MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Csordultig csütörtök!

Beszámoló a XXIV. Gitármánia és Zenei Továbbképző Tábor negyedik napjáról, 2017. július 27. Csütörtök.
A negyedik napra mondhatjuk, partot ért az események folyama, akik hétfőn még ismeretlenként méregették egymást, immár kedves cimboraként üdvözölhették zenésztársaikat. Amely zenekarok együtt maradtak, sokkal gördülékenyebben vették az újabb feladatokkal járó akadályokat, a tanári kar mindenben a táborozók kedvét és kényelmét kereste, hogy zavartalan legyen az örömteli ismeretszerzés. Közben pedig, a magyar muzsikus-társadalom színe-java adta egymásnak a kilincset, hogy átadhassa hosszú évek nehéz munkájával szerzett szakértelmének legjavát. 

A reggeli hangszeres kezdő és haladó órák után (Andrásik Remo – kezdő gitár, Lukács Peta – haladó gitár, Hudák Attila – kezdő basszusgitár, Szappanos György – haladó basszusgitár, Fekete Szilárd – kezdő dob) a várva várt zenekari gyakorlat csütörtöki etapján a csapatoknak egy-egy saját szerzeménnyel kellett készülniük. Az sem volt baj, ha valaki nem készült el feladatával adott időre, mindig van lehetőség újrázni, ameddig a kurzus tart, a tanárok és a többi zenekar is örömmel és őszinte elismeréssel fogadja a napról napra fejlődő produkciókat.

A gyakorlat második turnusát követően, mint minden nap, Pacziga Linda énekóráján vehettek részt az érdeklődők, miközben mind a TLS Zeneház szakemberei (Baranya Tamás a főtéri sátor keverőpultjánál, Turcsán András pedig, digitális stúdiójában), mind az ORIGO Stúdió képviseletében Cserny Kálmán kitűnő szakértelemmel segítették a hangfelvételeket készítő zenekarokat, produkciókat, éppúgy, mint az élő hangosítás iránt érdeklődő hallgatóságot.

Jancsovics Máté az elektronikus zenében alkalmazott hibrid dobolásról tartott interaktív foglalkozást, miközben „Kölyök” Nemes Gábor gitárkurzusa zajlott a főtéri sátorban, Berkesi Alex basszusgitáros pedig, a muzsikusok által oly sokszor emlegetett fogalom, a „time” mibenlétét boncolgatta, frappánsan „The Time of my Life” névre keresztelt kurzusán. Visszatért Dandó Zolika és Pálfi József „Spulni”, hogy a főtéri sátorban a Sound Okán vigyenek minket közelebb a vágyott elektromos gitárhangzáshoz, úgy a színpadon, mint a stúdióban. Ezúttal a gitáros szemszögéből, az alkalmazott mikrofonoktól és azok elhelyezésétől kezdve a különböző gitárkábelekig bezárólag, mindezt Zolika egy saját hangfelvételre rágitározva demonstrálta, sőt, még egy történeti áttekintést is adott a magyarországi gitárosok sanyarú múltjától az ígéretes jelenig. 

Barabás Tamás basszusgitáros a kreatív loop-olás mesterfogásait mutatta be az érdeklődőknek, miközben Bajnai Zsolt a Cseh Tamás Program képviseletében adott felbecsülhetetlen értékű tanácsokat a zenészkarrier indításához és még tovább. Szelényi István hangmérnök műhelyfoglalkozásán tovább hegyezhettük a füleinket környezetünk izgalmas zajaira, miközben Sümeghi Tamás és Takács Roland előállított mindent, ami groove, Lombos Marci 5letszobrász kurzusának napi vendége pedig, Major Eszter volt, számos Hooligans, Éliás Jr. és Szekeres Adrien sláger szövegírója. Vámos Zsolt gitárkurzusán a hagyományos rockzenei értékek mentén haladhattunk végtelen profizmussal, miközben Togyeriska Imre a billentyűsöknek tartott – borítékolhatóan szórakoztató – továbbképzést, a főtéri sátorban pedig Muck Éva basszusgitáros és Fekete János „Jammal” dobos, beatboxer frappánsan „BassBox” elnevezésű kurzusán kerülhettünk közelebb a kreatív basszus-beatbox kíséretek technikájához.

Jerzsele Katalin szaxofonos a fafúvósok megjelenéséről mesélt a könnyűzenében, majd a vacsora után a Kállay Saunders Band adott rendhagyó koncertet a főtéri sátorban, őt követte „Kölyök”Nemes Gábor fellépése a büfében, s persze a végeláthatatlan jam session, ahogy a csövön kifért, másnap hajnalig.

Üdvözlettel:
Illés Norbert 


2017. július 28. 20:18

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA