MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Teszt-beszéd. (Cort-ok triója/BASS)

Kedves Kollégák! A mostani tesztelésen a korábban megkezdett sorozatunkat folytatjuk a Cort cég által gyártott három, árban egymáshoz közeli, ám karakterükben eltérő hangszert vettünk szem (és fül) ügyre. Mindhárom gitár, már a kicsomagoláskor okozott némi (kellemes) meglepetést… A közel tökéletes beállítás, nem megszokott dolog a széria hangszerek világában…. Ám nézzük külön-külön is…

A Trió legolcsóbb tagja a T54-WP-volt.

Szemrevaló, rockos kinézet, karcsú, kifejezetten kényelmes nyak. A fényezés és az összeszerelés kiváló. A hangszedők jó helyre téve. Az első kézbevétel után a „mintha már régóta barátkoznánk”  érzés fogott el. Akusztikusan próbálva, meleg hang és dinamikus rezgés fogadott. Nagyon kényelmesen lehetett rajta játszani. Nosza, dugjuk az erősítőbe… Pontosan úgy szólt, ahogy ígérte. Lent-fönt meleg, dinamikus hang, összebúgás nélkül. A Balance gombot középre állítva kiegyensúlyozott, tiszta hang szólalt meg. Mindkét hangszedő hallatta a hangját, méghozzá jól. A hátsó pick-up, önmagában is dinamikai veszteség nélkül „ropogott”. A nyaki hangszedő pedig izgalmas „preckós” sound-jával jelez- te, hogy ő sem hiába lett beszerelve. Ezt a hangot az EMG már rég tudja, de a dupla állás és hátsó hangzás egy új fejlesztés eredménye szerintem. A kétutas hangszínszabályzással sok lehetőség tárul fel. Talán a teljesen levágott magas hangszín a hátsó hangszedővel nem az igazi, (kicsit puhul…) ám ez rendszeres tapasztalat széria hangszereknél. Nem vészes és sokan nem is használják így. Tényleg három különböző és önmagában is használható hangzás ez. Nem slap hangszer, viszont kiváló társa lehet egy ujjal, vagy pengetővel játszó basszeros számára és sok örömet okozhat leendő gazdájának. A rock zenéhez illetve a rockzenéhez közeli műfajokhoz kifejezetten ajánlott. Fontos megemlítenünk, hogy a T54 az eddig létező két modell (a 74-es és 34-es) összevonása, a 74-es legjobb tulajdonságaival, de a 34-es árához közelítve... (lásd modellfrissítés info.)

Konstrukció: csavarozott nyak
Menzúra: 34" (864 mm)
Test: Agathis, aszimmetrikus forma
Nyak: juhar (3 darabból), modern C forma
Fogólap: rózsafa
Berakások: fekete gyöngyház
Hangszedő: 2x EMG-35 HZ (H-H)
Elektronika:  EMG B-30 EQ / 1 hangerő, 1 balance, 2 hangszín
Hardver szín: fekete
Híd: EB7(4)
Kulcs: Die cast
Húr: D'addario
Bund: 24 Large (2,7 mm)
Színválaszték:
gyöngyházfehér (WP: White Pearl)
fekete (BK: Black)

Ár: 99 900,-Ft
Info: Modell frissítés!
-a T34 és a T74 kombinációja
-T34 ből az Agathis test és a húrláb EB7 bridge
-T74 ből a 3 darabból álló juhar, modern C formájú nyak + rózsafa fogólap + EMG 35HZ hangszedők.
- az elektronika a T34-hez hasonlóan 2 sávos aktív EQ, de nem Cort hanem EMG, úgy mint a T74ben

A trió második tagja a Curbow 42-BS.

Itt a gitár alakja és fényezése is modernebb vizekre evez. Klasszikus session hangszer ergonomikus testformával, szinte minden zenei stílusban használható. Kicsit keskenyebb nyak, háromutas EQ, és ez is nagyon kényelmes. A gyors átvizsgálás után – ahol semmilyen hibát nem találtam – irány az erősítő... Hoppá! Nagyon jól szólt elsőre is. Először mindig mindent középre állítok, hangszínt, balance-ot. A Bartolini nem véletlenül lett a basszusgitárosok egyik kedvence. Modern, fényes, kristálytiszta hang. Meleg és dinamikus, miközben csilingel. Az aktív-passzív kapcsolót ki-be kapcsolva semmilyen különbség nem volt mindaddig, amíg a hangszínekhez nem nyúltam. A hangszedők külön is megállják a helyüket. Együtt pedig remekül szóltak. A Bartolini elektronika tökéletesen végezte a dolgát. Élmény volt a különböző játékmódokat próbálgatni. Karakteres hangok nagy választéka. Egy 3 sávos aktív EQ ( basszus, közép, magas ) nyújt segítséget abban, hogy a gitárunk hangkarakterét az aktuális zenéhez igazítsuk. Az aktív/passzív kapcsolóval kiválaszthatjuk, hogy modernebb vagy tradicionálisabb basszus soundot szeretnénk. Modern és variálható…..Hurrá! Remélem sokan próbálják ki, mielőtt hangszert választanak.

Konstrukció: csavarozott nyak
Menzúra: 34" (864 mm)
Test: juhar
Nyak: 3 db-ból, kanadai kemény juhar
Fogólap: rózsafa , 15 3/4" Radius (400mm)
Hangszedő: Bartolini MK1-4
Elektronika: Bartolini MK-1 EQ / EQ ki-be kapcsolóval
Hardver szín: platina
Híd: EB10 (4)
Kulcs: Die-cast
Bund: 24 Large  (2.7mm)
Színválaszték:
barna sunburst (BS)
fekete (BK: Black)

Ár: 119 900,-Ft
Info: Modell frissítés!
A legendás Greg Curbow dizájn továbbfejlesztett változata.
Luthite test helyett juharfa test,
fogólap Ebonol helyett rózsafa,
1 pickup helyett 2 van benne: 2x Bartolini MK1
elektronika: Bartolini MK2EQ helyett MK1EQ

A mahagóni top-pal készített B4-OPM volt a harmadik a sorban.

Az elkészítés itt is hibátlan. Az elektronika és a hangszedők itt is a Bartolini cég munkáját dicséri. A fáknak köszönhetően kevésbé fényes a hang, cserébe alul dolgozik jobban. Kiegyensúlyozott, igazi basszushang ez, sokak kedvence. Ennek a hangszernek indul legkeskenyebben a nyaka, amúgy az előzőre hasonlít. Itt is csak jókat mondhatok a gitár és az elektronika által nyújtott lehetőségekről. Élvezettel próbálgattam a különböző állítási variációkat és játékmódokat. Univerzális hangszer, minden zenei stílusra alkalmas a kemény Rock-tól a standard Jazz-ig.

Konstrukció: csavarozott nyak
Menzúra: 34" (864 mm)
Test: amerikai mocsári kőris, mahagóni top
Nyak: 5 db-ból, juhar
Fogólap: rózsafa
Berakás: gyöngy pont
Hangszedő: Bartolini MK1-4/F, MK1-4/R
Elektronika: Bartolini MK-1 EQ / 1V,1blend,3-band, EQ on-off S/W
Hardver szín: fekete
Híd: EB12(4)
Kulcs: Hipshot lic.
Bund: 24 Large
Színválaszték:
lakkozatlan mahagóni (OPM: open pore mahogany)
lakkozatlan natúr (OPN: open pore natural)

Ár: 129 900,-Ft
Infó: a népszerű Artisan széria középső tagja
Balkezes verzió is elérhető!

És az összegzés:
A Cort e - három hangszere a minimális árkülönbséget nem figyelembe véve, remek lehetőség az új hangszert keresgélők számára. A minőség kiváló. Az átgondoltság jól tetten érhető. Külön említésre méltóak még a nyakprofilok és a vastagságuk (karcsúságuk) miatti kényelem. A gyári beállítás precízsége jelzi, hogy nem „összedobott” darabok ezek. Kipróbálásra feltétlenül érdemesek. Az ár-érték arány nem is kérdéses. Régen nem tapasztaltam 100.000 Ft. körüli széria hangszerek tekintetében ilyen minőséget.

Remélem sok gyártó okul a példából.

Örömteli üdvözlettel:
Szappanos György.
aSzapi.

2014. október 11. 19:04

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA