MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Chester Bennington-Chris Cornell emlékest Miskolcon

Augusztus 19-én különleges eseménynek lehetünk szem és fültanúi Miskolcon. A Corner Stage teraszán nyaranta akusztikus koncertek zajlanak, most Oláh Szabolcs, Csontos Krisztián és Szvoboda László fog fellépni egy nem is létező felállással, amiből aztán még bármi „is” lehet… Az After All, FreshFabrik, Healo zenészei egy emlékkoncertre álltak össze, de a műsor nagyon színesre sikeredett, így érdemes lesz ott fülelni a teraszon. Szvoboda úr mesélt nekünk a történésekről… 

Hogy jött ennek a koncertnek az ötlete?

Csontos Krisztián barátommal - pár hónapja- egyik este együtt vedeltünk és bementünk a miskolci Corner klubba is, ahol a tulajdonos még 6-8-10 whiskey-t belénk diktált, majd rákérdezett, hogy a nyár folyamán játszanánk-e egy akusztikus estet a teraszon… Hirtelen felindulásból mondtuk, hogy: de! Ő belenézett a naptárjába és rábökött egy szabad időpontra. Így meg is köttetett az üzlet. Aztán három hét múlva azért telefonált, hogy emlékszünk e, hogy mi koncertezünk nála augusztusban. Mi azt hazudtuk, hogy igen, persze, de mikor is van a fellépés?! Jött a válasz, beírtuk a naptárba. Innentől már komolyabban kellett vennünk a dolgot. Sajnos, azóta meghalt Chester Bennington és Chris Cornell is, így lett egy vezérfonal, amire ráfűzhettük ezt a műsort, már csak azért is, mert mindketten sokunknak voltak nagy zenei példaképei… Motivációt, zenei inspirációt kaptunk tőlük. A műsorba összeszedtünk olyan dalokat, melyek az ő életművükben nagyon ikonikusak, meg olyan dalokat is, amiket ők szerettek, meg persze mi is!

Ti hárman egy létező felállás vagytok vagy játszottatok már így együtt?

Ez egy nem létező felállás, de egy ilyen városban, mint Miskolc, ha valaki 10-20 évig aktív zenész, akkor gyakorlatilag csak az anyjával nem zenélt… De lehet, hogy azzal is! Hehe! Krisztián és Szabolcs az After All- ban és a Haelo-ban együtt zenéltek, én a FreshFabrikban Szabival együtt játszottam, de a Haelo-ba néha beugrottam helyettesíteni is… Az A38-on egyébként volt olyan Healo koncert, amin mindhárman muzsikáltunk egyszerre, tehát már volt olyan koncert, ahol mindhárman jelen voltunk.

Emlékkoncertnek van hirdetve a fellépésetek, de sok más előadó is szerepel a programban.

Nem akarunk elmenni a búslakodás irányába. Nekem az a bajom, hogy az emlékkoncertek nagy része ilyen sirató eseménnyé degradálódik vagy nemesül. Pedig szerintem azt is ünnepelnünk kéne, hogy ezek az emberek olyan életművet hagytak maguk után és ránk, ami meghatározó zenei szempontból és generációkra is óriási hatást gyakoroltak! Aki a ’90-es években eszmélt zeneileg, az a Soundgardent nem tudta megkerülni, aki a 2000-es években, az meg a Linkin Parkot… Nekem ez sokkal inkább lesz tiszteletadás, mint siratás. Szóval a koncertprogram nagyon változatos és sokszínű lesz, játszunk a két előadó dalain kívül Alice In Chains, Beatles, Eric Clapton, Everlast, Foo Fighter, Metallica, Incubus, Nickelback, Nirvana, Oasis, Seal, Sting stb. szerzeményeket is, de néhány saját számunk is terítékre kerül a Healo, FreshFabrik repertoárból.

Tudtátok már ezeket a dalokat vagy most tanuljátok és hangszerelitek akusztikus verzióra?

Jól képzett és tájékozott zenészek vagyunk! Hehe! Egyébként ismerjük, és nagyrészt tudjuk ezeket a számokat játszani, az ember életében voltak szituációk, amikor szembesült ezekkel és eljátszotta őket. Szabi Linkin Parkban talán az ország legjobban képzett figurája, két tribute zenekarban is játszott, Chester Bennington és Mike Shinoda szerepét is „eljátszotta” már. Gitározik is, de szerintem el is tudná dobolni a témákat, ha kicsit nekifeszülne. Krisztián és én is sok dalt tudunk, de amit kell, azt még megtanuljuk, összepróbáljuk. Eric Clapton, Sting meg a zenei általános műveltséghez tartoznak. Egyébként Szabolcs gitározni is fog a koncerten, sőt, még zongorázni is! Bár tartok tőle, hogy egyébként én fogok a legtöbbet zongorázni, mivel a fiam zongorázni tanul és van otthon zongora, így gyakran odaülök játszani. Ha a zenész orra előtt van egy hangszer, előbb-utóbb odaül hozzá és próbál játszani rajta.

A koncert után folytatása lehet ennek a felállásnak? Ha mondjuk jól sikerül…

Lehet, persze! Szerintem még akkor is, ha nem sikerül túl jól! Hehe! Mikor összeraktuk a dalokat, azt láttuk, hogy ezek klasszikusok és nagyon sok helyen lehetne előadni ezt a csomagot, pláne ebben az akusztikus hangszerelésben! Szóval kisebb-nagyobb fesztiválokon, kisebb színpadokon, ahol egy kicsit gondolkodósabbra lehet venni az előadást. Ez a műsor és ez a felállás szerintem életképes. Krisztiánnal nekem van egy másik projektem is, amit csinálgatunk, Szabival meg a FreshFabrik hol létezik, hol nem. Ezt most élvezzük, szeretjük, ezért csináljuk.

Paya


2017. augusztus 15. 07:24

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA