MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Életképek – Nagy Dávid

Folytatjuk életképek címmel indított önálló sorozatunkat, melyben ugyanazon kérdéseket tesszük fel számos hazai művésznek azt remélve, hogy a válaszaikból (önállóan és összességükben is) egyedülálló kép rajzolódik majd a hazai zenei életről és a zenész hivatásról.

Mivel foglalkozol éppen?

Mindennel. Gyereket nevelek, kutyákat tartok, nős vagyok. Viszem az Oroszlánbarlang Gitársuli-t, szervezem a Fezen Fesztivál külföldi fellépőit (idén pl. Judas Priest, Zakk Wylde, stb.), fiatal zenekaroknak segítek, és készülök a saját lemezemre.

Mik a szakmai terveid a közeljövőre? Új anyag? Koncertek? Szólótervek? Zenekari tervek?

Úgynevezett szólólemez, egy végre igazán rólam-szóló-lemez...

Az elmúlt évek eseményei, mind afelé vezettek, hogy a saját lábamra álljak. Sok dalt írok, és most már direkt magamnak, de még nem állok készen. Dolgozom az éneklésen, a hangzáson, nézegetem a zenészeket. Nagyon izgalmas kaland ez, befelé kell haladni. Mindent feszegetni. Akármilyen is lesz „kifelé”, nagyon jó ezt most csinálni. Az eddigi legjobb munkám. Ezt a legjobb csinálni. 

Szerinted merre tendál a hazai zeneipar?

Nem tudom. Nem jöttem rá semmilyen képletre, mindig meglepődöm, hogy éppen mi megy. Sőt, kiderült, hogy öreg lélek vagyok, ami nekem tetszik, az sosem divat. Mindegy is. Szerintem koncertezni kell, ott van még minimális CD eladás, nem mintha ez még fontos lenne. Szeretni kell csinálni és akkor már csak másik hatszáz tényező kell a sikerhez. De az AKARAT a legfontosabb ezekből. A többi másodlagos. Nincsenek üzleti modellek-receptek.

Milyen pozitív/negatív trendeket tapasztalsz?

Pozitív: a fiatalok. Nemrég jártam ma Dürerben 3-4 zenekar játszott a kisteremben. A legidősebb csávó 18 volt, ő aznap két zenekarban is énekelt. Elsöpört az energiájuk, a zeneiségük. (pl: Restless, String Crushers) Bámulatosak a gyerekek a gitársulimban is. Szerintem van jövő. Az ő kezükben. A Madi fia is nálam tanul, képzelheted, hogy haladunk!
Negatívum: sok van, de nem érdekelnek. Nem szapulok másokat, nem irigykedem. Tudom, hogy mit tudok, mennyit érek, velem nem etetnek meg semmit, ami nem hozza a szintet. Ha valami zavar, kikapcsolom. Ennyi.

Szerinted meg lehet élni ma a zenélésből - te ebből élsz?

Jelenleg én ebből élek, de nem a színpadi jelenlétből. De éltem abból. Jól is, rosszul is. Szerintem meg lehet élni, sok zenész jól él belőle, aki nem, az lehet, hogy valamit nem csinál jól. Nem mindig a világ hibája. Ez mélyebb dolog, nem fogok belemenni, de nem csak a hangszeren kell gyakorolni.

Mennyit keresel egy évben? (csak ha nem sért a kérdés)

Változó. Ha átlagolok, akkor kb. mint egy multinál dolgozó ügyes alkalmazott. Vagy mint egy ügyes magánvállalkozó. Nem dőzsölök, de kényelmesen élek, jó tápot esznek a kutyák. Én erre költök, nem hangszerre. Ritkán veszek gitárt, mert leszarom, van jó gitárom. 

Milyen területről származik több bevétele ma egy hazai zenésznek: koncertből, vagy lemezeladásból, esetleg jogdíjakból?

Minden összefügg. A helyes válasz talán a koncertjogdíjak, ha lejelentik.

Mit gondolsz a zenészek hazai megítéléséről? Régen jobb volt a helyzet? Ha igen, szerinted miért?

Ezen sosem gondolkodtam, bocsánat.

Van-e jelölted, hogy kiből lehet/lehet-e egyáltalán valakiből magyar világsztár?

Innen kb. senkiből, ezt az országot nem jegyzik. De ezen nem kell elkeseredni, mindig kell próbálkozni, beüthet valami. De nincs konkrét személy. Remélem belőlem.:)

Mi a véleményed a tehetségkutatókról általában?

Nem nézek ilyesmit, de persze nem is kerül el. Láttam már jót is, rosszat is. Nem a versenyzőkkel van a baj. A díjakban nem látom a lehetőséget.

Mi a véleményed a zenei utánpótlásról?

Zseniális. Van olyan 6,5 évesem, aki kánont gitározik velem a feles gitárján, és ha ront, tempóban visszaszáll a helyes szólamban. Van 15 éves csaj, aki Zakk Wylde-okat játszogat már a maga módján. 

Mi a véleményed a fesztiválokról?

Szeretek fesztiválon játszani, és egy estéig nézőnek lenni is. De aztán ágyban aludni, zuhanyozni. Öreg lélek vagyok, mondtam.

Mi a véleményed a zenei klubéletről?

Újra alakul. Van. Sőt, jó. Szerintem most jó.

Szerinted mi lendíthetne a legnagyobbat a hazai könnyűzenei életen?

Nem tudom. Ez kicsi ország, nincs elég hely mindenre. Talán az, ha mindenki őszinte dolgokat mondana a zenéjével. De akkor meg mindenkinek egyforma jól menne, amire megint csak nincs elég hely. De azért, az fasza lenne.

Köszönjük a beszélgetést.

2015. június 2. 15:08

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA