MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

A holnap hangjai – TIANSEN

A tizenegyedik sorozatához érkező ÖRÖM A ZENE Tehetségkutató 2018-2019. évadának döntőseit mutatjuk be a holnap hangjai rovatban. A sort a Tiansen zenekarral folytatjuk, ők a Dobbantó tehetségkutatón érdemelték ki az októberi döntőn való szereplés lehetőségét. 

Bemutatnátok röviden a zenekart?

A zenekart Radó Éden ( ének ) Süli Tamás ( dob) és Mihalik Dávid (gitár) alapította 2016 végén. Elkezdtük a munkafolyamatokat és idő közben csatlakozott hozzánk Bártfai Zsolti gitáros poszton. Lakatos Miklósra (basszusgitár) egy zenesulis gólyatáborban találtunk rá, vele együtt lett teljes a csapat. 2017-ben jelent meg debütáló dalunk „Rewind” címmel, azt tekintjük időszámításunk kezdetének.
Zeneileg a progresszív metált, metalcore-t, a nagyon riffcentrikus zenét próbáljuk ötvözni a poppos refrénekkel és énektémákkal, harmóniavezetéssel.

Van-e a zenekarnak kitűzött, megfogalmazott célja, vagy felvállalt üzenete?

A dalainkból indulnánk ki, amik először személyes tartalommal bíró szövegekkel rendelkeztek, amikkel az emberek tudtak azonosulni. Aztán később egy olyan aktuális téma inspirált minket, mint a Föld-bolygó haldoklása-klímaváltozás, a háborúk manapság, emberi sorsok, vagy a társadalmi ellentétek a világban, amik erőszakot szülnek. Alapvetően azt szeretnénk, hogy minél több ember megértse és, hogy átérezze ezeknek a problémáknak a súlyát. Mi ezzel akarjuk „megmenteni a világot”. :D

Véleményetek szerint a ti zenekarotok miben egyedi... mi az, ami különlegessé tesz benneteket?

Először is, mindannyian barátok vagyunk, és szerintünk ez nagyon fontos egy zenekarban, hogy szoros kapcsolat legyen a tagok között, hiszen akkor tud jól működni a dolog. Ami érdekes, hogy mindnyájan viszonylag más stílusokból inspirálódtunk az évek során, így mindenki bele tesz az alkotásba saját magából egy darabot.
Zeneileg próbálunk a keményebb metál zene és a popzene között lavírozni, ezt nem szokványos módon ötvözni, ami a frontcsajos felállás miatt már eleve tekinthető kicsit különlegesnek.

Milyen jövőt láttok magatok előtt, merre tendál a hazai zeneipar?

Hiszünk abban, hogy itthon is lehet érvényesülni angol nyelvű dalokkal, mivel nem egy példa van előttünk. A fiatalabb generációból is többen beszélnek idegen nyelveket, ezért esélyesnek érezzük, hogy nem csak a magyar nyelvre nyitottak már. Mindenképpen szeretnénk Magyarországon sikereket elérni, de természetesen külföldre is nagyon nyitottak vagyunk, kezdve a fesztiváloktól a turnékon át.
Nem kizárt, hogy valamikor kísérletezni fogunk magyar dalszöveggel is, de mindennek eljön a maga ideje…

Meg tudnátok nevezni pozitív, vagy negatív trendeket, amelyeket mostanában tapasztaltatok?

Negatívként talán minden olyan zenét mondanánk, aminek nincs tartalma/üzenete. A Trash Rap stílusnál lehet találni ilyenre példát, ahol megmondják a hallgatónak, hogy a social media világában kinek hol a helye, milyen rangja van, egy teljesen felszínes világot kialakítva és ez rengeteg emberre rossz hatással van.
Pozitívként pedig a minél hitelesebb üzenetet közvetítő zenekarokról beszélünk, ami jó értelemben újító, ízléses, nem közönséges. 

Szerintetek meg lehet élni ma a zenélésből?

A mai világban is meg lehet élni zenélésből, természetesen nagyon sok munka, kitartás, szerencse kell hozzá és több lábon kell állni mellette. A szorgalom, az alázat és a szerencsén kívül, nagyon fontos minél több szakmabelit megismerni, mert a kapcsolatok a legfontosabbak. 

Mit gondoltok a zenészek hazai megítéléséről? Régen jobb volt a helyzet? Ha igen, szerintetek miért?

Régebben talán jóval kevesebb zenekar létezett, mint manapság. Akkor még lehetett elsőnek lenni valamiben, egyedinek lenni, az emberek közvetlenebb, barátibb kapcsolatot ápoltak. Mivel manapság lehetőség szerint már bárki hozzáférhet egy hangszerhez, el tudja sajátítani a hozzá tartozó tudást és globálisan több zenekar alakult meg, pont ez nehezíti meg a kiemelkedést. 

Van-e jelöltetek, hogy kiből lehet/lehet-e egyáltalán valakiből magyar világsztár?

Itt a titok szerintünk a kivételes tehetségben és a kapcsolatokban rejlik. Olyan zenekarok akik külföldre nyitnak már esélyt adnak maguknak a világhírnévhez vezető úton, de nem szeretnénk példálózni, nem vagyunk nagy megmondóemberek :)

Mi a véleményetek a tehetségkutatókról általában?

Szerintünk a tehetségkutatók nagyon hasznosak. Akár a kezdő zenekarok is tudnak olyan díjakat, elismeréseket szerezni, ami segíti őket a pályájukon, legyen szó egy fesztiválfellépésről vagy egy hangszervásárlási utalványról stb. Több ember is megismerheti a nevüket. Nem mellesleg tudnak  más zenekarokkal is ismerkedni, akikkel a jövőben el tudnak menni koncertezni együtt.
Ez természetesen a televíziós „tehetségkutató” showműsorokra nem vonatkozik. :)

Mi a véleményetek a zenei utánpótlásról?

Úgy gondoljuk, hogy mindig is lesz jó utánpótlás, de nagyon fontos haladni a korral és nyitottnak lenni az újításokra.
Akkor lesz a jövőben is igényes zene, ha az emberek is igénylik és trendinek tartják.
Ez pedig mind anyagi és ismeretségi kérdés, hogy ki hova és meddig jut el, hogyan adja el a zenéjét.

Mi a véleményetek a fesztiválokról?

A zenekar minden tagja szereti a fesztiválokat, akár koncertezés szempontjából vagy csak nézőként, a közönségben. Ha zenészként nézzük, akkor el tudunk jutni olyan emberekhez is, akik egy klubkoncertre nem feltétlenül jönnek el, mert nem ismerik a bandát, de a fesztiválon a zenei sokszínűség és a kedvelt előadók miatt ott vannak, bele tudnak nézni más produkciókba is.
Látogatóként pedig hatalmas feeling egy zenei fesztivál. Sok jó zenekar, sok ember, jó kaják, hideg sör :)

Mi a véleményetek a zenei klubéletről?

A zenekar körülbelül másfél éve létezik és koncertezik aktívan. Szerencsés helyzetben vagyunk, mert a banda fiatalsága ellenére a fővárosban a legtöbb klubban felléphettünk. Az emberek szeretnek koncertre járni, ezt a nézőszám is mutatja. Nagyon jó hangulatban szoktak telni a koncertek. Mindannyian koncertre járó emberek vagyunk, jó látni azt is hogy nyáron a nagy melegben is tele vannak a klubok egy-egy koncerten.
Vidéken is számos városban be tudtunk már mutatkozni. A vidéki klubélet is virágzik, a szervezők teret engednek a feltörekvő zenekaroknak a bemutatkozásra, és arra, hogy minél sokszínűbb bulikat hozzanak létre egy adott városban.

Szerintetek mi lendíthetne a legnagyobbat a hazai könnyűzenei életen?

Nagyobb teret kéne adni különböző szintű előadóknak a befutáshoz. A klubok folyamatos korlátozása és bezárása rendkívül megnehezíti a zenei életet, ezért nagyot lendítene több klubhelyszín megtartása/megnyitása.
Ezen kívül a neves újság/cikk írók száma igen csekély, pedig manapság mindenki az internet világán olvassa a híreket, újdonságokat. Több teret kéne adni a zenekarok megismerésének, esetleg újra visszahozni a Balcony TV-t, vagy a Tiny Desk koncertekhez hasonló csatornát létre hozni.

Köszönjük a beszélgetést.


2019. június 22. 05:40

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA