MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Minimum 625 millióból folytatódik a CSTP

Néhány héten belül megszülethetnek a döntések az NKA Cseh Tamás Program negyedik évadának első pályázatairól. Az üres adathordozók után szedett jogdíjak NKA-hoz kerülő negyedéből gazdálkodó program az elmúlt három évadban 2,1 milliárd forintot fordított a magyar könnyűzene támogatására, ami 2017/18-ban minimum 625 millióval egészülhet ki. Az újabb évad terveiről, változásairól, az első pályázatok tapasztalatairól Bajnai Zsolttal, az NKA Cseh Tamás Program Ideiglenes Kollégiumának vezetőjével beszélgettünk.

A Hangszeresek Országos Szövetségének tagjait talán az érdekelheti legjobban, hogy a Hangszert a kézbe programsorozat folytatódhat-e? De azt is kérdezhetjük, milyen volt a rendezvény visszhangja?

Aki a nyolc helyszín bármelyikén járt, az talán osztja azt a véleményt, hogy a Hangszert a kézbe nem várt sikert hozott. Őszintén megmondom, amikor az év elején elindult az országjárás, úgy gondoltam, ha minden helyszínen lesz ezer látogató, akkor már megérte belevágni. Ehhez képest közel 24 ezren jöttek el, hogy kipróbálják a HANOSZ tagjaitól kölcsön kapott hangszereket és eszközöket. Szerintem sok olyan gyerek és fiatal is lehetett a látogatók között, akinek ez volt az első közvetlen, fizikai találkozása bármilyen hangszerrel. Hiszek benne, hogy sokan lesznek köztük olyanok, akik elkezdenek zenét tanulni, vagy előbb-utóbb hangszert vásárolnak. Ez pedig hosszabb távon nemcsak a hangszerek forgalmazóinak, de az egész zeneiparnak is fontos lesz, hiszen azokból lesznek a jövő tudatos zenei fogyasztói, akik maguk is zenélnek vagy tanultak zenélni. A kollégium, az NKA, de azt hiszem, a programsorozat fővédnökségét vállaló Balog Zoltán miniszter úr részéről is egyértelmű a visszajelzés: a Hangszert a kézbe sorozatot érdemes volt elindítani, és folytatni kell. Ezt jelzi, hogy már meg is jelent az 30 millió forintos meghívásos pályázat, amelynek köszönhetően újabb öt helyszínre juthat el a kiállítás. Illetve az is egyfajta pozitív visszajelzés, hogy a Nemzeti Kulturális Alap legfőbb döntéshozó testülete, az NKA Bizottsága plusz 50 millió forintot hagyott jóvá a Cseh Tamás Programnak a Hangszert a kézbe 2018-as, további nyolc megyeszékhelyet érintő folytatására. Ez azt jelentheti, hogy jövő júniusig az ország minden megyéjébe eljut a Hangszert a kézbe.

Az újabb öt, illetve nyolc helyszínen ugyanúgy valósul meg a Hangszert a kézbe, mint tavasszal például Szolnokon, Szombathelyen vagy éppen Kecskeméten?

Felkészült és elkötelezett csapat szervezte és bonyolította le a Hangszert a kézbe első nyolc állomását, akiknek ezúton is szeretnék köszönetet mondani. A program lényege nem változik: minél több fiatalnak hangszert adni a kezébe, azaz lehetőséget biztosítani arra, hogy kipróbálják a gitárokat, a basszusgitárokat, a billentyűsöket, a dobokat és elektronikus zenei hangszereket. Nagy sikert arattak a rendhagyó énekórák is, tehát azt szeretnénk, ha ezek is a turné részei maradnának. A különböző kísérőprogramokhoz viszont nem ragaszkodunk, mert a tavaszi sorozat bebizonyította, a Hangszert a kézbe önállóan is elég vonzó. Az NKA alelnöke részéről annyi kérés érkezett, hogy a könnyűzenei hangszerek és előadások mellett a komoly- és a népzenének is próbáljunk minél nagyobb teret adni. Ilyen tematikájú rendhagyó énekórák is kerüljenek a programba, illetve ahol lehet, bővüljön a kipróbálható hangszerek köre.

Többször szó volt már arról, hogy a Cseh Tamás Program egyfajta életpálya-modellt is próbál felvázolni, aminek talán a legelső lépése a hangszerre találás. A második viszont az olyan tehetségkutatók, amilyeneket az Öröm a zene képvisel?

Nem véletlen, hogy a negyedik évadban is támogatni fogjuk ezek megrendezését. Sőt, azt tervezzük, hogy a főváros és a tizenkilenc megye mellett a határon túli magyarlakta területeken is legyenek ilyen tehetségkutatók. Remélem, hogy mire ezt az interjút olvassák, az ehhez szükséges pályázatunk is megjelenik. Az elmúlt évek tapasztalata ugyanis az, hogy az Induló előadói alprogram sikeres pályázóinak többséges olyan formáció, akik először ezeken a tehetségkutatókon álltak szakmai közönség elé.

A negyedik évad első megjelent pályázata épp az Induló előadóknak szólt. Mikor születhet döntés a támogatottakról?

A kollégium túl van a 316 pályázó meghallgatásán, és döntött arról, hogy 84 formációt enged a szakmai zsűri elé. A meghallgatás, amikor az A38 színpadán, élőben kell bizonyítani a pályázóknak, október első napjaiban lesz, tehát a jövő hónap második felére kiderül, kiknek nyújt az NKA Cseh Tamás Program 2-2 millió forint támogatást ahhoz, hogy profi körülmények között felvegyenek minimum öt új dalt, kijöjjenek egy lemezzel, elkészüljön egy bárhol leadható klip, és akár turnéra is induljanak.

Mik a tapasztalatok? Milyenek voltak a pályázatok?

Személyes benyomásom, hogy az eddigi a négy év legerősebb mezőnye volt az idei. Nem véletlen, hogy minden negyedik pályázó esetében a szakma segítséget kérjük a döntéshez. De ennél talán érdekesebb, hogy idén először nagyon sok pályázat érkezett Debrecenből, talán minden tízedik formáció onnan jelentkezett. Ez pedig azt mutatja, hogy az ottani zeneiskola, a Campus fesztivál helyieket segítő pozitív diszkriminációja megtette a hatását. A vidéki városok közötti, eddigi pécsi túlsúly megtörni látszik. Ugyanakkor az is látszik, hogy néhányan még mindig nem olvassák el a pályázati kiírásokat, nem gondolják át, hogy valóban nekik szól-e egy-egy kiírás. Így jó pár olyan jelentkezővel is találkoztunk, akiknek már vagy éppen még nem itt volna a helye. Az pedig kifejezetten fájdalmas, hogy néhány esetben ki kellett zárnunk pályázókat, mert olyan formációkat akartak kezdőnek feltüntetni, akik a lemezeik száma vagy a rádiós játszásuk alapján a mi fogalmaink szerint már nem azok. Azt hiszem, nem lehet elégszer elmondani, hogy az NKA-tól csak az kaphat támogatást, aki pályázik. De meg kell tanulni pályázni.

Hol lehet ezt megtanulni?

Például a Programiroda által szervezett, negyedik évadát kezdő Backstage elnevezésű, ingyenes menedzserképző „tanfolyamunkon”. Vagy az ehhez kapcsolódó kisfilmekből, amelyek folyamatosan jelennek meg. De azt mondom, aki időt szán a pályázati kiírás elolvasására, az adatlapok kitöltésére, az elsőre is meg tudja csinálni. Második alkalommal pedig már profinak érezheti magát. Tudom, hogy a zenészek művészek, de ha ezt elfogadjuk, akkor fogadjuk el azt is, hogy szükség van mellettük felkészült, pályázatot írni és elszámolni tudó menedzserekre is.

Visszatérve a pályázatokra. Mikor születhet döntés a kluboknak kiírt pályázatokról, illetve idén lesznek-e még újabb felhívások?

A budapesti, a fővároson kívüli és a határon túli könnyűzenei klubok pályázatairól a tervek szerint október elején dönt a kollégium, így várhatóan a hónap végén ebben az esetben is eredményt hirdethetünk. Már megjelent az Előzenekari alprogram felhívása, amelyre olyan befutott formációk jelentkezhetnek, amelyek vállalják, hogy kevésbé ismert zenekarokat visznek magukkal a turnéikra. Erről a pályázatról novemberben fogunk dönteni, a turnékat pedig majd 2018-ban kell megvalósítani. Ami ebben az évben még várható, az a Nemzetközi Piacra Lépést Támogató Alprogram felhívásai, amelyek nem magyarlakta területeken megvalósuló koncerteket, zenei vásárokon való részvételt, illetve kinti promóciót támogat majd.

Van komoly esélye egy magyar zenekarnak külföldön? Érdemes erre támogatást adni?

Nincs más lehetőségünk. Szerintem felfutóban van a hazai könnyűzene, ám ezt ez a 10-15 milliós magyar anyanyelvű piac nem képes eltartani. Viszont a Baltikumtól a Balkánig terjedő régióban komoly esélyeink vannak. De csak akkor, ha a különböző showcase fesztiválokon jelen vagyunk, ha magyar zenekarok tűnnek fel a legismertebb klubokon és fesztiválokon, ha nem ad hoc jelleggel mennek ki a magyar formációk, hanem tudatos felkészülés és előkészítés után. Ezt támogatjuk, a Programirodán keresztül ezt próbáljuk segíteni. És számtalan zenekar példája mutatja, hogy valami elindult, van keresni valónk külföldön. De be kell látni: egyik napról a másikra ez nem fog sikerülni. Ez egy befektetés, ami néhány év múlva hozhat látványos eredményeket. Ám, ha nem kezdünk bele, akkor az eredményeket is hiába várjuk. Ez pontosan olyan, mint a zenetanulás. Először hangszert kell a kézbe adni, és aztán akár a csoda is megszülethet.

Köszönjök a beszélgetést: MMM


2017. október 3. 06:08

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA