MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Csalafinta, csábos csütörtök

Beszámoló a XXVI. Gitármánia és Zenei Továbbképző Tábor negyedik napjáról, 2019. július 25. csütörtök

S lett este és reggel, negyedik nap. Ilyenkor már mindenki jól beleszokott a napi tábori körforgásba, kialakultak a zenekarok s egyfajta nyitottság a táborozókban egymás felé, mindenki örömmel fordul a tapasztaltabbakhoz jó tanácsért, s még nagyobb kedvvel veti bele magát az ismeretlenbe, legyen az a muzsikálás eddig ismeretlen társakkal vagy egy olyan hangszer és stílus kipróbálása, miről eddig még nem is álmodott.

Reggeli után billenthettünk Szabó Károllyal feketén-fehéren, kezdő basszistáink Hudák Attila, míg a már magabiztosabbak Szappanos György értő felügyeletével okosodhattak. A még nem annyira tapasztalt dobosok Fekete Szilárd, míg a gyakorlottabbak Sümeghi Tamás dobtanfolyamán fejleszthették hangszerbiztonságukat. Aki még csak ismerkedik a gitárral, Andrásik Remo óráján kaphatott útbaigazítást, míg a haladó gitárosok Lukács Peta vezetésével mélyülhettek el a gitározás technikai-, elméleti- és hangzás-világában egyaránt. Bakonyi Bálint és Obermajer Dániel tovább kalandoztak a burkológörbék és számtalan mennyiségű hangsávok között elektronikus zenei foglalkozásukon, miközben – egészen reggeltől késő estig – Turcsán András hangmérnök a digitális, míg Cserny Kálmán „Bogi” a hagyományosabb, analóg stúdiófelvételi technikára szavazó zenekarokat és szólistákat várta kitelepült tábori stúdiójában. Baranya Tamástól a központi rendezvénysátorban leshették el az élő hang keverésének fogásait az érdeklődők, legyenek bár technikus vagy zenészek, a Szent György Médiaiskola hangmester szakos hallgatói emellett segítő kezet nyújtottak neki és minden fellépőnek a nap bármely szakában, minden színpadon és zenekari gyakorlati helyszínen.

A „Hangszert a kézbe” fáradhatatlan művésztanár különítménye (Benkő Zsolt gitártanár, Bakonyi Bálint és Obermajer Dániel producerek és elektronikus zenei szakértők, Pásztor Atanáz, a népi hangszerek guruja, Sümeghi Tamás dobtanár és Takács Roland Adrián basszusgitár-fenomén) ezután az 1-es előadóban várt mindenkit, aki még mindig félénk volt, de egyre inkább muzsikálni akart. Togyeriska Imre próbatermi gyakorlaton, míg a tanári kar többi tagja zenekari órán várta nagy örömmel a megalakult bandákat, a központi rendezvénysátorban épp úgy, mint a jól megszokott Fa10-ben.

Ebéd után folytatódtak ugyanezen programok, majd Pacziga Linda énekkurzusával egy időben Dandó Zolika adott tippeket és osztott meg trükköket a gitárfelvételek készítéséhez, Takács Roland Adrián felfedte, hol is a helye a basszusnak a groove-okban, Magán Olivér billentyűs-kurzusra, Banai Szilárd pedig dobkurzusra invitálta az érdeklődőket. Szabó Zsolt és Hajdu Zoli „Organizált fesztiválkáosz” címszóval a színpadmesterek néha csodás életébe engedett betekintést; Mohai Tamás, gitár-szemináriumán jelentősen kipótolhattuk hiányos ismereteinket, Varga Ágnes és Lombos Marci pedig ismét 5letszobrászkodott a Zene Terében.

Tóth Tamás és Virányi János ismét igyekezett felderíteni, vajon a jó zene hangos-e, s milyen kritériumai vannak a klubokban egy produkció minőségi megszólaltatásának, míg Lee Olivér gitáros a mostani harmincas generáció gitáros- és dalszerzői gondolkodásába engedett betekintést. Bajnai Zsolt a Hangfoglaló Program képviseletében adott segítséget az induláshoz és tovább, elmesélve, miként is lehetséges ma Magyarországon zenei karriert építeni. Ezután Osváth Gábor felzárkóztató kurzusán ismét egy nagy lépéssel került egymáshoz közelebb az elmélet és a gyakorlat, míg a főtéri rendezvénysátorban, a Fatia Negra gitármanufaktúra hangszerkészítő előadásán bemutatott technikákkal épített hangszerek minőségét saját zenekaruk, a God & Guns koncertjén demonstrálták.

Eközben folyamatosan zajlottak a zenekari próbák, majd a vacsora után az Antares együttes markáns muzsikáját élveztük a rendezvénysátorban, s ezt követően az Audiofuse eklektikus, élőhangszerekkel és énekesekkel felturbózott live act-jére szórakozhattunk. Az estét most is, mint rendesen, jam session zárta a büfében, kifulladásig.

Tisztelettel:
Illés Norbert


2019. július 27. 07:34

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA