MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

A Quiklok Rok Solid: a dizájn mögött a lényeg

Örök dilemma: vegyünk készkábelt, vagy készítsük magunk? A saját kábelben benne van szívünk, lelkünk, s gyakran tapasztalatlanságunk is. A készkábel azonnali megoldást kínál, gyors és kényelmes. Plug and Play. A Quiklok Rok Solid pontosan az, amire tervezték: optimális megoldás minden egyes alkalmazásra.

A Rok Solid Professional Cable újradefiniálja a nagy teljesítményű kábelek lényegét: karcsú és modern dizájn és kiváló technológia, melyet a legkiemelkedőbb olasz laboratóriumokban teszteltek. Az árát tekintve (De csak az árát tekintve!) a középkategória aljára pozicionált kábel igen tetszetős: szürke/fekete öntött csatlakozók, jó tapintású műanyagból. Arra gyártották, hogy elviselje a legnehezebb helyzeteket, s megbízható kapcsolatot teremtsen az audió készülékek között. A Rok Solid termékcsaládhoz használt professzionális Superflex kábel, melynek legfontosabb jellemzője az ultra-tiszta oxigén mentes OFC réz vezeték a transzparens jelátvitel érdekében.

(A réz vezeték gyártása során, a magas hőmérsékleten megolvasztott réz oxidációra hajlamos, így a késztermék is tartalmaz oxidokat, ami rontja a vezető minőségét. Az idegen anyagok jelenléte rontja a rézkábel villamos paramétereit, ezért az ún. OFC, vagyis oxigén mentes kábelek gyártásával
csökkentik ezeket a káros hatásokat.
)

A vezetők átmérője jellemzően 2x0,23mm2. Vastag, spirálisan feltekert réz árnyékolás védi a jeleket a külső zavaroktól.

Bár minden felkent hifista a légszigetelt (csupasz) kábelre esküszik, sajnos a színpadi és stúdió gyakorlatban nem nélkülözhetjük a jó minőségű műanyagból készült szigetelést. Az természetesen kétségtelen tény, hogy a különböző műanyagból készült borításoknak más-más a dielektromos állandója, ezáltal a kialakuló kapacitás is, ami végső soron befolyásolhatja a hangminőséget is. Képzeljünk el azonban egy színpadot, ahol keresztül kasul mennek a távtartóval elválasztott csupasz vezetékek... Márpedig szigetelés kell, ami szerencsére gondos tervezéssel és gyártástechnológiával kézben tartható. A Quiklok Rok Solid kábelein strapabíró PVC külső köpeny biztosítja a mechanikai védelmet a külső erőbehatásoktól és felel a szükséges rugalmasságért. Professzionális célú felhasználásnál fontosabb szempont, hogy a kábel minden körülmények között "szóljon", mint az, hogy "hogyan szól".

A hangtechnikai gyakorlatban a legtöbbször XLR, RCA és TRS (Jack) csatlakozót használunk, ez utóbbiból ráadásul két fajta átmérőjűt is: 6,3mm-est és 3,5mm-est. Ez elképesztő számú variációt ad, főként, ha ide számítjuk a szimmetrikus-aszimmetrikus átjárásokat és az Y kábeleket is. Ha mindegyikre nem is, de a leggyakrabban használtakra talál megoldást a Quiklok Rok Solid udvarában. Egytől hat méterig válogathatunk a hosszúságokban, természetesen típustól függően. A termékek tetszetős, azonnal szembetűnő kék dobozokban kerülnek forgalomba.

Használnám professzionális stúdióban? Nem. De home stúdióban már igen, installációkban igen, iskolarádióban, próbateremben igen. Kedvező tulajdonságaihoz mérten mérsékelt árával ellenállhatatlan vágyat ébreszt a vásárláshoz...

http://audmax.hu/
https://www.facebook.com/audiozona?fref=ts

2015. március 15. 19:09

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA