MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

20 év- sok idő… Cort Artisan

Kedves Kollégák! Bánat-mentes feladatnak bizonyult, kicsomagolás után kézbe venni a tesztelni kívánt Cort basszusgitárokat. Az „Artisan” széria 20 éves, jubileumi hangszereiről van szó és úgy gondolom méltóan ünnepelnek „Cort-ék”. A „B4 20th” és „B5 20th” típusú hangszerek első látásra is figyelemre méltóak és kipróbálásra csábítják az emberfiát.

A csavarozott, két oktávos nyak öt darabból összerakott afrikai wengéből és rózsafából készült. A fogólap is wenge. A test amerikai mocsári kőris. Az elektronikával sem vicceltek, ugyanis minden Bartolini. A hangszedők MK1 F és R típusúak, az elektronika pedig szintén MK1 EQ névre hallgat. Hipshot Ultralight kulcsokkal és EB 12-es, beakasztós húrlábbal szerelték fel őkelméket. Szerencsére.

Talán eddigi soraimból is érződhet, hogy igencsak jó véleményem alakult ki a hangszerekről, pedig kézbe vétel után rögtön a hibák és hiányosságok kutatása volt az első dolgom. Mit mondhatnék... nem nagyon találtam. A sorozatgyártás hátrányai nem látszanak rajta. Nagyon szép anyagok, hibátlan fényezés, precíz megmunkálás. Még a beállítás is teljesen jó elsőre. Lapos, kényelmes nyak az öthúrosnál, a négyhúrosról pedig azért teszek említést külön is, mert egészen elképesztően keskeny, karcsú nyakat sikerült fabrikálniuk hozzá. Nagyon kényelmes, a kis kezűek álma. Mindkét hangszer jól játszható és komfortos érzetű. (NAGYON!)

Először az öthúrost hallgattam meg erősítőn. Ilyen kiváló H húr hangot hasonló kategóriában soha sem hallottam még. Öt egyforma minőségű húr szólt és ez nagyon nagy szó! Alul, felül játszva is, kiegyenlített, kerek hangok szóltak. Élvezetes volt felfedezni, hogy egy Indonéziában készült hangszer tudja mindezt. Ez régebben egyszerűen elképzelhetetlen volt.

A háromutas hangszínszabályzón mindent középállásba tekerve is kerek, egészséges sound érkezett. A balansz potméterrel játszva első, hátsó hangszedőn és duplán is korrekt basszushang szólt. Minden állás használható a hangszínek emelése vagy vágása nélkül is. Amikor pedig hozzányúltam a hangszínszabályzókhoz, akkor a  Bartolini MK1-es, háromutas EQ nagyon jól végezte a dolgát. Minden frekvencia jó helyen és kellő mértékben állítható, vagyis a mély nem emel túl, a közép nem torzít, a magas pedig valóban a sound fényét emeli. Külön fontos megemlíteni, hogy amikor a magas potit letekertem, nem puhult meg a hang, ezzel is öregbítve a Bartolini nevet. Akár ki is lehet kapcsolni az EQ-t – bár középre tekerve a hangszíneket ugyanezt a hatást lehet elérni – mégis hasznos lehet ez a funkció a szólóhangszín beállításánál.

A négyhúros hangszer egy kicsit keményebben szól, míg az ötösé melegebb hangú... persze mindez függ a játékmódtól, mert számos módon lehet mindkét hangszeren játszani. Kimondottan érzékeny hangszerek, (a szó nemes értelmében) elől, hátul, középen pengetve más és más, de minden esetben rendes basszus hang a jutalom.

Összegezve a tapasztalataimat csak jót mondhatok. A jubileum jól sikerült az Artisan széria életében. A 129.000 és 139.000 Ft-os ár, (4 -5 húr) és a hangszerek minősége komoly esély arra, hogy valaki hosszú időre megtalálja a hangszerét. A 20 év a Cort életében nem telt el hiába. A gyártási technológia fejlesztésével minőségi, ám megfizethető ajánlatot tudnak elénk tárni. Méghozzá nagyon jó ajánlatot…

Mindez persze a saját véleményem. Ám kipróbálni mindenképpen érdemes, amikor új hangszer vásárlásán töri az ember a fejét… Egy próbát megér… Jó páran pedig majd jól meglepődnek… Nekik íródtak e sorok.

Baráti Üdvözlettel: Szappanos György

2015. február 2. 17:26

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA