MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

A JOYO új PXL sorozata

Biztosan sokan vagyunk olyanok,  akik vagy ezért, vagy azért imádjuk a kis dobozkákat, a gitárpedálok minden fajtáját, és kötözgetjük őket nyakra-főre, ide-oda, egyiküket a másik után és viszont. Állandó keresgélésben és megtalálásban is vagyunk egyaránt, ujjongunk egy overdrive-ért, vagy egy modulációs- vagy téreffektért. Nagy divatját éli a stompbox, a kis villanyvasutak hada, s aranykorát a kötögetés.  Minden gitárosnak van egy pár a tarsolyában, de inkább több, mindig akad kedvenc darab, amire az illető esküszik. Ezek a pedálok a rajtuk található lábkapcsolóval kapcsolhatók ki és be. Ha legalább 3 van belőlük, akkor már nehézséget okoz azok egy időben való váltása, mivel csak 2 lábunk van. Michael Flatley tánclépéseit kell bemutatnunk egy-egy hangszínváltásnál, mert egy zengetett szólóhangszínről egy száraz kísérőre való átváltás ezekkel a különálló masinákkal nem egy lépés, sajnos van, hogy 4-5 gombnyomás is. Mit tehetünk ilyenkor, ha organizálni szeretnénk ezt a bonyolult, színpadon mókás, és rendkívül fárasztó problémát.

Íme! Nem kell tovább várni, elárulom. Erre a felmerült anomáliára ad megoldást a JOYO cég új sorozata, a PXL. Mit is takar ez a basszus-szájharmonika méretű pedálrendszer, és mire való? Bizony pont a fentebb említett nehézségekre ad megfejtést. Mi is az a rendszervezérlő? Nem politikai témájú eszmefuttatás következik, hanem egy, az utóbbi időkben nagyon népszerű  gitártechnikai vívmány bemutatása. Több cég kínál alternatívát a kis pedálok multieffektként történő programozására, azok együttes vezérlésére, saját igényeink szerint. Ebben az egyik újdonsült versenyző a JOYO cég. Valójában ez egy programozható pedálsor, amivel hőn szeretett régi és új pedálkáinkat programozhatjuk össze akár egy gombnyomással, rengeteg variációt kihasználva.

Ezt úgy kell elképzelnünk, hogy a pedálokat egyenként bekötjük a JOYO dobozba és egy belső programmer segítségével az adott presethez azt a pedálunkat adjuk hozzá, amelyiket a PXL-en kiválasztunk. Tehát amelyik pedál nem kiválasztott épp, az ki van iktatva a sorból és azonnal true bypass-szá válik (jelvesztésmentes jeltovábbítás a pedálban, annak kikapcsoláskor). A boardban minden pedálnak bekapcsolva kell lennie, a PXL választ közülük, megszerkesztett programjaink alapján. Ennek a termékcsoportnak 3 típusa van.

Egy kicsi, a PXL4, amely 4 pedált tud programokkal kezelni, meghajtani.

A középső, a PXL8, amely 8 pedált tud vezérelni.

És a mindent vivő nagy testvér, a PXL 8 Pro. Ennek az érdekessége, hogy szintén 8 pedált képes mozgósítani, de 4+4-et. Azaz 2 különálló loop-ot kezel, és pluszban még váltja a csatornákat az amp-on, ezt is természetesen programozva, az általunk megadottak alapján.

Miért jó a dupla loop (2 külön csoport)? Mondom a megfejtést: Ugye az ember a gain-boostoló,  overdrive jellegű pedálokat az erősítője elé köti (pre), a téreffekteket viszont loopba (post), az elő- és a végfok közé. (Kivétel, ha az erősítőnk egy vintage tiszta hangú cucc, ebben az esetben előre kerül minden). A JOYO nagy pedálja összeszinkronizálja a 2 csoportot, a programokat mi írjuk meg, melyik loop-ból melyik alkotóelemre, pedálra van szükségünk az adott presetünkben. A programba illeszthető továbbá a csatornaváltás funkció is, ami az erősítőnket vezérli. Négy különálló Trigger kimenettel dolgozik, amelyeknek polaritását is egyenként választhatjuk ki. Ezzel lehetőségünk nyílik az erősítőnk lábkapcsolójának helyettesítésére. Kapcsolgathatjuk vele erősítőnk csatornáját, zengetőjét, FX loopját stb. Tehát 3 külön dolgot kezel, egy gombnyomással!  Ez nagyszerű! Emellett van egy negyedik is, a hangoló, ami mindentől függetlenül van bekötve, egy külön gomb aktiválja azt a szerkezeten.

Volt már, és van is hasonló eszköz forgalomban, de ilyen kicsi, ilyen nagy tudású, ennyire könnyen kezelhető és főleg ilyen ár/érték arányú berendezés aligha. Nagyon ajánlom mindenkinek, aki rendet akar csapni a board-jában, és egy gombnyomással akar megúszni 4 lépést, zaj és jelveszteség nélkül. Érdemes megnézegetni a gyár több stompbox kispedálját is, okoz meglepetéseket és örömet a cég, a piacon a legolcsóbb kategóriát megteremtve, de minőségét egy jó középmezőnybe behelyezve.

Hajrá JOYO! Dandó Zoltán

2014. július 7. 12:46

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA