MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

BETŰVETŐ: „Betűt írni nem nehéz”

A napokban jelent meg az Artisjus-díjas dalszövegíró, Orbán Tamás legújabb produkciója, a Betűvető, amely az 5-8 éves gyerekeknek készült zenés, rajzos, videókon keresztül próbálja megkönnyíteni a betűk megismerését és felismerésük elsajátítását az írás-olvasással ismerkedő kicsik számára. Az ötletgazda-dalszerzővel beszélgettünk a videóalbum kapcsán.

Mit fed a videóalbum elnevezés?

Azt a speciális helyzetet, amit maga a Betűvető produkció jelent. Adott egy dal, amihez készült 24 különböző versszak a magyar ABC 24 db leggyakrabban előforduló betűiről. Ezek lettek elosztva 10 szóban, ami mind egy külön videóklipet fed. A 10 dal videójában ismerkedhetnek meg betűkkel az írás-olvasással most barátkozó gyerekek egy humoros-játékos gyerekdalon keresztül. A 10 videó együtt adja ki a produkció egységét, mint album, de elsősorban a klipekkel együtt értelmezhetőek a dalok a vizuális rész miatt.

Ha jól értelmezem, ez akár az iskolai oktatást kiegészítő segédanyag is lehet. Honnan jött az ötlet, hogy ilyen produkciót hozz létre?

Háromgyermekes apukaként folyamatosan átélem, hogy az 5 év körüli gyermekeim érdeklődnek az olvasás iránt, de nem tudják mihez kötni a betűk formáit. Az általam ismert ABC-s dalok és versek mind az alliteráción keresztül próbálnak segítséget nyújtani, de annak már előfeltétele lenne az írás-olvasás készség. Amikor segíteni próbáltam a saját gyerekeimnek, mindig vizuális hasonlatokat vázoltam fel nekik. Az A betű olyan, mint az álló létra, vagy a havas hegycsúcs, stb. Amikor már a tizedik ilyen betűnél és hasonlatnál jártam, bevillant, hogy ez a koncepció elbírna egy egész zenei videóalbumot is akár. Hivatalos oktatási segédanyagnak nem nevezném, mert annyi tudományosság van benne, amennyit én saját kútfőből belepakoltam, de örülök, ha alkalmas arra az anyag, hogy valódi, de játékos segítséged adjon a kicsiknek.

A dalok zenéjét, szövegét is te írtad, és a videókat is te forgattad és vágtad. Kik a közreműködők rajtad kívül?

A hanganyag elkészítése kapcsán a szakmában ismert és elismert muzsikusok voltak a segítségemre. A dalokat Juhász Attila hangszerelte, Bakó Krisztina énekelte, Rieger Attila gitározta, Sümeghi Tamás dobolta fel, és az Álomutazó c. darabból ismert Szabó Hunor és nővére Szabó Viktória vokálozták, míg Papp Endre kevert belőlük végső mixet. A videókban szereplő rajzokat Bulyáki Zsuzsanna, a Szaffiban ill. a Hercegnő és a koboldokban is közreműködő grafikus készítette. A betűk és szavak írásában három kisiskolás, Csengeri Noémi, Benkő Zsombor, és a fiam, Orbán András voltak a közreműködők. Több, mint 150 rajzból, 72.000 fotóból összefűzött közel 35 perces anyag került fel a világhálóra, mely remélem sokáig lesz majd az iskolakezdők és szüleik kedvence a tanulás mellett.

Az NKA volt a támogatótok. Tervezel belőle folytatást is?

Nagyon köszönöm az NKA-nak, hogy látott fantáziát egy ilyen speciális anyagban, és hogy gondoltak a kicsikre is. Nagy öröm számomra, hogy egy apai ötletből kézzelfogható zenei végeredmény születhetett meg. A Betűvetőnek már csak idegen nyelvű változatai készülnek, de magyar nyelven a Számvető a következő tervem, amely a szorzás, összeadás, kivonás terén énekelne meg alapvetéseket a gyerekeknek.
Addig is a Baba legyen veletek!


2019. november 18. 15:56

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA