartománya, nem szól el a hallgatóság feje felett. 55Hz-20kHz-ig szól, így akár basszusgitárral, vagy nagybőgővel is nyugodtan használhatjuk. Digitális erősítője 240W csúcs-, 120W folyamatos teljesítményre képes, ezek a számok akkumulátorról használva 160W és 80W. Az USB/SD lejátszó FAT16/32 rendszerű fájlrendszert támogat. A csomagban található vezeték nélküli mikrofon hatótávolsága akár 20m is lehet. A Bluetooth 3.0-ás verziójú, természetesen visszafelé kompatibilis, hatótávolsága maximum 10m. 2 db akkumulátor üzemelteti az Envoi-t, ezek 12 V DC, 5 Ah/20 Hr tulajdonságokkal rendelkeznek.

A Denon Envoi-t minden olyan szólóelőadónak és duónak ajánljuk, akik minimalizálnák felszerelésüket, és ezzel együtt szállítási költségeiket is. Rendkívül sok szolgáltatást nyújt, hangminősége kifogástalan, teljesítménye több mint elegendő. Ezen kívül azoknak is kedvére való, akik vezeték nélküli mikrofont használnának, illetve szabad téren, áramforrás nélkül zenélnének, legyen az egy főtér, vagy az erdő közepe!

http://www.fullrange.hu/


2016. november 25. 17:56

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA