MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Életképek – Csik István (Kashmir Zenekar)

Folytatjuk életképek címmel indított önálló sorozatunkat, melyben ugyanazon kérdéseket tesszük fel számos hazai művésznek azt remélve, hogy a válaszaikból (önállóan és összességükben is) egyedülálló kép rajzolódik majd a hazai zenei életről és a zenész hivatásról.

Mivel foglalkozol éppen?

Zenét szerkesztek, vágok, hangszerelek, dalszövegeket csiszolgatok.

Mik a szakmai terveid a közeljövőre?

Tanulni, gyakorolni, fejlődni, új dalokat, új dalszövegeket írni…

Új anyag? Koncertek? Szólótervek? Zenekari tervek?

Teljes koncertműsort állítok össze, hogy ne legyen akadálya a fellépéseknek, ez kb. másfél órás zenei időtartamot jelent. Demo anyagot csinálok, hogy el tudjam juttatni a médiába. Ez ugyan egy régebbi anyag még, de a hallgatóságnak új lesz. Májusban kezd a zenekar és éppen felkészülünk. Stúdió- és próbafázisban vagyunk. Természetesen minél több koncertet szeretnénk, hogy átadhassuk a zenénket, gondolatainkat szeretettel az embereknek.

Szerinted merre tendál a hazai zeneipar?

Sajnos nem tudom megítélni, hogy milyen folyamatok működtetik éppen a hazai zeneipart. Ami látható, az inkább csak a felület. Talán sokféle folyamat létezik egyszerre. Valamelyik pozitív hatású, kedvező a feltörekvő zenéknek, de van olyan is, amelyik inkább csak üzleti oldalról közelít, akár kevésbé nívós produkciók által a gyorsan, sok pénzhez jutás elvét vallva. Persze ez vitatható nézőpont. Rengeteg az előadó. Szerintem úgyis a közönség választ, ha sikerül eljuttatni egyáltalán a produktumot hozzájuk.
A zeneipar is állandó változásban van, mi pedig csak tesszük a dolgunkat és majd kiderül, milyen mértékben segít, vagy hátráltat minket a mostani csapásirány.

Milyen pozitív/negatív trendeket tapasztalsz?

Pozitív, hogy minden lehetőség nyitott, negatív pedig a támogatottság hiánya. Ez látszólag ellentmondás, de még mindig nem tartunk azon a színvonalon, ami a nyugati trendeknek megfelelő. A „könnyűzene” sosem volt igazán támogatott, bár a komolyzenészek is panaszkodnak anyagi vonatkozású problémákra.

Szerinted meg lehet élni ma a zenélésből - te ebből élsz?

Szerintem megfelelő hozzáállással sikerülhet. Mindkét részről persze. Vannak, akik fényesen élnek zenélésből és vannak, akik éheznek. Nagyon sokdimenziós ez a dolog. Beszélhetnénk önmenedzselésről, vagy annak hiányáról, „hova születésről”, szülői segítségről, vagy mecenatúráról, messzebbre látásról, hangszeres tudásról, vagy tehetségről, esetleg annak hiányáról. Lehet valaki jó időben, jókor, stb. Jelen pillanatban nem a zene a fő bevételi forrás, de kiegészítésként arról a területről is érkezik jövedelem.

Mennyit keresel egy évben? (csak ha nem sért a kérdés)

Változó és nem publikus.

Milyen területről származik több bevétele ma egy hazai zenésznek: koncertből, vagy lemezeladásból, esetleg jogdíjakból?

Inkább koncertezésből. Mondjuk egy ismert reklámzeneszerzőnek jogdíjakból. Lemezeladásról nem beszélhetünk anélkül, hogy ne említenénk az internetes letöltéseket. Ez elég nagy anyagi veszteség.

Mit gondolsz a zenészek hazai megítéléséről? Régen jobb volt a helyzet? Ha igen, szerinted miért?

Régen nem ismerhették meg nyugaton igazán a hazai zenészeket, zenedarabokat. Pedig voltak jó zenekaraink, muzsikáink. Talán az Omegának sikerült némelyest az áttörés, de nem engedte igazán áttörést az akkori politikai vezetés. Amúgy a magyar zenészek nem kevésbé tehetségesek, mint a külföldiek.
Itthon ugyanúgy vannak nagyon képzett karizmatikus előadók, mint ahogy vannak tehetségtelenek is. Ez minden nemzet zenei kínálatára érvényes.

Van-e jelölted, hogy kiből lehet/lehet-e egyáltalán valakiből magyar világsztár?

?    Biztos létezik olyan… Remélem.

Mi a véleményed a tehetségkutatókról általában?

Inkább azokat hallgatnám, akik el sem mennek egy ilyenre, de azért egy igazi jó „Ki mit tud” beleférne, persze modern változatban, függetlenítve magát attól, hogy világsztárt akarna faragni minden előadóból. Amúgy persze jó kezdeményezés, de tudvalevő, hogy a sokadik helyezettek már nem rúghatnak labdába, elfelejtik őket hamar. Lehet, hogy az élen végzőket is…  A zeneipar kegyetlen is tud lenni. A nézőt manipulálják, mint ahogy az előadót is, amíg érdekükben áll.
Természetesen ez egy szubjektív vélemény.

Mi a véleményed a zenei utánpótlásról?

Mindig folyamatos, szerencsére.

Mi a véleményed a fesztiválokról?

Jó hogy vannak. Sok zenekar, előadó sok zenéje, sok nyelven, sok embernek. Hasznos.

Mi a véleményed a zenei klubéletről?

Feltörekvőnek látom ismét, remélve hogy rengeteg produkció képes lesz magát megmutatni általuk.

Szerinted mi lendíthetne a legnagyobbat a hazai könnyűzenei életen?

Szakemberek mindkét oldalról. Menedzselési és zenei oldalról is. Olyanok, akik már „Új időknek új dalaival” tudnak számolni. A muzsika bizonyos szempontból elsilányosodott...
Itt az idő a feltámadásra!

Köszönjük a beszélgetést...

2015. április 21. 21:16

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA