MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

A holnap hangjai - Face Today

A holnap hangjai címmel olyan fiatal zenekarokat szólaltatunk meg, akik a Hangfoglaló Magyarország Tehetségkutató döntőjébe jutottak. A nekik feltett kérdések részben megegyeznek az Életképek című sorozatunk kérdéseivel, melyeket a zenélést hivatásként választó művészek felé intézünk. Azt reméljük, hogy a hivatásos és a pályájuk elején járó zenészek válaszaiból (önállóan és összességükben is) egyedülálló kép rajzolódik majd a hazai zenei életről és élettérről.

Bemutatnátok röviden a zenekart? (név, hangszer, stílus, mióta zenéltek együtt)

Mi vagyunk a Face Today zenekar. Székelyudvarhelyről származunk, de Kolozsváron tevékenykedünk, ezért inkább erdélyi zenekarként emlegetjük magunkat. A zenekar 2010 óta működik, de  2012-ben lett  teljes, a jelenlegi dobosunk, László Péter akkor csatlakozott  hozzánk. Ezután kezdett ,,felemelkedni” zenekar, tehát ezt tekintjük a hivatalos megalakulás időpontjának is.  

Van-e a zenekarnak kitűzött, megfogalmazott célja, vagy felvállalt üzenete?

Van kitűzött cél, az  itteni  határokat  átlépni  és  nem csak  a  romániaiakat,  hanem  a Magyarországiakat is, a  magyar nyelvterületeken túl, angolszász területeken megmutatni a zenénket. Ezért is íródnak a szövegek angol nyelven. Szeretnénk jelen lenni Európa fesztiváljain és zenei palettáján.  

Véleményetek szerint a ti zenekarotok miben egyedi... mi az, ami különlegessé tesz benneteket?

A Face Today zenekar törekvései egyediek, sajátos hangzásvilágot próbálunk kialakítani. A szövegeken és a zenén túl maga a hangzásvilág is hordoz hangulatokat. A dalaink írása egy nagy kísérletezés, ami arról szól, hogy amit elképzeltünk, megpróbáljuk hangokban megfogalmazni. A világ nagy alkotásai is az egyediségtől törtek a csúcsra és nem a kliséktől, e  szerint próbálunk mi is alkotni. Gondolunk itt Jack White-ra vagy a Rock n Roll legnagyobb arcaira.

Milyen jövőt láttok magatok előtt, merre tendál a hazai zeneipar?

A közeljövőben szeretnénk magyarországi fesztiválokon többet jelen lenni, mivel Erdélyben nincsenek igazán fesztiválok, amelyek csak a zenéről szólnának. A zenénk egy bizonyos rétegnek szól, kevés ember tudja magáénak érezni. Számos rádióba sem fér be, mivel nem a mai pop trendeket követi.
Ettől függetlenül Erdélyben eléggé nagyszámú rajongótáborunk van, de ez csak úgy tud érvényesülni, ha minél több emberhez eljut a zenénk. A hazai zeneiparnak azon része, amely igazán a zenéről szól és nem a pénzről, az jó. A másik fele, amelyik előtérbe helyezi a pénzt és fő célja, hogy minél rövidebb idő alatt, minél gyorsabban, minél nagyobb sikert elérjen, az  nem jó. Véleményünk szerint a zenéből kell pénzt csinálni, nem pedig a pénzből zenét.

Meg tudnátok nevezni pozitív, vagy negatív trendeket, amelyeket mostanában tapasztaltatok?

A negatív trend az a pénzmű zenék, tévés tehetségkutatók, meg az műanyag sztárok. Pozitív trend az az, hogy egy zenekar megtud nyerni egy világméretű versenyt, mint pl. Middlemist Red, de sajnos erről nem tudnak az emberek. Az igazi értékeket kellene elismerni, nem pedig a csinált sztárokat. Az lenne a pozitív példa, ha az emberek koncertekre járnának, mint régen és átélnék a zenét.

Szerintetek meg lehet élni ma a zenélésből?

Fiatal zenekarként örvendünk, hogy eljött az az idő, amikor megfizetik a munkánkat, annyira nem látjuk előre, hogy ez merre fele fog mozdulni, de soha nem a pénz motivál, hanem az, hogy minél többen megismerjék és átérezzék a munkánkat.  

Mit gondoltok a zenészek hazai megítéléséről? Régen jobb volt a helyzet? Ha igen, szerintetek miért?

Régebb az emberek megélték a zenét és megélték a koncertet is. Szombat esténként, nem az "az élősóra" figyelt az emberek tömege, hanem koncertekre járt. Ma már nincs koncert ''Check in'' és ''Facebook'' bejegyzés nélkül és ez aggasztó.

Van-e jelöltetek, hogy kiből lehet/lehet-e egyáltalán valakiből magyar világsztár?

Ivan and the Parazol,  Middlemistred, Mary PopKids.
Ezt is tűztük ki következő elérendő célnak. Szeretnénk elérni ezt a szintet mi is.

Mi a véleményetek a tehetségkutatókról általában?

A tehetségkutatók nagyon jó lehetőségek az előrelépésre. Székelyföldön ott a Peron Music Tehetségkutató, amelyről a Face Today bejuthatott a budapesti Hangfoglaló Magyarország döntőbe. Rengeteg tehetségkutatón voltunk már, amíg idáig jutottunk.
Vannak pozitív és negatív tapasztalataink is. A tehetség orientált tehetségkutatók között is előfordul, hogy kihasználják a tapasztalatlan zenészeket és igazán semmi előrelépést nem biztosítanak a tapasztalatszerzésen kívül. Összességében nem panaszkodhatunk, mivel most is egy tehetségkutatóra készülünk (Hangfoglalás Magyarország) és nagy reményeket fűzünk hozzá. Azt mondják rólunk, hogy mi nagyon sokat dolgozunk azért, hogy a színpadon jók legyünk. Nem a tehetségkutatóktól leszünk jók, hanem a produkcióba fektetett munkától.

Mi a véleményetek a zenei utánpótlásról?

Rengeteg fiatal zenekar van, amely próbálkozik az ismertség és a siker elérésére, így a versenyhelyzet még jobb teljesítményt kíván a fiatal zenészektől. Szerintünk így tud az utánpótlás sokszínű és változatos lenni. De hát erről igazán nem tudunk beszélni, mert mi is ebben a hajóban evezünk.

Mi a véleményetek a fesztiválokról?

Kissé hiányosak a tapasztalataink a fesztiválokkal kapcsolatosan, mivel Erdély, Románia nem egy fesztivál ország, nálunk nincsenek fesztiválok. Részt vettünk versenyzőként az Eger Feszten belül megrendezett Éter Fesztiválon. Ez egy vetélkedő volt, aminek meg is nyertük az egyik fődíját és ezáltal eljutottunk a idei Sziget Fesztiválra is. A Szigeten felléphettünk az Európa színpadon, ami hatalmas megvalósítás volt a zenekar történetében, természetesen nem hagytuk ki a lehetőséget és látogatóként maradtunk az egész hétre.
Talán megismertük a magyarországi fesztiválok királyát, de reméljük a jövőben nem csak ezzel az élménnyel maradunk, hanem eljuthatunk a többi fesztiválra is.

Mi a véleményetek a zenei klubéletről?

Sajnos kevés olyan klub van, ami élő zenét működtet... ritka az, hogy klubok szervezzenek koncerteket. Lokális probléma nálunk, hogy a kisebb klubok nem tudják megfizetni a zenekarokat, vagy ha meg is tudnák, nem akarják. Inkább az olcsóbb megoldást keresik, találnak egy DJ-t, aki olcsón zenél egész éjjelen keresztül és ez vonzza hozzá a tömeget és neki nem kerül sokba. Sajnos itt ez nálunk lokális probléma. 

Szerintetek mi lendíthetne a legnagyobbat a hazai könnyűzenei életen?

A legnagyobb probléma az igénytelenség. Az lendítene a legnagyobbat ha az előadók és a hallgatók is megpróbálnának igényességre törekedni, úgy az alkotásban, mint a zenehallgatásban, de ez sajnos nem megy egyik napról a másikra.

https://www.facebook.com/facet0day
 

2014. augusztus 29. 19:50

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA