MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Beyn Hayamim – Fekete Tamás

Egy nem mindennapi formáció létezéséről szereztünk tudomást nem oly rég, s úgy gondoltuk néhány kérdés segítségével – amelyeket Fekete Tamásnak, a zenekar gitárosának szegeztünk – bemutatjuk a november 7-én az Erkel Színházban is bemutatkozó produkciót.

Szia Tamás! Kérlek, mesélj egy picit nekünk! Hamarosan egy egészen fura koncertet fogunk hallani legújabb formációddal, a Beyn Hayamim-mal. Mi is ez zenekar?

Bizony bizony, elég kivételes egy banda! Hol is kezdjem… Néhány éve megismerkedtem Fináli Gáborral, akiről most még nem mondom, hogy ki. Zenész körökben nem nagyon ismerhetik. Tehát Gábor előállt egy felkéréssel, hogy menjek és az egyik „rendezvényén” játsszak neki egy picit. Nem igazán tudtam, hogy miről is szólnak ezek a „rendezvények”, ezért adott nekem pár tippet, mivel készüljek fel. Számomra teljesen ismeretlen zenék, olyan előadók, akik közül kb. egynek hallottam valahonnan a nevét. Furi és izgi dolognak tűnt. Kiválasztottam egyet, eljátszottam, jó volt, élveztem. Jött a következő alkalom, a következő felkéréssel, aztán a következő, míg nem egyszer csak azt mondja Gábor, ő énekelne, kísérjem le. Mi? Te? Énekelsz? Vicces volt. Beatles és társai kerültek elő. Aztán jött 1-2 sajátosabb dal, amik szintén jól sültek el. Egy kis laptop-zenekar és mi ketten. Egy rockos gitározás és a rabbi. Igen, Gábor egy rabbi.

Most ott tartunk mi ketten, hogy 13 fix tag van a zenekarban és néhány amolyan állandó vendég. Színészek, operaénekesek, ilyesmi. Lett egy nagy szimfonikus, egzotikus, pop-rock zenekar.

A mindenit! Ez tényleg különlegesnek tűnik. Operások, rock, rabbi... Hogy passzol mindez? Úgy értem, mi a közös. Gondolom, nem ekkora katyvasz a zenétek. Mi a koncepció?

A koncepció az, hogy minél színesebb legyen a zenekar, mintha több produkciót hallanál, csak a téma egyezik.

Mi az a téma, ami összefog egy rabbit egy színésszel, zenésszel?

A pozitív irányú gondolkodás. Mindenki életében vannak nehezebb időszakok. A művészeknél szerintem különösen. Egy rabbi, akinek a hivatásából adódóan rengeteg tapasztalata és tudása van, sok mindent tud mondani, amit egy életre magaddal viszel. Hozzáállást, felfogást, döntési képességet, józan gondolkodást, stb. Engem pl. nagyon megfogott a mindenre kiterjedő „gondoskodás” gondolata. Vagy a hogyan haladj az életeddel, hogyan viselkedj, beszélj, mire figyelj oda. Próbálj mindig úgy cselekedni, hogy a lehető legtöbb ember, korosztálytól, nemtől, hovatartozástól függetlenül jó szemmel nézze. De a növényekhez, állatokhoz is lehet sokkal jobban viszonyulni, mint azt hinnénk. Minden fejben dől el és ha jól döntesz, jobb vagy, mint azelőtt. Jobb gitáros, hahaha!!!
Sokan elsőre megijednek, hogy ez egy zsidó vallási zenekar. Nem kell megijedni. Fogd fel úgy, hogy egy rock-os „life coaching”. Bár héberül éneklik az összes dalt, ami szerintem nagyon egzotikus, de minden feliratozva van magyarul is. Talán ha azt mondom, hogy egy Tóra alapú tanácsadás, vagy ilyesmi. Nem egyszerű ezt megfogalmazni...

Oké, mondjuk, hogy értem a nagyját, viszonylag ismerjük a bibliát, hallottunk már róla, hahaha. De most ez egy zenekar, nem? Nem egy „mise” féleség?

Neeeem! A zenekar és a dalok témája is pozitív hozzáállás. Inkább fogalmaznék úgy, hogy a hallgatóságnak feldobunk – mármint Gábor - egy néhány olyan témát, amit hazavisz és elgondolkodik rajta. Mert nem feltétlen hall minden nap ilyeneket. Ajtókat nyit ki Gábor a dalok között. De csak 1-2 percben. Semmi hittérítés, vagy ilyesmi. Dehogy. Ááá... Abba én sem mennék bele. Kapunk egy kis ismeretterjesztő sztorizást, amit amolyan életszagúan közelítünk meg. El lehet rajta gondolkodni. Én mindig meglepődöm, hogy minden koncerten akár ugyanarról a dalról mást mond. Más nézőpontot. De mind különleges és rém okos. Meg kell hallgatni Gábort.

Na jó, kezdem érteni, de szerintem ezt inkább mindenki maga hallgassa meg és értse meg, ahogy mondod. Gondolom, nem egyszerű ezt így átadni. Na de! Hogy néz ki a zenekar?

Mind nagyon jóképűek vagyunk! Hahaha!!! 8 zenész: dob, basszusgitár, billentyű, gitár, hegedű, brácsa, cselló, fuvola... és jó sok énekes. Kicsit progresszív is az irány. Sok hangszeres szóló, uni, ilyesmi. Vagány! Emesével - hegedű - sokat szólózunk együtt. Marha jól tud szólni. Sok keleti dallam, rockosabb futam. Tök jók. Amit Verával - billentyű - csinálunk unikat, az picit olyan régi Dream Theater feeling. Vastag, gyors, tudod te…

Persze! Húh, azokat én is nagyon szeretem! De ha ekkora a zenekar, ennyi a hangszeres, milyen a gitár sound? Gondolom, nem egy egyszerű setup lehet, hogy ne cincogj egy ekkora bandában.

Igen, jól látod. Elég vaskos a hangom, hála Istennek. Szuper motyóm van! 3 utat használok. Alapvetően DvMark és Carl Martin felhasználó vagyok.

Már hogy hivatalosan?

Igen. Mindkét cég „befogadott”, mint artist, amiért nagyon hálás vagyok. Szóval a kis pedáljaimból bemegyek egy DvMark fejbe, onnan az effect loop kimenetből egy TC Electronic-on és egy Lexicon-on át sztereóban megyek tovább 2 úton. Az első fej effektezetlenül szól. Ez szerintem egy elég klasszikus setup. És elég jó is. Így egy teljes szimfonik zenekar ellen is ki tudnék állni, hahaha…

Gitárok?

Music Man Steve Morse és Albert Lee (ez utóbbi 3db P90 pickup, nagyon penge) illetve egy brutális Mayones Setius bariton. Ez egy 7 húros custom cucc. A Forte Music segítségével beletettünk egy Fishman Fluence-t. Na látod, azt a pickupot MINDENKINEK nagyon javaslom!!! Csodálatos hangja van. Olyat harap, ha kell, hogy elered az orrod vére, hahah!! És olyan finom, puha is… pffffff… „Försztklassz”.

Igaz, hogy az Erkel Színházban hallhatjuk a zenekart?

Így van. November 7-én mindenkit nagy szeretettel várunk! Kb. 2 héttel előtte fog megjelenni az első lemezünk. A Pannónia filmstúdióban vettük fel. Bitang jól szól! 13 dal lesz rajta, igazából 9 és egy 4 tételes eposz… Az Erkelben elhangzik a teljes lemez és még azt hiszem 3 dal. Hangszeres bemutatkozások, vibrafon, ilyesmi. A vizuált is szépen megszerkesztik a hozzáértők. Minden fullos lesz. Tényleg különleges élmény lesz! Megéri eljönni!

Köszönjük a beszélgetést.

fb.me/beynhayamim
http://beynhayamim.com/


 

2018. október 12. 13:44

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA