MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Debrecenben a könnyűzene oktatásáról

Minikonferencia keretében folytatódik a közös gondolkodás a könnyűzenei oktatás fejlesztésének lehetőségeiről. A tavaly indult együttműködéseknek köszönhetően negyedik alkalommal gyűlnek össze a témával foglalkozók. A „Debrecenben a könnyűzene oktatásáról” című rendezvényt március 21-én, több helyszínen, közösen szervezi a Hangfoglaló Program, a Szent György Közhasznú Nonprofit Kft. és a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara.

Az NKA Hangfoglaló Program Magyar Könnyűzenei Oktatást Támogató Alprogramja és a Szent György Közhasznú Nonprofit Kft. 2017 novemberében rendezte meg a Legyen a könnyűzene is mindenkié! című konferenciát. A tanácskozás egyik legfontosabb eredménye, hogy a résztvevők egy csoportja – nemcsak előadók, de a hallgatóság soraiban ülők is – úgy döntött, a konferencián elkezdett diskurzust folytatni kell. Ennek eredményeként valósulhatott meg 2018 januárjában egy újabb workshop, februárban pedig az Egri Zenei és Ifjúsági Programmal közösen rendezett konferencia.

Márciusban ezúttal Debrecenben folytatódik a közös gondolkodás arról, hogy hogyan vihető előre és újítható meg a hazai könnyűzenei oktatás. A cél, hogy minél előbb, minél több fiatal számára váljon lehetővé a könnyűzenei hangszerek megismerése, majd avatott tanárok segítségével megfelelő körülmények között bontakoztathassa ki a tehetségét.

A márciusi konferencia a Hangszert a kézbe programsorozat következő állomásának megtekintésével veszi kezdetét a Debreceni Művelődési Központ Belvárosi Közösségi Házában. Ezt követően a részvevők megtekinthetik a Debreceni Egyetem 2018 elején elkészült Könnyűzenei Képzési Központját.

A program délután a konferenciaelőadásokkal folytatódik a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán. Az első szekcióban szó lesz a könnyűzene oktatás fejlesztésének debreceni lehetőségeiről és a hangszeres oktatás tapasztalatairól. A második rész célja két fontos program bemutatása: az Európai Unió 2020-tól, a Kreatív Európa keretében tervezett Music Moves Europe projektjeiről a HOTS iroda munkatársa fog beszámolni. A Magyar Könnyűzenei Oktatást Támogató Alprogram által 2018 őszén indítandó, iskolákban és közművelődési intézményekben tervezett könnyűzenei témahét terveit pedig az alprogram koordinátora ismerteti. A zárásként az alakulóban lévő Music Hungary Szövetség Oktatási Szakosztálya fog bemutatkozni.

A minikonferencia egyes programjaihoz bármikor lehet csatlakozni. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött! Jelentkezés és további információk: poptanitas@gmail.com. A konferencia résztvevői számára a Szent György Közhasznú Nonprofit Kft. buszt indít Budapestről Debrecenbe és vissza.


2018. március 15. 16:15

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA