MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Az INTERTON Group tervezte és kivitelezte az AISB hangrendszerét

Az AISB (American International School of Budapest) egy magántulajdonban lévő független iskola, melyet 1973-ban alapított az Egyesült Államok nagykövetsége Budapesten. Kezdetben az amerikai kormány alkalmazottainak gyermekei tanultak itt, ám mára a gyorsan növekvő nemzetközi népesség igényeit szolgálja, beleértve a helyi és nemzetközi diplomáciához tartozó családok gyermekeit.

A hangrendszer felújítására főképp azért volt szükség, hogy a létesítmény biztonságát növeljék. A nagy zónaszám (50 zóna), a későbbi bővítési lehetőség, az IP alapú vezérlés és felügyelet, a rugalmas illeszkedés (3rd party megoldások, pl. beléptető rendszer), a nagy mennyiségű egyedi felhasználói felület (pl. PC, Mac, iPad, érintőképernyős mikrofonpult), a jogosultság és prioritáskezelés, a kábelezési szükséglet minimalizálása és a folyamatos rendszerfelügyelet (végfokok, perifériák, központ állapota) szükségessége miatt QSC Q-Sys hálózati audió rendszert telepítettünk. Az új rendszernek előnye a nagyfokú rugalmasság: képes a különböző jogosultsági szinteket, vezérléseket, beállításokat és egyéb folyamatokat akár automatikusan is kezelni, továbbá a – megfelelő jogosultságokkal rendelkező – felhasználó szinte a létesítmény bármely pontján rácsatlakozhat a rendszerre és zenét, hangbemondást vagy egyéb bejátszást indíthat a létesítmény együttes bármely részébe. A rendszer üzembiztonságát erősítendő a Core 500i processzorokból redundáns párt telepítettünk az épület két különböző pontján. Az erősítőparkot 12db QSC CXD4.3Q és 3db CXD4.5Q végerősítő alkotja, melyek egyszerre kisimpedanciás és 100V-os működésre is képesek.

Reggel a gyerekeket halk zene fogadja az iskolában, hogy kellemesebbé varázsolja a nap kezdetét. A zenét a stúdióban található központ biztosítja. A központhoz különböző jogosultsági szintekkel férnek hozzá a felhasználók: van, akinek csak csengetési joga van és van, aki különböző hangüzeneteket vagy zenét is be tud játszani az épületben felszerelt fali és álmennyezeti TOA hangsugárzókon keresztül.

A különböző épületrészeknek saját prioritással rendelkező hangkörük van. Így a színházteremben alapesetben nem szólalnak meg például a csengetések és zenei bejátszások, ám a vészjelzések, vagy egy magas prioritással rendelkező kolléga szöveges bemondása igen. Ugyanez igaz az irodarészekre is.

Az AISB létesítményhez több futballpálya is tartozik, ahol az egyes pályák külön hangkörre kerültek, de az együttes megszólalás is megoldható. Külön hangköre van az egyik pályához tartozó terasz résznek is, ahol étkeztetést és kisebb összejöveteket szoktak tartani. A pálya melletti épületben található egy külön hangközpont, melynek vezérlő része egy hangerőszabályzóból és a pályákat jelölő kapcsolókból áll, így a szülők könnyedén tudják kezelni és egy 3,5-ös Jack csatlakozón keresztül, akár a telefonjukról megszólaltatni az adott hanganyagot. Sok sportesemény zajlik a létesítmény területén, így remekül kihasználja az iskola a hangrendszer nyújtotta lehetőségeket. A pályák hangosításának céljára Community R5-HP, a terasz hangosítására pedig QSC AD-S10T hangsugárzók kerültek elhelyezésre.

Összességében elmondható, hogy az AISB létesítményben egy rendkívül korszerű és hatékony hálózati audió rendszer került telepítésre, amely képes arra is, hogy kiszolgálja az elkövetkező évek folyamán felmerülő plusz igényeket is.

https://intertongroup.com/


2021. május 22. 05:21

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA