MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Acoustic Planet – az utcazene trónján

Talán még nem minden koncertlátogatónak cseng ismerősen az Acoustic Planet név, de azt hiszem ez már nem várat sokáig magára. 

A békéscsabai kötődésű Acoustic Planet zenekar júniusban Egerben szerepelt nagy sikerrel az utcazenészek fesztiválján, júliusban pedig a Veszprémi Utcazene Fesztiválon vettek részt. Előbbin megkapták a Legjobb együttes címet és a közönségdíjat, az utóbbin szintén közönségdíjasok lettek, szakmai különdíjként pedig –  Stefano Bottoni jóvoltából – lehetőséget kaptak arra, hogy jövőre Olaszországban részt vegyenek a tíznapos Ferrara Buskers Fesztiválon.

A zenekart november közepén a 2017.-es Hungarian Wedding Gala-n halhatták a meghívottak, ahol a zenekar vezetőjét, Balázs Zsoltot kérdeztük arról, hogy hogyan is jutottak el a megalakulástól az idei sikerekig.

A bevezetőben is említett sikereiteket utcazene fesztiválokon értétek el. Tudatos ez a törekvés? Ez a zenei előadásmód áll a legközelebb hozzátok, vagy csak véletlen alakult így?

Az utcazenélés a zenekar életében meghatározó szerepet tölt be. Amikor elkezdtünk muzsikálni nem ez volt a fő vonal. Most is csak egy kiegészítő eleme a munkásságunknak. Úgy gondoltuk, kipróbáljuk magunkat ezen a téren is, hiszen ennél közvetlenebb módon nem tudja megtalálni a zenész a közönséget. A kérdésre válaszolva kicsit véletlen, kicsit tudatos, de az biztos, hogy mindannyian nagyon megszerettük.

Az utcazene kezd egyre népszerűbb lenni. Ti miben látjátok ennek az okát? Mi adja az utcazene varázsát?

Ami a népszerűségét adhatja az az lehet, hogy egyre több nagyváros ad otthont szervezett utcazenész fesztiváloknak, amire évről évre egyre több zenész/formáció jelentkezik, és egyre több látogatót vonzanak. A varázsa pedig abban rejlik, hogy mind a zenész, mind a közönség számára egy különleges élményt nyújt. Az a közvetlen interakció, ami kialakul az aszfalton muzsikáló zenész, és az arra sétáló járókelő között, az valóban a pillanat művészete. Mi ebbe szerettünk bele. A mosolygó szempárok, az önfeledten táncra perdülő gyerekek, az érdeklődő turisták igazi közvetlen elismerést tudnak biztosítani. Egy belvárosi mellékutca percek alatt nyüzsgő koncerthelyszínné válhat.

Mikor alakult a zenekar, és hogyan jutottatok el a sikeres 2017-es évhez?

Zenekarunk 2015 tavaszán alakult, és kezdetben trióként működött. Az eltelt 2 és fél év nagyon mozgalmas volt számunkra. Kisebb és nagyobb rendezvények, fesztiválok, klubkoncertek vannak mögöttünk. Sokat utaztunk, elfáradtunk, de mindig föltöltött bennünket a közönség szeretete, és az együtt zenélés öröme.

Hány tagú a zenekar és milyen felállásban zenéltek?

A zenekar teljes felállásban 6 tagból áll: Binder Norbert – billentyű, vokál, Fábián Tamás – ütőhangszerek, Kölcsey Szabolcs – gitár, vokál, Nagy István – dob, Zsombok Réka – ének, én pedig (Balázs Zsolt) basszusgitározom.

Milyen stílusú zenét játszotok?

Zenekarunk jelenleg akusztikus hangszerelésen alapuló pop zenei átiratokat készít. Az idei évben pedig elkezdtük saját albumunk elkészítését, ami várhatóan rövid időn belül elérhetővé válik majd a nagyközönség számára. Természetesen a stílus, és a hangszerelés az adott.

Ha jól tudom, nemrég saját hangtechnika beszerzése mellett döntöttetek. Miért volt erre szükség?

Szükségünk volt egy minőségi, kompakt, ár/érték arányban a számunkra legmegfelelőbb hangtechnikára. A minőségi megszólaláshoz elengedhetetlen volt a vezeték nélküli fülmonitor rendszer, és egy digitális keverőpult.

Mi alapján választottátok ki a legmegfelelőbb eszközöket? Mik voltak a legfontosabb szempontok?

A beruházás előtt átfogó piackutatást végeztünk, hogy jó minőségű biztonságosan működő, de mégis árban és tudásban megfelelő eszközöket találjunk. Ekkor vettük föl a kapcsolatot az IMG STAGELINE és JTS termékek forgalmazójával, a Monacor Hungaria Kft.-vel. Mind szakmaiságban, mind emberségben magas szintű figyelmet kaptunk. Szerintünk, a piacon egyedülálló módon az általunk kiválasztott eszközöket még vásárlás előtt tesztelhettük éles koncertkörülmények között is, ez nagyban segítette a döntéshozatalt.

Hogyan változtatta meg a zenekar életét az, hogy saját eszközparkkal rendelkezik?

Zenészeinknek a koncertek közben lényegesen jobb a komfortérzetük, (beleértve magamat is) csendes színpadkép, könnyebb a munkája a hangmérnököknek, kisebb helyigénnyel tudunk utazni, hisz nem kell most már monitorládákat és végfokokat cipelni. A digitális pult jól paraméterezhető, a mentett állapotok miatt lényegesen rövidebb a zenekari beállás, és összeszedettebb a hangkép. Szóval alapjaiban változott meg minden abszolút pozitív irányban.

Tervezitek más eszközök beszerzését is a jövőben?

Aki zenész az tudja, hogy sosincs megállás. Mindig van újabb, jobb, másabb, tehát ha nem is tervezzük, de tudjuk, hogy úgyis lesz, és ebben természetesen számítunk a Monacor csapatára. 

Milyen terveitek vannak? Hol szeretnétek zenélni a következő években?

Nagyon szeretnénk, hogy a saját projektünk kinője magát, és minél szélesebb körben tudjuk eljátszani dalainkat. A nagyobb zenei fesztiválokat is szeretnénk hamarosan látogatni, természetesen közreműködőként. Bízunk abban, hogy lesz erre lehetőségünk. Ezen dolgozunk.

Köszönjük az interjút, és sok sikert kívánunk Nektek!
Nagyon köszönjük!

Szerző: Gyenge András
Fotó: Lengyel Zsolt & Acoustic Planet


2018. május 4. 10:21

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA