MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Alesis Strike Pro Kit

A közelmúltban az a megtiszteltetés ért, hogy immár az Alesis cég képviselője is lehetek. Ennek kapcsán kipróbáltam (és azóta is folyamatosan tesztelem) az új Alesis Strike Pro Kit-et, amiről most olvashattok egy kis beszámolót.

Kinézet

A szett kicsomagolása és összerakása után az első dolog, amit leszögezhetünk, hogy a kit nagyon jól néz ki. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a padok kaptak egy kis dobtestet, amitől sokkal „dobszerűbb” a látványvilág, illetve méretben is nagyobbak, mint amiket általában megszokhattunk. A pergőnk 14”-es, a tamok sorban 8”-, 10”-, 12”-, 14”-esek, illetve a lábdobunk is egy 14”-es pad. Minden egy ezüstszínű, kör keresztmetszetű karámon van elhelyezve, ami nem csak jól néz ki, de elég masszív is. A gémes állványokat könnyű beállítani és a felrakásuk is egyszerű. A padokat tartó csuklókat minden irányba tudjuk mozgatni így azokat is könnyű pozícionálni. A lábdobot is könnyen be lehet állítani, nem mozog el, így ez sem ront a játékérzeten. A kithez tartozik még egy pergőállvány, ami stabilan tartja a 14”-es padot. A lábcin-állvány és a lábgép nem tartozék. Cintányér ügyileg is kellemes meglepetés fog érni minket a ride 16”-es, van egy 12”-es lábcinünk és három darab 14”-es beütő.  A tányérok kinézete is meggyőző a fekete színük pedig szépen passzol a dobok piros sparkle lakkozásához, illetve a fekete színű mesh bőrökhöz.  

Padok

A megjelenés után menjünk bele kicsit abba, hogy mit is tudnak ezek a padok. Minden dobunk kétzónás (kivéve természeten a lábdobot), a cintányérok terén pedig a beütők és a lábcin kétzónásak, a ride pedig háromzónás, tehát tudunk a tányér kúpján, palástján és szélén is játszani. Ezekre a felületekre természetesen külön lehet hangokat programozni, de erről később! A dobokon (a lábdob kivételével) található egy külső potméter, amivel az adott pad érzékenységét tudjuk állítani, így nem kell a menürendszerben elmerülve keresgélni, hanem gyorsan fizikálisan is meg tudjuk oldani ezt a feladatot.

Dobagy

Nem esett még szó a dobagyról, ami természetesen kardinális része a szettnek. Erről szintén el lehet mondani, hogy nagyon jól néz ki, illetve a kábelek tekintetében végre nem egy kábelhalmot kapunk, hanem egy jól szervezett „snake”-et. Az első, ami feltűnhet az embernek, hogy kapott egy 4,3”-os full color LED kijelzőt illetve, egy hangerőszabályzó részt. A hangerőszabályzón tolópotméterek segítségével, a menürendszer nélkül is rögtön tudjuk szabályozni az egyes hangszerek hangerejét, ami nagyon jól jön, ha egy előadáson például sok a lábcinünk kifelé és nincs időnk a menüben keresgélni. A menü egyébként átlátható és könnyen kezelhető, elég hamar belerázódik az ember, ha elkezdi használni. Ki- és bejáratból sincsen hiány! Van egy sztereó kimenetünk, MIDI in és out, USB, SD kártya, illetve egy aux bemenet (3,5mm-es). Mindemellett a dobokat ki tudjuk küldeni akár sávonként is kis kompromisszummal, ugyanis van külön kijárat a pergőnek, lábdobnak, lábcinnek és ride-nak valamint a többi cintányérnak egy sztereó csoport, illetve a tamoknak is egy sztereó csoport. Ez azt jelenti, hogy élő felhasználásban külön tudjuk ezeket a hangszereket a keverőre küldeni, ami megkönnyíti a hangosítást. Az agyban 110 hangszín van, de bele tudunk vinni sajátokat is SD kártyán, illetve ha összekötjük a számítógépünkkel, akkor bármilyen VSTi programmal tudjuk használni. Említettem egy aux bejáratot is. Ezt több dologra is tudjuk használni. Rákötve egy külső eszközt be tudjuk játszani a saját zenéinket, így könnyen gyakorolhatunk dalokra is. Ezt a jelet az agy képes rögzíteni is és a menün belül aztán vágni vagy loopolni is tudjuk sőt, akár metronómot is generálhatunk rá.

Hangszínek és programozás

A 110 dobfelszerelés között megtalálunk jó párat a különböző zenei stílusokhoz igazítva, és azt kell mondanom, hogy elég meggyőzően szólnak. Személyes kedvencem a 7-es sorszámot viselő „Funky bass” kit, ahol a lábcin és a ride hangjaihoz különböző slappelések vannak automatizálva így dobolás közben basszusgitározhatunk is. A kész hangszínek mellett természetesen van lehetőségünk újak gyártására is, és itt meg kell jegyeznem egy fontos újítást a padok tekintetében.  Minden triggerhez két réteg hangot tudunk hozzárendelni. Adott esetben meg tudunk szólaltatni egy magas piccolo pergőt és alá tudunk keverni egy mélyebb hangzású, mondjuk 14”x8”-es kisdobot, így a bent lévő több, mint 1600 hangból illetve az általunk SD kártyán bevittekből rengeteg féle kitet tudunk létrehozni.

Negatívumok

A lábcin beállítása viszonylag nehézkes és sok vesződéssel jár, de megéri rászánni az időt. A karámhoz tartozó tartók sajnos nem minden esetben bírják el a nagyobb átmérőjű tamok súlyát, így előfordul, hogy lekonyulnak, azonban kis trükközés az elhelyezésükben megoldja ezt a problémát. Végül a két oldalsó beütő géme lehetne hosszabb, ha valaki a hosszú karámcsövekkel használja a dobot, nem biztos, hogy ezeket a cineket kényelmesen be tudja állítani.

Összegzés

A Strike Pro Kit egy nagyon jó megjelenésű és hangban sem utolsó hangszer. Tökéletes gyakorlásra és live felhasználásra is, és személy szerint nagyon nagy örömöm van benne az itthon demózás illetve felvételek készítésében mind a sztereó kijáratot, mind az USB-t használva. Egyszóval csak ajánlani tudom azoknak, akik elektromos dob vásárlására adják a fejüket és egy prémium minőségű, de megfizethető áru hangszerre vágynak.

Tóth Tamás


2018. május 13. 17:40

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA